Van der Elst ziet metamorfose KVK na vertrek Mboyo en komst Chevalier

Teddy Chevalier keerde afgelopen week terug naar zijn oude liefde KV Kortrijk. (foto Belga)
Teddy Chevalier keerde afgelopen week terug naar zijn oude liefde KV Kortrijk. (foto Belga)
Redactie KW

KV Kortrijk new look is in opbouw. De Kerels bouwen al – deels noodgedwongen – aan een team voor de voetbaljaargang 2021-2022. Topschutter Ilombe Mboyo vertrok, Teddy Chevalier werd gehaald. “Er wordt veel directer gevoetbald”, zegt analist Franky Van der Elst (59).

Middenvelder Kevin Vandendriessche komt volgend jaar de rangen versterken. Aanvoerder Hannes Van Der Bruggen en Yevgen Makarenko verlaten in juli KVK. “Ze doen er goed aan om het contract van Julien De Sart te verlengen, en dan mogen er nog een tweetal jongens bij.” Dat is heldere taal van Franky Van der Elst. Anticiperen, het is een term die vaak gebruikt wordt in het wielrennen. Dit werkwoord is ook van toepassing op KV Kortrijk. Ilombe Mboyo vertrok en nog diezelfde dag circuleerde het gerucht dat oude bekende Teddy Chevalier zou kunnen terugkeren. Toeval? Wij dachten van niet. De Kerels hadden al snel door dat Mboyo onhoudbaar was, en speurde naar vervangers.

We trappen een open deur in als we stellen dat het vertrek van Mboyo een aderlating is voor KV Kortrijk. Acht goals, vier assists, het zijn veelzeggende statistieken. “KV Kortrijk draait al veel langer rond Mboyo”, zegt analist Franky Van der Elst. “Hij was een bepalende speler in de manier van voetballen. Meestal werd hij in de voeten aangespeeld, want zijn snelheid is toch wat minder geworden. Hij kon makkelijk een balletje bijhouden waardoor de rest van de ploeg dan kon aansluiten.”

“Sneller de diepte zoeken vanuit de omschakeling”

Tegen Racing Genk tapte KV Kortrijk bijgevolg uit een ander vaatje. Mboyo was er niet meer bij en Gueye was de aanvalsleider. Selemani kon zwerven rond de diepe spits. Gueye scoorde twee keer. “Er wordt sneller voor diepgang gekozen, ook met Selemani erbij. Dit is een logisch gevolg als je niet meer over Mboyo kunt beschikken. Er wordt meer vanuit de omschakeling gevoetbald en de diepte wordt gezocht. Het is niet omdat Mboyo er niet meer is dat het daarom slechter zal lopen. Het zal op een andere manier gebeuren. Kijk naar die 1-0 van Gueye. In twee, drie passes was het doelpunt. Derijck speelde De Sart aan, die verlengde met het hoofd en Gueye stond alleen voor de doelman.”

Chevalier: man met een handleiding

De vervanger van Mboyo heet Teddy Chevalier. De Fransman is intussen al 32 jaar, maar Van der Elst ziet geen redenen waarom het allemaal minder zou zijn. “Vorig seizoen maakte Chevalier twaalf goals en dit seizoen trof hij drie keer raak in 13 matchen bij Valenciennes. Aan die cijfers kun je niet afleiden dat het plots niet meer zou lukken. Hij is net als Mboyo iemand die je in de voeten kunt aanspelen. Alleen is Teddy iets meer woelwater dan Ilombe. Chevalier is een man met een handleiding. In Kortrijk hebben ze daar altijd goed mee weten om te gaan.” Chevalier kwam tegen Genk kort in actie met een invalbeurt. In die beperkte tijd liet hij zich twee keer opmerken met doelgerichte acties. “Chevalier is zo’n speler waarvan tegenstanders weten dat ze moeten opletten, net zoals Mboyo. Als ze hun dagje hebben, kunnen ze het verschil maken. Chevalier past bij KVK, op dat kleine veldje kan hij zijn ding doen.”

“Chevalier en Vanden- driessche passen perfect bij KVK”

KV Kortrijk heeft ook Muhammed Badamosi achter de hand. De aanvaller revalideert nog van een blessure. “Hij is 1 meter 98. KVK heeft mooie profielen in hun kern. Ze hebben een beetje van alles. Gueye is een sterke beer, met Badamosi kun je dreigend zijn in de lucht. Selemani is snel en dan is er uiteraard Chevalier.”

Vandendriessche is slimme transfer

KV Kortrijk plukte voor volgend seizoen middenvelder Kevin Vandendriessche weg bij KV Oostende. Van der Elst kent de Fransman als geen ander, want hij had hem nog onder zijn hoede als coach bij de Kustboys. “Vandendriessche past bij KV Kortrijk. Hij kent Yves Vanderhaeghe en de rest van de staf uiteraard van bij KVO. Kevin wordt er met zijn 31 jaar niet jonger op, maar hij kan nog een paar jaar mee. Hij is zelden geblesseerd, altijd beschikbaar en heeft een enorm loopvermogen. Hij heeft een goeie mentaliteit, hij is zo’n echte clubspeler. Vandendriessche pikt altijd zijn goaltjes mee, hij maakte er al drie dit seizoen. Tegen Charleroi was hij prima in de passing, ook al is dat niet zijn grootste kwaliteit. Dit is een slimme transfer.”

 © BELGA
© BELGA

De Kerels moeten opnieuw bouwen aan hun middenveld. Aanvoerder Hannes Van Der Bruggen vertrekt en Yevgen Makarenko keert terug naar Anderlecht. Sterkhouder Julien De Sart is einde contract in juni. “Die laatste zouden ze moeten verlengen én het middenveld versterken. Er moeten toch twee jongens bij. Er wordt vaak voor een driehoek Van Der Bruggen-Makarenko-De Sart gekozen. Dan heb je nog Jonckheere en Lepoint. Dat is weinig qua aantal.”

Richtinggevende partij voor Play-off 2

Komend weekend neemt KVK het op tegen KV Oostende, het laatste team waar Van der Elst actief was als coach. “Het is voor beiden een belangrijke wedstrijd. KVO speelt met veel intensiteit en druk vooruit. Ze slikken een pak minder goals, dat is anders tegenover andere jaren. KVO is een lastige tegenstander. Ze spelen met drie centrale verdedigers. Het wordt een richtinggevende partij, beide teams gaan voor play-off 2. Die nacompetitie wil je spelen. Het zou zonde zijn als je dan negende of tiende eindigt op een paar punten. Er is nog kans op Europees voetbal, ik weet ook wel dat dat niet simpel te bereiken is.” (JC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.