Van Quickenborne roept Kortrijk op tot vakantie in eigen stad: “Sinksen niet van de agenda”

De burgemeester maakte er ondertussen een gewoonte van om op zondag zijn burgers toe te spreken.
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Naar goede gewoonte sprak de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne zijn inwoners zondag toe via een video op sociale media. Dit keer deed hij dat vanop het Vandelenplein in het centrum van de stad. De burgemeester roept de Kortrijkzanen op om zelf met voorstellen te komen voor leuke, veilige zomeractiviteiten. De Veiligheidsraad krijgt een veeg uit de pan. “We hebben nu vooral duidelijkheid nodig.”

“Kortrijk is intussen een bruisende stad geworden, helaas zal het dit jaar anders zijn. We bereiden ons al voor op een zomer zonder zomermarktjes, Kortrijk Koerse, Alcatraz, zomercarnaval of Kortrijk Drumt”, aldus de burgemeester. “Met pijn in het hart hebben wij alle grote events afgelast. Het gevaar op besmetting is op deze evenementen te groot, mensen staan te dicht bij elkaar.”

Maar er is ook goed nieuws. Nadat eerder al bekend raakte dat er een alternatieve versie van de geliefde Sinksenfeesten komt, vraagt de burgemeester nu ook om voorstellen van zijn inwoners. “Wees gerust, Sinksen, uw feest, ons feest, halen we niet zomaar van de agenda. Er komt een leuke en alternatieve editie waar iedereen plezier zal aan hebben. In en rond uw eigen kot en uiteraard met respect voor alle veiligheidsvoorschriften. Heeft u zelf creatieve én veilige voorstellen voor vakantie in eigen stad? Mail ze naar burgemeester@kortrijk.be”, klinkt het.

“Ik weet dat velen van u verlangen naar het normale leven met familie en vrienden, met uw collega’s. Hoop en perspectief, daar hebben we nu nood aan. Nu pas beseffen we hoe kostbaar onze vrijheid is. Hoe hard we onze vrienden en onze Kortrijkse horeca missen. Hoe belangrijk ondernemers en jobs zijn om ons gezondheidssysteem te betalen.”

Ook de Nationale Veiligheidsraad komt aan bod. “We hebben meer dan ooit nood aan duidelijkheid. In Frankrijk, Duitsland en Nederland heeft men intussen die duidelijkheid gegeven. Ik hoop van harte dat dit eind deze week (nu vrijdag wanneer de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeenkomt red.) ook bij ons gebeurt. De mensen hebben vragen. Ouders vragen zich af wanneer hun kinderen weer naar school zullen mogen. Zelfstandigen vragen zich af wanneer hun zaak weer open mag, en grootouders willen weten wanneer ze hun kleinkinderen terug kunnen zien.”

“Het zal allemaal stap voor stap gaan. Geleidelijk aan zullen we onze vrijheid terug krijgen. Kortrijkzanen, hou vol. Er komen betere tijden. Het zal ons samen lukken. Zorg goed voor uzelf. Zorg goed voor elkaar”, klinkt het ten slotte bemoedigend.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier