Van Kevin De Bruyne tot Nafi Thiam: familie Pattyn veilt 150 sporttruitjes voor de Warmste Week

Marnix Pattyn en Catherine Deschodt doen acties voor het goede doel ter nagedachtenis aan hun overleden zoon Nicolas. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Marnix Pattyn (60) en Catherine Deschodt (56) uit Bissegem zetten opnieuw een grote actie op poten. Ze doen dit samen met hun dochter Charlotte en haar man Frederique Delatter ter nagedachtenis van hun overleden zoon en broer Nicolas.

De veiling van sporttruitjes wordt al voor de tweede keer georganiseerd door de familie Pattyn. “Twee jaar geleden veilden we alle 94 truitjes die we hadden en haalden we samen met onze nevenacties bijna 23.000 euro op”, vertelt Catherine. “Het truitje van Kevin De Bruyne bracht toen maar liefst 750 euro op. Er werden er heel wat verkocht voor onder de kerstboom. Nu hebben we al 150 truitjes en er moeten er nog een veertigtal komen. Dat zijn er veel meer dan we verwacht hadden. Er kwamen er al heel wat uit Nederland ook.”

De truitjes en pakjes zijn er uit verschillende disciplines zoals volleybal, voetbal, wielrennen, trunen, basket… en zijn ook vaak gesigneerd, soms door één sporter of soms komen ze van een club en signeerden alle sporters. Op de site staat ook of het een nieuw of al gebruikt truitje betreft. Wielrenners Remco Evenepoel, Sep Vanmarcke, Greg Van Avermaet en Mathieu van der Poel, atlete Nafi Thiam, gymnaste Nina Derwael, zwemster Fanny Lecluyse, voetballers Leander Dendoncker, Hans Vanaken en Kevin De Bruyne en hockeyspelers van de nationale ploeg zijn maar enkele van de bekende sporters die zorgden voor een truitje.

Twee goede doelen

Nicolas stond altijd klaar om iedereen te helpen. Deze positieve eigenschap van hem willen we voortzetten met onze acties voor de Warmste Week“, zegt Marnix. De familie Pattyn koos voor twee goede doelen. Een ervan is de Bissegemse vzw Saying Goodbye, die rouwkampen organiseert. “We weten hoe belangrijk begeleiding na een overlijden is”, duiden ze die keuze. Daarnaast koos de familie ook voor Het Portiek, een woonzorgcentrum voor personen met jongdementie. “Dat beslisten we nadat we een reportage volgden van een jongere die een tijdje inwoonde in een wzc bij zijn grootmoeder die de ziekte van Alzheimer had. We wilden ook heel bewust Kortrijkse goede doelen steunen.”

De actie van dit jaar bestaat naast de truitjesverkoop uit nog twee luiken. Zo was er al een uitverkocht steakfestijn waar 260 eters aanwezig waren. En ondertussen is de familie al wenskaarten aan het verkopen. “Die kaarten zijn tekstloos en kunnen voor alle gelegenheden worden gebruikt“, zegt Catherine. Een pakketje van vijf kaarten kost 5 euro. Pakketjes kan je bestellen via Marnix Pattyn of Catherine Deschodt op Facebook of via marnix-pattyn@hotmail.com. Vrijdag komt ook de website www.sportersvoornicolas.be online. Daar worden truitjes van de sporters uit de verschillende disciplines geveild. Bieden kan tot 1 december.