Vanaf 2021 nieuwe ‘blauwe zak’ in Izegem en daar mag veel meer in…

IVIO introduceert nieuwe blauwe afvalzak. V.l.n.r. ondervoorzitter Danny Bossuyt, voorzitter Dries Dehaudt en directeur Dirk Aelvoet. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
IVIO introduceert nieuwe blauwe afvalzak. V.l.n.r. ondervoorzitter Danny Bossuyt, voorzitter Dries Dehaudt en directeur Dirk Aelvoet. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Vanaf 1 januari 2021 mogen de inwoners van de IVIO-gemeenten hun nieuwe blauwe zak aanbieden op de afhaalmomenten. In die nieuwe blauwe zak mogen alle plastic verpakkingsmaterialen. Dat zou jaarlijks een miljoen kilogram afval uit de gele zakken moeten houden.

IVIO, wat staat voor Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam milieubeheer in Izegem en Ommeland, is een samenwerkingsverband tussen de elf gemeenten Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt. Bij IVIO neemt men in navolging van andere intercommunales vanaf 2021 de nieuwe blauwe zak in gebruik. “Eindelijk”, zegt voorzitter Dries Dehaudt. “We waren al veel langer vragende partij, maar we waren ook afhankelijk van de sorteercentra.”

In de huidige blauwe PMD-zak mogen enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Maar in de nieuwe blauwe zak komen nu alle andere plastic verpakkingen daarbij. Denk maar aan potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken. “Van een bloempotje, over een lege zak teelaarde tot zelfs een zak chips. Alles mag nu in die blauwe zak. Maar een oude wasmand mag er bijvoorbeeld niet in. Daarmee moet je nog naar een van onze recyclageparken.”

Zelfde prijs

De prijs van de zak blijft dezelfde: 15 cent. “De nieuwe zakken zijn ook iets steviger, ze zijn ook voor 80 procent recycleerbaar. Er zijn ook nieuwe gele zakken op komst, die zouden volledig recycleerbaar zijn. Het volume van de nieuwe blauwe zak blijft ook hetzelfde, 60 liter, maar het is de bedoeling dat de bewoner nu heel wat afval uit de gele zak kan houden. We schatten dat op acht kilogram per inwoner. Op jaarbasis komt dat neer op zowat een miljoen kilogram voor het hele IVIO-gebied met zowat 123.000 inwoners.”

Dries Dehaudt duidt ook nog eens op het belang van goed sorteren. “We merken dat er nog te veel fracties in de gele zak zitten die je eigenlijk gratis op het containerpark kwijt kunt.”

De oude blauwe zakken mogen nog verder gebruikt worden en daar mag vanaf 1 januari ook alles wat in de nieuwe blauwe zak hoort ook al in. “Op de kalender die we verspreiden staat ook nog eens de hele uitleg.” (WVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier