Van Stuttgart naar Kortrijk:met fiets op herdenkingstocht

Bernard Vaernewyck, Jelle Hugelier en Dries Deconinck zijn er klaar voor. Robert Ysenbaert ontbreekt op de foto. (foto Kurt De Schuytener)©Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Bernard Vaernewyck, Jelle Hugelier en Dries Deconinck zijn er klaar voor. Robert Ysenbaert ontbreekt op de foto. (foto Kurt De Schuytener)©Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Phebe Somers

In augustus 2019 kwamen Maxim Vaernewyck (22) uit Aalbeke en Arthur Deconinck (21) uit Moorsele om het leven nadat ze in Duitsland en Oostenrijk hadden rondgetoerd. Geheel onverwachts en veel te vroeg. Twee jaar na hun overlijden wil de beste vriend van Maxim, Jelle Hugelier (23) uit Marke, hun reis afmaken: “Voor mij persoonlijk is deze tocht vooral een vorm van afscheid nemen van Maxim.”

Op 23 augustus 2019 sloeg het noodlot toe voor de twee vrienden. Tijdens de laatste nacht van hun roadtrip werden ze ’s nachts vergiftigd door benzinedampen die waren ontsnapt uit een jerrycan die in de koffer van hun auto lag. Op dat moment bevonden ze zich op een parking van de voetbalclub VfB Stuttgart, waar ze de nacht zouden doorbrengen. Het thuisfront kon de jongens niet meer bereiken en dat baarde hen zorgen. Pas drie dagen na hun overlijden werden hun lichamen gevonden, door een bewaker die het vreemd vond dat de auto nog steeds op de parking stond.

Hun overlijden kwam hard aan bij vrienden en familie. Niet in het minst bij Jelle, die Maxim al kende sinds hun kindertijd: “We hebben elkaar ontmoet op de lagere school, en zijn sindsdien eigenlijk altijd vrienden gebleven. We deelden ook dezelfde hobby, voetbal, en belandden in dezelfde middelbare school. Daar raakte Maxim bevriend met Arthur, die ik zo ook leerde kennen.”

Afscheid nemen

Nadat de twee jongemannen waren gestorven, was het voor Jelle en de familie van Maxim en Arthur snel duidelijk dat ze iets wilden doen. Jelle zal exact twee jaar na de tragische gebeurtenis samen met Bernard, de vader van Maxim en een familievriend vanuit het Duitse Stuttgart naar Kortrijk fietsen. Dries, de papa van Arthur, zal hen met de mobilhome begeleiden, om hen te bevoorraden en van een slaapplek te voorzien. Op die manier willen ze Maxim en Arthur herdenken. “Voor mij persoonlijk heeft de actie vooral een emotionele insteek. Ik heb geen afscheid kunnen nemen van Maxim. Zijn begrafenis heb ik ook moeten missen omdat ik in het buitenland zat. Ik hoop dat deze tocht mij wat closure zal brengen”, vertelt Jelle.

Voor de mama van Maxim, Ann Vanooteghem, is het doel van de actie ook emotioneel van aard: “De grootste reden is natuurlijk dat we onze zoon en Arthur willen eren. Ze worden elke dag gemist. We willen hen nog iets moois geven. Ik hoop dat mensen door deze actie even bij hen stilstaan, want onze grootste angst is dat ze vergeten worden.”

Geld inzamelen

Naast de symbolische toon van de actie willen Jelle en de familie van Maxim en Arthur ook graag twee goede doelen in de kijker zetten. “Eerst werden Maxim en Arthur als vermist opgegeven, omdat ze niet op het geplande tijdstip thuiskwamen en niemand hen nog kon bereiken. Uiteindelijk heeft de politie hen bijna meteen gevonden, maar tot op de dag van vandaag kunnen wij nog altijd bij Anke van Child Focus terecht. Die organisatie mag zeker wat extra erkenning krijgen, want ze hebben ons enorm gesteund”, vertelt Ann Vanooteghem. Daarnaast besloot Jelle om ook een deel van de opbrengst van hun actie te doneren aan OOK (Ouders van Overleden Kinderen). Om die donaties te verwerven is Isabel Saelens, de nicht van Maxim, al een tijdje bezig met het verkopen van koestervogeltjes : houten vogeltjes met een hartverwarmende boodschap. De winst gaat integraal naar de twee gekozen goede doelen. Daarnaast plannen de bezielers achter Always on the road een evenement op het moment van hun aankomst in Aalbeke. Het is de bedoeling dat zij daar dan effectief met de fiets zullen binnenrijden, en dat het een gezellige herdenking wordt met muziek, drank en eten. “Ik hoop dat er heel wat volk op afkomt. We zoeken momenteel nog extra sponsors om de kosten een beetje te drukken. Zo kan alle opbrengst van het evenement integraal naar de goede doelen gaan”, aldus mama Ann.

Intieme kring

Zo’n actie is natuurlijk opmerkelijk, en toch zijn er slechts drie deelnemers. Jelle legt uit: “We hebben heel wat vraag gekregen hoor, van vrienden, familie en kennissen van zowel Arthur als Maxim. Mensen die ook wilden meefietsen. Maar we hebben er eigenlijk bewust voor gekozen om het zo beperkt mogelijk te houden. Organisatorisch wordt het meteen veel moeilijker wanneer je meerdere mensen zo’n tocht laat ondernemen, vooral op gebied van slaapplaatsen. Nu gaan we overnachten in de mobilhome waarin er net genoeg plaats is voor vier personen. Maar het is niet omdat ze niet meefietsen dat de andere vrienden en familieleden niet betrokken zijn bij de actie, natuurlijk.”

Wie deze mooie actie wil steunen, kan nog altijd een Koestervogeltje aankopen (3 euro per stuk) via de Facebookpagina ‘Koestervogeltje’. Wil je het evenement sponsoren? Stuur dan een mailtje naar ann.vanooteghem@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier