https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vanaf januari geen nieuwe graven meer in Wilskerke

De begraafplaats in Wilskerke krijgt op termijn een nieuwe bestemming. (foto LC) © luc cassiman 0473616028 MIDDELKERKE
Paul Bruneel

Het gemeentebestuur van Middelkerke zal de gemeentelijke begraafplaats in Wilskerke sluiten. Dat betekent dat er vanaf 1 januari 2022 geen begravingen, bijzettingen of asverstrooiingen meer zullen plaatsvinden op deze gemeentelijke begraafplaats.

Na de sluiting blijft de begraafplaats nog tien jaar open. Er komen dus geen nieuwe graven meer bij en familieleden van personen die er begraven liggen kunnen een aanvraag tot overbrenging van het graf indienen bij het gemeentebestuur. Dat kan vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2024. Voorwaarde is dat er een lopende concessie is. Voor verstreken concessies of onvergunde graven wordt de mogelijkheid geboden om de concessie te verlengen of een concessie aan te gaan.

Het uiteindelijke doel van de sluiting van de begraafplaats in Wilskerke is om na verloop van tien jaar een nieuwe bestemming te kunnen geven aan de begraafplaats. Wilskerke is de eerste, maar niet de enige begraafplaats die zal moeten wijken. Alles heeft te maken met de ontwijding van de kerken die in Middelkerke aan de gang is.

Nodig respect

Schepen Henk Dierendonck: “Aangezien we kerken een andere bestemming willen geven, is het ook noodzakelijk om de kerkhoven die rond die kerken liggen te herschikken. Uiteraard zal dat gebeuren met het nodige respect voor de mensen die er begraven liggen en hun families. Het is de bedoeling om de graven over te brengen naar de grote begraafplaats in Middelkerke, waar een perceel van dezelfde grootte ter beschikking gesteld zal worden. Er zijn daar uitbreidingsmogelijkheden bij het bestaande kerkhof, richting Oostende. Alles moet nog worden bekeken en er zijn trouwens verschillende pistes mogelijk zoals een uitbreiding van het kerkhof van Westende of zelfs de aanleg van een volledig nieuw kerkhof in het hinderland. Alles wordt de komende tijd onderzocht.”

Toekomstvisie

Het is een toekomstproject, maar aangezien het tien jaar duurt moet nu al een toekomstvisie worden ontwikkeld. Het sluiten van een gemeentelijke begraafplaats is trouwens de bevoegdheid van de gemeenteraad en diezelfde gemeenteraad bepaalt ook de exacte datum waarop niet meer begraven mag worden. Ook de voorwaarden inzake overbrenging van de concessies zonder dat dit betekent dat de belanghebbenden de overbrenging van de stoffelijk resten moeten vergoeden, berusten bij de gemeenteraad.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.