Van de straat naar de kooi: Losene Keita (22) wil de beste kooivechter ter wereld worden

Losene Keita, bijgenaamd The Black Panther, wil zijn verleden achter zich laten en vol focussen op MMA. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Hij heeft in zijn jeugd verkeerde stappen gezet, maar die periode ligt volledig achter hem. Nu telt enkel de sport. Losene Keita, 22 en één blok graniet, ruilde het gevecht op straat in voor het gevecht in de kooi. “Mijn drie jongere zussen zijn mijn grootste inspiratiebron. Ik moet een voorbeeld zijn voor hen en voor alle jongeren die in mijn situatie zaten.”

Zijn tweede training van de middag zit er net op, wanneer we Losene Keita, bijnaam The Black Panther, ontmoeten in de Lamiro Fight Club in Oudenaarde. Hij woont in Harelbeke, samen met zijn moeder, stiefvader en drie zussen van 18, 17 en 7 jaar. “Elke dag neem ik de trein naar Oudenaarde om te trainen. Vaak twee keer per dag, in totaal train ik toch snel zo’n 20 uur per week. Dit is mijn tweede thuis, bij Steven en de anderen van Lamiro heb ik mijn tweede familie gevonden.”

Steven, dat is Steven Wauters (51). Hij richtte 20 jaar geleden de Lamiro Fight Club op en is trainer van The Black Panther. “Veel MMA-clubs zijn er niet, maar je merkt wel dat de sport aan het groeien is. Keita is nu een tweetal jaar bij ons. Vanaf dag één zag je dat hij het in zich heeft”, vertelt Steven.

Ultieme vechtsport

MMA, kort voor Mixed Martial Arts, geldt als de ultieme vechtsport. Alles komt er samen: een kooivechter moet sterk zijn met de vuisten, met de benen én op de grond. “The full package“, lacht Keita. “Ik heb vroeger vaak op straat gevochten, daar had je amper limieten. Ook in het kooivechten zijn er weinig regels.”

Steven Wauters, stichter van Lamiro Fight Club en trainer van Keita:
Steven Wauters, stichter van Lamiro Fight Club en trainer van Keita: “Je mag zo hard en goed kunnen slaan en schoppen als je wilt, als er geen goede kop op staat, kom je in MMA nergens.”© Olaf Verhaeghe

“Eigenlijk moet je bereid zijn om tot de dood te vechten”, pikt Steven in. “Dat klinkt misschien raar, maar het is wel zo. Veel mensen denken dat ze zomaar eventjes MMA komen doen, maar het is zo’n slopende sport. Je moet heel actief zijn, heel snel en veel kunnen incasseren. En vooral over een bijzondere dosis doorzettingsvermogen beschikken. Keita heeft die kwaliteiten, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Je mag zo hard en goed kunnen slaan en schoppen als je wilt, als er geen goede kop op staat, kom je in MMA nergens.”

Foute stappen

Vandaag geldt The Black Panther als een voorbeeld in de club en daarbuiten. Dat was vroeger wel anders. “Ik ben er niet trots op, maar in mijn jeugd heb ik foute stappen gezet, verkeerde keuzes gemaakt”, vertelt de 22-jarige bonk. “Zoals ik zei, was ik een straatvechter. Maar écht vechten, hé. Daardoor kwam ik te vaak in contact met de politie en zo.” Zo liep hij in 2017 nog een veroordeling tot twaalf maanden cel op, waarvan drie maanden effectief. “Omdat ik geen Belgische nationaliteit had (Keita is van Guineese origine, red.), kreeg ik een bevel om het land te verlaten. Vooral door de optelsom van alle vechtpartijen…”

“Ik kwam te vaak in contact met de politie. Maar die tijd ligt achter me”

Die donkere periode wil Keita het liefst zo snel mogelijk achter zich laten. “We zijn bezig met het regelen van alle nodige papieren. Ik hoop dat alles zo snel mogelijk achter de rug is. Nu telt enkel de sport voor me.” “Hij heeft zich volledig herpakt”, gaat Steven verder. “De switch die hij heeft gemaakt, is fenomenaal.” “Mijn zusjes zijn mijn grootste inspiratiebron”, aldus Keita. “Mijn mama stond er lange tijd alleen voor, elke ochtend vroeg op om te gaan werken, zorgen voor mij en mijn zussen. Ik ben de enige zoon en was lange tijd de enige man in het huis. Ik heb dit sportieve talent gekregen van God en weet nu beter dan ooit dat ik het goed moet gebruiken. Ik moet een voorbeeld zijn voor mijn zussen. Meer zelfs, niet alleen voor hen, voor alle jongeren die in mijn situatie zitten of zaten. De Keita van de straat bestaat niet meer. Nu ben ik een sportman. Mensen kijken naar me op.”

Wereldtitel

Sinds oktober vorig jaar is Keita prof in de World Fighting League, na het wereldberoemde UFC en Bellator het derde niveau in de MMA. In die vier profkampen bleef hij ongeslagen, de laatste won hij met knock-out na 40 seconden. “In totaal heb ik nu twaalf kampen achter de rug, allemaal gewonnen”, zegt Keita. “Bij de amateurs vonden we na een tijdje amper nog tegenstanders. Niemand durfde nog tegen mij vechten.” (lacht)

Losene Keita, oftewel The Black Panther.
Losene Keita, oftewel The Black Panther.© Olaf Verhaeghe

“Die honger die Keita heeft, die heb ik nog niet vaak gezien”, aldus Steven. “Dat meen ik. Sommige vechters moet je in aanloop naar een gevecht klaarstomen en oppeppen. Hem niet. Als ik nu zeg dat hij zaterdag in de ring mag, dan zal hij klaar zijn. Dat weet ik 100 procent zeker.” “Ik ben altijd al een heel actief iemand geweest”, aldus Keita. “Toen ik voetbalde – eerst bij Stasegem, later bij Komen en Zwevegem – kon ik niet wachten om te trainen. Wind, regen, sneeuw… het hield me niet tegen. Dat zit gewoon in me. Die energie moet eruit. Hier heb ik de juiste manier gevonden om die kwijt te raken.” “Soms moeten we hem zelfs wat temperen”, lacht Steven. “Bij het sparren met andere jongens in de club moeten we hem soms tegenhouden. (lacht) Dat is een goed teken, maar voor die anderen is dat niet zo plezant.”

In juni staat Keita tegenover Melvin Van Suijdam, een Nederlander van 36 die recent de wereldtitel in de WFL bij de weltergewichten (tot 77 kilogram, red.) pakte. Meteen na diens gevecht stapte Keita de ring in om de ervaren vechter uit te dagen. Om hem klaar te stomen voor het titelgevecht traint hij tegen een clubgenoot die kampt bij de zwaargewichten. “Timur, voormalig Frans kampioen in het worstelen en nu amateur-MMA’er, een heel getalenteerde gast. Dat is iemand die mij nog beter kan maken hier. Het doel in juni? De wereldtitel naar België brengen, die belt pakken. Niets minder. Ik onderschat hem niet, maar ik heb wel vertrouwen.”