Vanaf lente 2021 kun je retrofietsen mét wereldkampioenentrui huren in Roeselare

Schepen Dirk Lievens bleef veilig op het droge, terwijl Thomas Ameye en Onze Mannen Peter Soete en Thomas Dubois toch even voor het ruime sop kozen. (foto SB) © Stefaan Beel
Peter Soete

Het is helemaal geen zomer geweest zoals een andere, dat beseft iedereen. Ook het departement Toerisme mocht de eerder gemaakte plannen voor de Roeselaarse zomer bijsturen. Dit betekende onder meer dat enkele activiteiten die later tijdens de bestuursperiode stonden geprogrammeerd, vroeger dan voorzien werden uitgerold.

Waar kunnen we beter afspreken dan bij de bootjes in het stadspark voor een evaluatie van de toeristische zomer van Roeselare. Thomas Ameye van de dienst Toerisme en Koers zit ons al op te wachten in een zetel aan de waterkant. Schepen Dirk Lievens heeft blijkbaar de lange route genomen en vervoegt ons iets later.

“Het is een open deur intrappen als ik je vertel dat deze zomer niet is als andere zomers”, gaat Dirk Lievens meteen van start. “Van bij de start van het toeristisch seizoen vielen de groepsbezoeken aan toppers zoals Koers en Rodenbach weg. Rodenbach is op zijn eentje normaal goed voor 30.000 bezoekers per jaar aan onze stad. Ook onze kleine musea die vooral op groepen mikken, zagen geen volk. Onze dienst toerisme had verleden jaar 550 aangemelde groepen en ongeveer 250 autocars. Die stroom droogde op. Voor de hotels is het een erg moeilijk jaar. B&B’s komen na de gedwongen sluiting wel weer op gang, maar dan vooral in een verminderde context van zakenverblijven.”

“Ook de individuele toerist vindt iets moeilijker zijn weg naar Roeselare, maar dat is echt niet abnormaal in deze pandemieperiode. Net daarom kozen we bewust om individuele en kleine familiebeleving in je bubbel te promoten. Met nieuwe zaken zoals fietstaxi’s en bootje varen hier op de Grote Bassin.”

Herpakken in augustus

“Koers is ons grootste museum in de stad, maar heeft ook te kampen met een terugval van het aantal bezoekers deze zomer”, neemt Thomas Ameye over. “In juli 2019 mochten we 1.577 bezoekers verwelkomen in het museum van de wielersport en in juli 2020 klokten we af op 917 bezoekers. Gelukkig herpakt het zich een beetje in augustus en hebben we al enkele erg drukke dagen gehad in het museum.”

“We hebben ons op zeer korte tijd helemaal moeten heruitvinden want de normale zomerprogrammatie kon niet. We moesten met alles dat we voorstelden ‘coronaproof’ denken en we hadden daar niet veel tijd voor. Snel schakelen en enorm creatief uit de hoek komen, was dan ook de boodschap.”

“We moesten vooral snel en creatief uit de hoek komen”

“Gelukkig hebben we daar de juiste mensen voor”, lacht Dirk Lievens. “Zo zagen een aantal nieuwe zaken het licht die aansloegen bij het grote publiek. Denk maar aan de vier fietstaxi’s die tot eind augustus gratis door het stadscentrum rijden. Van begin juli tot 9 augustus werden er al 1.077 ritten gemaakt en 70 procent van de gasten bestond uit Roeselarenaars. Ook kan men iedere namiddag bootje varen in het stadspark en tussen 15 juli en 9 augustus hebben dat al 1.238 personen gedaan. Hier was 84 procent van de bezoekers van Roeselare afkomstig.”

Belpop in Roeselare

“Daarnaast hebben we ook de bubbelconcerten, waarbij een artiest in een particuliere tuin optreedt voor maximum 25 gasten en die acht concerten zijn telkens volzet. Er is ook de gratis expo Fier #VANRSL in Ter Posterie tot 13 september en andere nieuwe zaken zijn de Street Art-wandeling, de KW Zomerzoektocht, het kunstparcours door Roeselare ‘Kunst en Route’, de bewegwijzerde fietsroute langs hoeve- en streekproducenten en de Belpopwandeling. Die laatste neemt de wandelaar mee naar tien locaties in de stad, waar unieke verhalen over onze Belgische popgeschiedenis te beleven vallen.”

Franky Vandeputte en Jaimely Meerschaert helpen de mensen in- en uitstappen. (foto SB)
Franky Vandeputte en Jaimely Meerschaert helpen de mensen in- en uitstappen. (foto SB)© Stefaan Beel

“Naast het succes van de fietstaxi’s en het bootjevaren merken we bij ons aan het onthaal dat volgende zaken ook heel populair zijn: de fietsroutes van West-Vlaanderens Mooiste, de Street Art-wandeling, de bewegwijzerde fiets- en wandelkaart, Kunst en Route en de gezinszoektocht in het Bergmolenbos”, aldus Thomas Ameye.

“Het is voor niemand een makkelijke periode”, besluit schepen Dirk Lievens. “Maar we mogen stellen dat we op heel korte tijd met een sterk toeristisch programma naar buiten gekomen zijn. Het was roeien met de riemen die we hadden en sommige zaken, zoals de bootjes in het stadspark, zijn een beetje vroeger geïmplementeerd dan voorzien in de meerjarenplanning. Vooral de creativiteit van onze mensen blijft me bij en die zal niet stoppen na deze zomer. We hebben al veel ideeën voor de toekomst. In de lente van 2021 zullen er 20 retrofietsen, echte koersfietsen met versnellingen aan de ‘buis’, kunnen gehuurd worden om een rit door Roeselare te maken. We zullen er zelfs een wereldkampioenentrui bij leveren. Of wat te denken van pedalo’s op de Kleine Bassin, een wandeling tussen sprookjesfiguren in het Bergmolenbos of een ontmoeting met een dino of een mammoet rond de Kleiputten?”

Geen natte bedoening

Uiteraard probeerden we een van de populairste zomeractiviteiten in Roeselare zelf uit. Collega Thomas Dubois en ondergetekende zaten volledig coronaproof én met mondmasker in een roeibootje, terwijl Thomas Ameye (Koers en dienst Toerisme) in zijn uppie roeide, want schepen Dirk Lievens verkoos de begane grond boven het water van de Grote Bassin.

Franky Vandeputte en Jaimely Meerschaert zijn de bootverantwoordelijken van dienst en helpen de mensen ook in- en uitstappen. “Ja, op een dag vind je de job van je leven”, lacht Franky. “Het is mooi werk en we hebben ons nog niet moeten vervelen. Maar het moet niet iedere week een hittegolf zijn ook. Iedereen kan een bootje huren voor één uur en mag met vier volwassen personen in dezelfde boot. Een kindje mag er natuurlijk ook bij. Ja, je moet een mondmasker dragen, ook in de boot. Langer dan een uur moet dat niet duren, want veel mensen zijn het niet gewoon om te roeien, hé!”

“Het is wel enorm rustgevend. We hebben een man die vaak een bootje huurt en naar een rustig plekje roeit om daar zijn boek te lezen. Baldadigheden? Neen, die zijn nog niet gebeurd. Soms een beetje afval dat blijft liggen in de boot, maar dat is ook alles. Je wordt trouwens ook niet nat als je roeit. Als dat toch gebeurt, is dat vaak doordat de roeier een beetje water ‘schept’.”

Iets wat we meteen ondervinden wanneer Thomas van Koers onze boot nadert en het KW-team trakteert op een douche. Dit tot groot plezier van onze fotograaf, die net als Dirk Lievens veilig aan land is gebleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier