Van overlijden mama tot woningbrand: het horrorjaar van Walter Dewildeman (59) en zijn acht kinderen

foto Kurt De Schuytener©Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
foto Kurt De Schuytener©Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Redactie KW

In februari moesten weduwnaar Walter Dewildeman en zijn acht kinderen, tussen 3 en 19 jaar, hun huis in de Neerbeekstraat in Bissegem verlaten. Door een technische kortsluiting woedde er een grote zolderbrand die hun huurhuis tijdelijk onbewoonbaar maakte. Ongeveer drie maanden later en met Vaderdag in het vooruitzicht, ging KW langs bij het gezin dat het al een tijdje moet doen zonder mama Sylvie, die in 2020 plots overleed.

Op woensdag 25 februari om 21.30 uur gingen de rookmelders af in de huurwoning van Walter Dewildeman en zijn gezin. Walter zorgde ervoor dat iedereen zo snel mogelijk het huis verliet en bracht de brandweer op de hoogte. Nadat de brand onder controle was, werd de schade pas écht zichtbaar. “Onze zolder moest volledig vernieuwd worden”, vertelt Walter. “Eerst moest al het isolatiemateriaal uit de woning en daarna moesten alle verdiepingen grondig schoongemaakt worden.”

Grote solidariteit en steun

Door de grote schade en problemen met de elektriciteit duurde het zeven weken voor het gezin terug in het huurhuis kon. Zeven weken lang moest Walter onderdak en opvang zoeken voor zichzelf en zijn kinderen. “Voor ons was het geen gemakkelijke periode”, legt papa Walter uit, “We zijn onze vrienden en familie dan ook heel erg dankbaar voor alle steun.”

Gedurende die helse zeven weken kon het gezin gelukkig logeren bij een dicht familielid. “De meter van onze jongste is onze reddende engel geweest. We mochten er met z’n allen verblijven in een leegstaande kamer”, vertelt Walter verder. “We zijn haar erg dankbaar want met zo’n groot gezin in huis kan het best wel druk zijn”. Alle kinderen sliepen er samen op matrassen in één kamer. Gelukkig gebeurde de brand in een schoolperiode, waardoor de rust overdag in het huis kon terugkeren. In de weekends probeerde papa Walter de druk bij de gastvrouw weg te halen door de kinderen te verdelen onder verschillende gezinnen van vrienden of familie.

Sneller alarm

Eind april mocht het gezin weer naar hun huis in de Neerbeekstraat in Bissegem. De elektriciteit was volledig hersteld en de grootste schade verholpen. Op dit moment vermijdt het gezin wel nog de zolder, aangezien die nog niet opnieuw geïsoleerd werd. Die werken staan op de planning. Gelukkig kan de familie tijdens de werken in alle veiligheid thuis verblijven.

Walter vertrouwt het evenwel nog niet helemaal. “Doordat onze zolder nog niet geïsoleerd is, komt er een brandgeur naar boven bij regenachtige dagen. Die geur zorgt vaak voor onrust en we zijn sneller alert voor een mogelijke brand . Afgelopen week rook ik ook een intense brandgeur in huis. Ik volgde de geur en zag dat onze wasmachine begon te roken. Het toestel, dat toch wel noodzakelijk werk levert in ons gezin, werd meteen vervangen”, legt Walter uit.

Uitkijken naar Vaderdag

Afgelopen jaar was niet eenvoudig voor Walter en zijn acht kinderen. Vorig jaar stierf zijn vrouw Sylvie heel onverwacht. Op het moment van overlijden was ze zwanger van een zoontje, Yaron. Ondanks de tegenslagen en de moeilijke periode kijkt papa Walter erg positief uit naar zijn Vaderdag op 13 juni. “Vader zijn van zo’n groot gezin is een uitdaging, maar heel tof”, vertelt Walter, “Bij ons thuis is het altijd gezellig druk. Het gebeurt wel eens dat kinderen een paar dagen op kamp gaan of niet thuis zijn en dan begin ik hen al heel snel te missen”. Op dit moment wonen alle kinderen nog thuis en Walter hoopt dat nog even zo te houden.

Verrassing voorzien

In het gezin wordt Vaderdag jaarlijks uitgebreid gevierd. Vaak voorzien de oudste kinderen een verrassing, zoals een uitgebreid ontbijt of een uitstap. De kleinsten in het gezin maken altijd iets leuks op school. “Ik vind dat erg belangrijk”, vertelt Walter. “Zelf ben ik op jonge leeftijd mijn vader verloren en ik weet wat het is om een ouder te missen op zo’n dag. Door het verlies van hun mama, vind ik het erg belangrijk dat ik er ben voor de kinderen op Vaderdag ”, vertelt Walter.

Hoewel Walter zelf aangeeft dat cadeautjes op Vaderdag niet noodzakelijk zijn, vindt zoon Dyson (17) het niet meer dan logisch dat zijn papa dan in de bloemetjes wordt gezet. “ Hij doet zoveel voor ons en op die dag is het eens aan ons om iets terug te doen. Als het dit weekend mooi weer is, gaan we naar het speelplein met de kleinsten zodat papa eens zijn gedachten kan verzetten en even tijd heeft voor zichzelf. Wij allemaal en zeker papa hebben een moeilijke periode achter de rug en hij verdient het om Vaderdag goed te vieren”, vertelt Dyson.

Moederdag

Ondanks het overlijden van zijn vrouw Sylvie, slaat het gezin ook Moederdag niet over. “In ons huis is er een hoekje voorzien voor Sylvie”, legt Walter uit, “Voor de kinderen was het al de tweede keer dat ze Moederdag moesten vieren zonder haar. Voor de allerkleinsten is het niet makkelijk wanneer ze een cadeautje maken in school en dat niet kunnen afgeven. Toch hebben we dat op een goede manier opgelost. Hun originele cadeautje hebben ze bij hun mama in het hoekje gezet en ze maakten alle cadeautjes dubbel om aan een belangrijke persoon in de familie te geven. Zo hebben we hen bedankt voor de intense steun in deze moeilijke periode”, geeft Walter mee. (FM)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten