Van Staden tot Dentergem: bijna overal padelvelden op komst

Wouter Vander Stricht

De Mandelstreek, de regio Roeselare – Izegem – Tielt, telt nu al 25 padelvelden. Daar komen er straks 62 nieuwe bij. Op voorwaarde uiteraard dat alle vergunningen in orde geraken en dat de sport booming business blijft. Ook kleinere gemeenten wagen de sprong.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier ‘Padel in de Mandelstreek’. Lees het dossier hier

De cijfers over nieuwe padelvelden zijn best wel indrukwekkend. Over de plannen in Roeselare lees je meer op de voorgaande pagina’s. De plannen in Ingelmunster, waar de Padel Dôme met 21 velden meteen een derde van de groei voor zijn rekening neemt, waren al bekend.

Bij TC Staden, waar de club met dik 300 leden al beschikt over zeven tennisterreinen en drie beachvelden, is men op dit moment druk in de weer met de bouw van een indoorhal. Die zal naast drie indoorvelden ook een nieuw clubhuis omvatten. Secretaris Steve Vangroenweghe: “In de vergunningsaanvraag voor de indoorhal hebben we ook twee padelvelden mee genomen. Die komen outdoor, maar eerst zullen we nog wat fondsen moeten zoeken. De indoorhal hopen we tegen 1 december 2021 in gebruik te kunnen nemen. Op de padelterreinen zal het wellicht nog enkele jaren wachten zijn.”

Ook in Moorslede broedt men op plannen. Dat bevestigt burgemeester Ward Vergote. “We kregen ook al een informatievraag uit een privéhoek voor een initiatief in Moorslede, maar daarrond is het voorlopig stil. Maar op onze eigen sportsite, waar ook TC Moorslede zijn terreinen heeft, zijn er zeker mogelijkheden. Voetbalclub SV Moorslede heeft drie terreinen waaronder nu ook een kunstgrasveld. Daardoor wordt het derde veld, waarop sowieso niet gespeeld wordt, veel minder gebruikt. We bekijken nu of we die ruimte deels kunnen gebruiken voor padel.” De tennisclub van Moorslede bevestigt de interesse in het project en zou graag twee padelterreinen realiseren.

Tielt: uitbreiding op watewy is mogelijk

Het Tieltse stadsbestuur legde twee padelterreinen aan op Watewy. Sportschepen Hedwig Verdoodt: “Die zijn onze eigendom. We verhuren die voor een groot stuk aan de padelclub, maar je kunt ook nog altijd vrij reserveren. Dat loopt via Tennis Vlaanderen, de inkomsten zijn daar ook voor ons. Er zijn daar zeker ook nog uitbreidingsmogelijkheden. We kunnen naast de bestaande twee nog een derde aanleggen en op termijn ook nog twee terreinen dwars langs de andere drie. Binnen negen jaar kunnen wij de hele site Watewy kopen van het bisdom en dan willen we daar een complete recreatieve zone van maken.”

Burgemeester Lieven Huys werd overstelpt met vragen. “Maar dat is de jongste maanden wat stil gevallen. Het waren vooral privémensen die graag op industrieterrein, in bijvoorbeeld een leegstaande loods, padelterreinen wilden installeren. Daar geven wij echter geen vergunning voor. In de regio is de industriegrond al zeer schaars. Industriezone is om te werken, blauwe zone om zich te ontspannen.” En in een blauwe zone bevindt zich TC Aquila in Wingene. De tennisclub heeft nu al drie padelterreinen in gebruik. “We hebben al een vergunning verleend voor een vierde terrein en op termijn kunnen er nog twee bij komen. De uitbating en beheer is in handen van de club. En daar bekijkt men ook om eventueel op de sportsite in Zwevezele padel aan te bieden.”

Dentergem: velden bij sporthal in Markegem

Dit jaar krijgt ook Dentergem nog twee padelterreinen. “We voelden dat er vraag kwam vanuit onze bewoners. De terreinen komen naast de sporthal in Markegem. We hertekenen de site daar wat. De petanquevelden en het beachterrein worden wat opgeschoven. De padelterreinen komen dan in de plaats te liggen, waardoor we de nodige afstand kunnen creëren naar de omwonenden toe. De terreinen zijn al vergund, tegen eind dit jaar moeten de padelcourts in gebruik zijn. Het beheer ervan komt net als bij de tennisterreinen in handen van onze sportdienst”, vat sportschepen Gunther Simoens samen.

Tennisclub Center Court in Ruiselede koestert ook plannen, maar concreet zijn die nog niet echt. “Samen met de gemeente gaan we op zoek naar de grond”, vertelt secretaris Arnout Pottie. De club telt iets meer dan 200 leden en heeft vier tennisvelden ter beschikking. “We willen twee padelvelden aanleggen, dat zal volstaan voor een gemeente als Ruiselede. Maar een timing kunnen we daar niet op plaatsen.” Sportschepen Frans Debouck bevestigt: “De intentie is er om er aan te leggen. Maar de zoektocht naar ruimte is niet simpel.”

Ook in Pittem wil men de boot niet missen. Sportschepen Denis Fraeyman bevestigt dat de onderhandelingen over een concessie gaande zijn.

De terreinen komen op de sportsite aan de sporthal. “Eens de concessie toegekend is, kan het snel gaan. We hopen dat komende maand te kunnen afronden en dan kan het aanleggen beginnen. In totaal komen er vier terreinen die we hopelijk begin 2022 in gebruik kunnen nemen.”

TC Bosterhout was in 2017 ook een van de eerste clubs die padel aanbood. Voorzitter Dries Vuylsteke: “We zijn begonnen met twee velden, vorige winter kwamen er daar nog eens twee bij.” De club heeft ook vier outdoor en vier indoor tennisvelden. “We hebben nu zowat 730 abonnementen verkocht, sommige leden hebben zowel een tennis- als een padelabonnement. Op een bepaald moment was padel een enorme hype, wij zien nu dat het wat stagneert. Het wordt bij ons wel nog intensief gespeeld, maar we hebben zeker geen uitbreidingsplannen.”

In deze gemeenten komen voorlopig geen padelvelden

Lendelede: “We hebben de ruimte niet”

In Lendelede beheert de sportdienst het gebruik van het tennisveld op sportsite Steuren Ambacht. Burgemeester Carine Dewaele: “We weten dat de sport in de lift zit. We hebben het ook eens voorgelegd op een vergadering van het Autonoom Gemeentebedrijf Lendelede. Maar de conclusie was daar dat we geen ruimte hebben op onze sportsite. En je kunt natuurlijk ook niet alles hebben. Dus voorlopig komt er geen padel in Lendelede. Uit privéhoek hebben we immers ook nog geen aanvragen gekregen.”

Ledegem: “Waarom niet bovenop een bedrijfsgebouw?”

Burgemeester Bart Dochy bevestigt dat hij al benaderd werd door privé-ondernemers die ruimte zoeken om padelcourts aan te leggen. “Drie verschillende intiatieven, los van elkaar. Maar wij hebben niet echt de ruimte. Zeker ook al omdat je rekening moet houden met het omgevingsgeluid dat de padelsport met zich mee brengt.” In Sint-Eloois-Winkel lag er vroeger een tennisveld dat ondertussen de parking voor het Rode Kruis-lokaal is geworden, het tennisveld aan de sporthal in Ledegem is dan weer ingenomen door het speelplein. “Maar tennis wordt ook vaak in onze sporthallen gespeeld.” Voor het gebrek aan ruimte ziet de burgemeester misschien wel een oplossing. “Iemand die en bedrijf bouwt zou op het dak een padelcourt kunnen installeren. Je verliest er geen plaats door en je stoort er niemand mee.”

Hooglede: “Niet de taak van de gemeente”

Hooglede heeft op haar grondgebied wel een tennisclub. TC Onledemolen valt onder de auspiciën van TC Rumbeke. Padelvelden zijn er evenwel nog niet. Sportschepen Frederik Sap: “We vinden het voorlopig niet de taak van de gemeente om daar in te voorzien. Uit privéhoek werd er wel al informatie ingewonnen, maar officiële vergunningsaanvragen zijn er nog niet.”

Oostrozebeke: “Geen tennisveld opofferen”

Ook in Oostrozebeke komen er op korte termijn geen padelvelden. Burgemeester Luc Derudder: “We hebben wel van een investeerder de vraag gekregen. Er was wel wat ruimte op de sportsite, maar die kunnen we innemen omdat we de brandweer doorgang moeten bijven bieden. Tennisclub Oostrozebeke toonde ook niet meteen interesse. Een van de drie tennisterreinen willen ze niet opofferen voor enkele padelcourts. Bovendien komt er straks in Ingelmunster een groot project. Dat is niet ver voor de Oostrozebekenaars.”