Van haarlak naar handgel: Middelkerks bedrijf gooit productie compleet om en snelt zorgsector te hulp

'Cosmetic scientist' Mario Verhelst van Carin (links) en hoofdapotheker Kurt Verbeke van het AZ Damiaan in Oostende volgen het proces op de voet. © foto RV
Redactie KW

Carin Haircosmetics komt tegemoet aan de hoge vraag naar desinfecterende handgels. Het bekende Middelkerkse bedrijf gooit hiervoor haar productie van haarcosmetica helemaal om. “Op die manier helpen we belangrijke actoren in de zorgsector, zoals het AZ Damiaan, vzw Arcade en De Brem.”

Carin Haircosmetics is gevestigd in de Kalkaertstraat. Zoals de naam al zegt focust het bedrijf zich op professionele haarproducten. Maar dat zal de komende weken anders zijn. “Door de coronacrisis is er een tekort aan handdesinfectie in apotheken en ziekenhuizen. De vraag naar reinigende handgels is gigantisch. Daardoor was het mogelijk om een afwijking van de normale toelatingsprocedure, zeg maar een noodprocedure, aan te vragen voor de reinigende handgel”, zeggen directieleden Manfred Lombrez en Wouter Laleman. “De overheid verleent ons dus een tijdelijke toelating voor het op de markt brengen van de reinigende handgel in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.”

16.000 liter

En het gaat meteen om een stevig aantal. “Begin deze week nog hebben we bijvoorbeeld 4.000 liter handgel geproduceerd. De komende twee weken hebben we nog voldoende alcohol op voorraad om nog eens 12.000 liter te maken. Onze productiecapaciteit is voldoende, maar alcohol is een schaarste. Na de volgende twee weken zijn we afhankelijk van de bevoorrading. We doen hiermee ook een oproep naar leveranciers van gedenatureerde alcohol.” De hoofdapotheker van het Damiaanziekenhuis kwam bijvoorbeeld al een kijkje nemen naar het productieproces.

Dubbel doel

De zet van Carin heeft een dubbel doel. “Zo is er het economische aspect – dat moeten we niet onder stoelen of banken stoppen”, vervolgt Laleman. “Omdat kapperszaken nu tijdelijk zullen sluiten, zal de vraag naar haarproducten dalen. Ten tweede is er ook het principe van solidariteit. Mij vrouw bijvoorbeeld werkt in het AZ Damiaan, waar een grote nood is aan handgels. Het is dan ook duidelijk dat we iets moeten doen om dit tekort op te vangen. Onze trouwe werkploeg was enthousiast om in dit verhaal mee te gaan. Eerlijk, het doet enorm veel plezier om als Belgische KMO en familiebedrijf het verschil te kunnen maken in deze tijden.”

Aanvragen voor handgel kunnen gemaild worden naar info@carin.be. De zorgsector krijgt absolute voorrang, benadrukt de directie. (TVA/foto rv)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.