“Van iedere cent ben ik overtuigd dat die welgemeend gegeven is en welbesteed zal worden”

De Warmste Week van Music for Life vond dit jaar plaats in domein Puyenbroeck in Wachtebeke. © TV
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

‘Music for Life’ bleef zwaarder op mijn maag liggen dan de kerstkalkoen van de afgelopen dagen. Vooraleer je haatmails stuurt: ik apprecieer écht wel de vele initiatieven. Van iedere cent ben ik overtuigd dat die welgemeend gegeven is en nog meer dat die welbesteed zal worden.

Toch zat ik te fulmineren tegen mijn radio toen politici met hun cheques kwamen opdraven. Laat ons maar de sympathieke pee uithangen. Geert Bourgeois schonk 150.000 euro namens de Vlaamse regering, enkele dagen nadat Sven Gatz en Jo Vandeurzen namens diezelfde regering al driemaal 50.000 euro gaven. Ook de federale regering deed 100.000 euro in het zakje. Tussendoor verdrongen enkele burgemeesters zich voor de micro om hun gemeente tot de warmste uit te roepen.

Nog te veel mensen blijven in de kou staan

Het is niet de taak van onze politici om sympathie op te wekken. Op de lijst van 1.642 goede doelen staan heel wat instellingen die niet afhankelijk zouden mogen zijn van giften. Ook Kortrijkse instellingen zoals Den Achtkanter, Kompas, MPI De Kindervriend… zelfs woonzorgcentrum De Korenbloem. We leven in een welvaartsstaat en dragen elke maand netjes bij aan de sociale zekerheid. De Belgische overheid spendeerde volgens de Nationale Bank vorig jaar zo’n 106 miljard euro aan sociale uitgaven.

Toch slagen onze overheden er maar niet in om de centen op de juiste manier te verdelen. De schaalvergroting van Ubuntu en Den Achtkanter dient onder meer om ook in de toekomst financieel gezond te kunnen blijven. Een directeur van De Hoge Kouter uitte halfweg dit jaar al haar bezorgdheid over de ‘persoonsvolgende financiering’. Mensen met een beperking krijgen een budget om hun zorg ‘te kopen’. Zorg op maat heet dat dan… tot het budget op is. De vrees bestaat dat er enkel nog zorg is voor wie betaalt, niet langer voor wie het nodig heeft. Er zijn structurele oplossingen nodig. ‘Iedereen zorgt voor iedereen.’ Die slogan mag wat meer in het parlement te horen zijn, niet enkel in de Warmste Week. Want nog te veel mensen blijven in de kou staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier