Van eendjes maken tot ze vissen in het kermiskraam, Johnny weet er alles over

Anja Van Severen kijkt toe hoe Jules de vangst binnenhaalt. (foto Luc)
Redactie KW

Kermisattracties blijven voor veel mensen tot de verbeelding spreken. De moderne kermis ziet er heel anders uit dan vroeger, maar toch zijn er attracties die nog steeds stand houden. Naast het schietkraam, de botsauto’s, de rups, de draaimolens en het spookhuis is er ook het niet weg te denken eendjesspel.

We besloten ons licht op te steken bij de Meulebeekse foorkramers Johnny Wastyn en zijn echtgenote Anja Van Severen. “In het begin van de jaren zestig maakte het visspel of het eendjeskraam zijn intrede op de kermis in Meulebeke”, vertelt Johnny. “Vanaf 1977 kwam ik, aan de zijde van Gilbert D’Heere, in contact met het echte kermisleven. Toen Gilbert het in 1988 wat kalmer aan wou doen, heb ik het eendjeskraam van hem overgenomen. Op die manier werd mijn verloofde, Anja Van Severen, meegezogen in die boeiende kermiswereld.

Toen we in 1993 huwden, kochten we ook onze eerste draaimolen. Het was de start van een boeiend kermisavontuur dat we tot op heden nog steeds samen beleven. De carrousels hebben we niet meer, maar wel nog het eendjeskraam en het oliebollen- en frietkraam dat we in 2015 overnamen van Werner Booghs.”

goudvissen

We ontmoeten Anja in haar eendjeskraam tijdens de kermis in Dentergem. Het was de eerste keer sinds het uitbreken van de coronacrisis dat de eendjes opnieuw rondjes mochten zwemmen.

“Het eendjeskraam blijft een boeiende attractie voor de allerjongste kermisbezoekers”, vertelt Anja. “Qua concept is er doorheen de jaren niet veel veranderd. De hoofdzaak blijft het vissen van de eendjes. Vroeger gebeurde dat met een lange hengel omdat de eendjesbak achteraan in het kraam stond. Nu drijven de 640 eendjes heel dicht bij de vissers zodat de allerkleinsten ze makkelijk aan de haak kunnen slaan. Voor die kleine pagadders is het vissen werkelijk het allerbelangrijkste. Eens ze 750 punten verzameld hebben, is er een prijs te winnen en daarin merken we een duidelijke evolutie. Waar we vroeger goudvisjes als prijs mochten schenken, is het speelgoed nu onderworpen aan de trends van het moment. Zo kenden we de dolle jaren van de ‘traplopers’, de Pokémon en de spinners. Nu komen de elfen aan bod. Maar ook het klassieke speelgoed blijft steeds in trek. Ja, het eendjeskraam blijft zeker een belangrijke attractie op de kermis.”

Made in Meulebeke

Maar waar komen al die eendjes eigenlijk vandaan? Wie eendjes van een degelijke kwaliteit wil, die voldoen aan alle veiligheidsnormen, dan moet men voortaan in Meulebeke zijn bij het bedrijf van Erik Pieters in de Tieltstraat.

Erik is niet te beroerd om een uitdaging aan te gaan. Naast een poedercoatingbedrijf en het vervaardigen van metalen strandschopjes onder de naam Ideal heeft hij nu zijn zinnen gezet op het vervaardigen van plastic eendjes in een volledig eigen ontworpen en geautomatiseerd productieproces.

“We zien een duidelijke evolutie in de prijzen die populair zijn”

“Een grote klant vroeg me om eendjes te vervaardigen die voldoen aan alle opgelegde voorschriften. De eendjes die vroeger uit China kwamen, haalden de gestelde eisen namelijk niet meer. Ik ben dan lange tijd op zoek geweest naar een Belgische producent die ooit eendjes produceerde maar zijn zaak had stopgezet. Ik vond hem in de regio van Brussel en kon zijn machinepark kopen, inclusief matrijzen. De machine die de plastic eendjes vervaardigt heb ik vervolgens volledig vernieuwd.

Erik Pieters bij zijn geautomatiseerde eendjesmachine. (foto Luc)
Erik Pieters bij zijn geautomatiseerde eendjesmachine. (foto Luc)

De eendjes worden gemaakt volgens het ‘blow molding’-principe, een fabricageproces waarbij holle plastic vormen worden geproduceerd door lucht te blazen in de mal, die in een matrijs geklemd zit. In de mal heb ik extra waterkanalen aangebracht om het afkoelen te bevorderen. Vervolgens heb ik een systeem ontworpen waarbij het inbrengen van de roestvrij stalen ring niet meer manueel maar volledig automatisch gebeurt. Ook het gieten en het bevestigen van het ballastvoetje met het metalen gewichtje gebeurt nu automatisch.

Het ontwerpen en het vervaardigen van het nieuw bijgevoegd machinepark heeft maanden werk gevergd. Alles werkt weer. Nu moeten alle elementen nog op elkaar afgestemd worden in een perfecte synchronisatie. Eens dat gerealiseerd is, kan ik met de definitieve productie van start gaan. Ik overweeg eveneens om andere vormen zoals bollen en spaarvarkentjes te produceren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier