Van Hollywood naar Mannekensvere: kok David De Maré start eigen zaak

David De Maré in zijn zaak Goust in Mannekensvere.©Luc Cassiman Luc Cassiman
David De Maré in zijn zaak Goust in Mannekensvere.©Luc Cassiman Luc Cassiman
Paul Bruneel

Waar velen van dromen, is voor Middelkerkenaar David De Maré (34) waarheid geworden. Hij kreeg de gelegenheid om in sterrenrestaurants over de hele wereld aan de slag te gaan en kan pronken met een waslijst grote namen en vedetten die zijn gerechten verorberden. Dit jaar startte hij met een eigen zaak Goust in de Zwarteweg 23 in Mannekensvere.

Het succesverhaal van de kleine zoon uit een bakkersgezin die uitgroeide tot een gerespecteerde horeca- en zakenman.

“Ik ben opgegroeid in Middelkerke, mijn mama had er een bakkerij met algemene voedingswaren en een restaurant in Sint-Pieterskapelle. Ik werkte iedere dag na school in de bakkerij en hielp ‘s morgens voor ik vertrok op de boerderij. Ik was nog heel jong toen ik al op alle schoolvrije momenten buitenshuis ging helpen in een restaurant.”

Hotelschool Ter Duinen

“Als tiener studeerde ik af als grafisch technicus. Daarna liet ik me inschrijven in de hotelschool Ter Duinen in Koksijde want ik wilde meer kennis opdoen.”

“Ik nam deel aan de preselecties van beste junior Maitre d’hotel van Vlaanderen, België en Europa en behaalde voor Europa een vierde plaats, voor Vlaanderen een tweede stek en voor België werd ik eerste” zegt David.

Nadat hij afgestudeerd was, volgde hij nog een specialisatiejaar wereldgastronomie om de diversiteit en productkennis van andere landen op te nemen. Hij kon aan de slag in bekende sterrenrestaurants over de hele wereld. Hij werkte onder meer in San Pietro Di Positano in Italië, Le Mas de Pierre in Saint-Paul in Frankrijk en het gerenommeerde Le Louis XV van Alain Ducasse in Monte Carlo. Louis XV stond toen op de zevende plek op de wereldranglijst van de gastronomie.

“Ik kookte voor sterren als Julia Roberts, Robert De Niro, Nicole Kidman…”

“Ik heb in die zaken enorm veel ervaring opgedaan en mocht er koken voor grote sterren als Julia Roberts, Robert De Niro, Nicole Kidman en ook voor koning Albert en koningin Paola. Ik had niet onmiddellijk persoonlijk contact met hen want je moet de privacy van deze mensen respecteren, maar het is uiteraard wel leuk. In Italië kwamen ook veel sjeiks langs” zegt David. Hij koestert de vele lofbetuigingen van de chefs waarvoor hij werkte en die hem telkens een prachtig document overhandigden met hun lof.

Op de werkvloer leerde hij ook zijn echtgenote kennen. “Zij was toen technisch-landbouwkundige voor onze gezamenlijke zaakvoerder monsieur Chambon die tal van sterrenrestaurants en casino’s heeft in Frankrijk. Ik stond voor de keuze, ofwel naar Hong Kong vertrekken om er aan de slag te gaan in de keuken van Alain Ducasse of naar Parijs te trekken om er les te geven in zijn hotelschool. Wij zijn echter terug naar België gekomen.”

Vastgoedmakelaar

Hij volgde tussendoor afstandsonderwijs Vastgoed en Makelaardij aan Hogent en behaalde ook daar zijn diploma. Na de kantooruren werkte hij verder in restaurants waaronder het Italiaans Restorante Marina in Oostende.

Op 1 augustus startte hij zijn zaak Goust in Mannekensvere, een traiteur- en cateringzaak waar hij een eerlijke keuken wil hanteren met verfijning van ambachtelijke, artisanale producten. “Je kan bij ons terecht voor onder meer dagverse meeneemgerechten, verse producten om zelf je verse pasta te maken, olijfolie uit Italië of bloem om zelf je brood te bakken.

Info: www.goust.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.