Van het asiel naar Belgisch kampioen: Bassie doet het voor de vijfde keer

Gilbert Demets samen met zijn Bassie, die onlangs voor de vijfde keer Belgisch kampioen gehoorzaamheid werd. © GJZ
Redactie KW

Hondenafrichtingsclub De Wilskracht is voortaan actief op het oude voetbalterrein in Zwevegem-Knokke. De club telt een 180-tal leden. Gilbert Demets haalde onlangs met zijn hond Bassie voor de vijfde keer de nationale titel.

Door Geert Vanhessche

Na de aanleg van het kunstgrasveld bij Zwevegem Sport, werden de trainingen en de wedstrijden van het jeugdvoetbal grotendeels ook naar het centrum overgebracht. Het terrein in Zwevegem-Knokke lag er daarna onbespeeld bij, terwijl de mensen van hondenafrichtingsclub De Wilskracht op zoek waren naar een nieuw onderkomen. Op hun terreinen in Heestert werd immers de nieuwe school gebouwd. Daardoor was de combinatie van de club samen met de aanwezigheid van de Chiro en de school nogal moeilijk.

“We zijn de gemeente dankbaar voor deze goede oplossing. Ook tijdens de bouwwerken van de school en moeilijkheden die daarbij horen, werden we telkens goed opgevangen door de gemeente. Nu is het wel even wennen aan de nieuwe infrastructuur, maar ik ben er zeker van dat we hier goed zitten”, vertelt Gilbert Demets (66), die al 46 jaar in de hondensport zit en 43 jaar deel uitmaakt van de vereniging.

Speel veel met je hond. Als je dat doet, zal hij ook beter luisteren – Gilbert Demets, baasje en trainer van Bassie

De Wilskracht doet het trouwens vrij goed. “We tellen momenteel zo’n 180 leden vanuit de wijde regio. Daarvan zijn er heel wat mensen die jarenlang blijven, maar ook mensen die hun nieuwe hond wat willen africhten en na een jaar of zo weer weg zijn. Wekelijks vallen er zo mensen weg, maar komen er ook telkens bij.”

Trots op Bassie

Gilbert weet hoe je met honden om moet gaan. Onlangs zag hij zijn border collie opnieuw Belgisch Kampioen worden in de ereklasse ‘gehoorzaamheid’. “Ik ben best wel trots op mijn Bassie, want hij slaagde er in om vijf keer in zes jaar Belgisch kampioen te worden naast nog een aantal eretitels te hebben gewonnen.”

Gilbert is vooral ook tevreden dat hij hiermee kan aantonen dat een hond uit het asiel, want daar haalde hij Bassie, dezelfde kwaliteiten kan hebben als een dure rashond bij een kweker. “Belangrijk is dat je veel met je hond speelt. Hoe meer je dat doet, hoe beter ze luisteren. Het heeft ook geen zin om je altijd boos te maken op je hond.”

Het behalen van zo’n titel komt echter niet zomaar. “Je moet er inderdaad wel wat tijd in steken. Zo kom ik driemaal per week trainen op ons terrein en oefen daarnaast nog dagelijks thuis. De hond vraagt om te mogen trainen, hij moet kunnen werken. Wanneer je ze de nodige aandacht schenkt, kun je er veel mee bereiken en dan hebben zowel het baasje als de hond er plezier aan”, besluit Gilbert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier