Van ‘Werk van de Akker’ tot ‘Tuinhier Voormezele’: een mooi 80-jarig jubileum

Schepen Valentijn Despeghel, Guido Lewyllie, Anne Bulcke, Chantal Rommens, Magda Depuydt en Herwin Vansteenkiste. © EG
Redactie KW

Tuinhier Voormezele heeft haar 80-jarig jubileum gevierd met een feestmenu in openlucht aan het ontmoetingscentrum Kasteelwal. Het voorbije anderhalf jaar draaide de vereniging op een laag pitje, door corona. Er werd een minuut stilte gehouden voor de overleden leden, waarna het feest kon beginnen.

“De naam van de vereniging wijzigde in de loop van de jaren enkele keren”, vertelt voorzitter Herwin Van Steenkiste. “Bij het ontstaan, in 1941, was dit het ‘Werk van de Akker’, zoals in nog andere dorpen in onze streek het geval was. In die tijd was er door schaarste een behoefte aan het kweken van de nodige groenten en fruit. Zoals nu nog altijd gebeurt, werden kennis en ervaring uitgewisseld. In de jaren 80 werd gekozen voor ‘De Volkstuin’, tot het in 2014 officieel de naam ‘Tuinhier’ werd. Momenteel telt onze vereniging een zeventigtal leden, en het ledenaantal stijgt nog.”

In ontmoetingscentrum Kasteelwal werd een mooie tentoonstelling opgesteld met foto’s en krantenknipsels. Er werden ook drie prijzen uitgereikt aan de deelnemers van de spreukenwedstrijd. Naar goede gewoonte werd een tombola gehouden waarbij iedereen die meedeed prijs had.

Essentieel werk

Valentijn Despeghel (Vooruit), schepen voor Cultuur en Natuur, illustreerde het belang van tuinieren uit eigen ervaringen. “Als kind kreeg ik dat mee van mijn grootvader en vader. Zonder hen had ik nooit gekozen voor tuin- en landschapsarchitectuur en een postgraduaat landschapsontwikkeling. Ik was nooit aan de slag gegaan bij het Regionaal Landschap IJzer en Polder als landschapsarchitect. De liefde voor tuinieren kreeg ik van thuis uit mee. Ik wens jullie veel succes, want jullie werk is essentieel in de huidige maatschappij.” (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier