Van de fiets naar de bühne (en terug): Peter uit Bredene debuteert in pop-upkoor

Peter De Wolf voor de 'muurschildering' van 'Peter en de wolf', een werk dat kunstenares Annie Vanhee op zijn garagepoort schilderde. © MM
Redactie KW

Hij reed ooit zijn eigen Ronde van Frankrijk nadat hij hersteld was van kanker. Hij kreeg de smaak van het fietsen zo goed te pakken dat hij prompt nog een handvol andere Europese landen afhaspelde. Via zijn vriendin Sonja ontdekte hij ook de liefde voor het toneel en straks wordt hij een van de 250 begeleiders van Bart Peeters en co. in ’10 jaar In Koor’. Het mag duidelijk zijn, stilzitten is niet aan Peter De Wolf besteed.

In 2009 werd Peter De Wolf (53) getroffen door kanker. Hij beloofde zichzelf toen om een grote fietstocht te maken als hij genas. En zo geschiedde. Peter reed eerst heel België rond. “We kennen ons eigen land niet meer. Ik vond het tijd om daar iets aan te doen”, zegt hij daarover. Toen Peter eenmaal aan zee was aangespoeld, nam hij zich voor om zijn eigen Ronde van Frankrijk te rijden. “Op het gemak weliswaar”, zegt de geboren Lebbekenaar. “Ik nam er twee maanden de tijd voor.”

Na Frankrijk volgde een rondrit in Andalusië, Portugal, Noorwegen en, dit voorjaar, in Schotland. “Ik heb er 1.148 kilometer gefietst in 82 dagen tijd. Het werd, zoals op al mijn vorige uitstappen, weer een warme kennismaking met de lokale bevolking. Ik verbaas me er steeds over hoe vriendelijk de mensen ter plekke zijn. Van de bejaarde man die me een rondje betaalde over de lieve dame in het theehuis, die me een stuk taart meegaf voor op de fiets, tot de fietsenmaker, die ervoor zorgde dat mijn tocht niet abrupt ten einde kwam na problemen met de trapas in de buurt van Inverness.”

Nieuwe uitdaging

Ook na Schotland galmden in de Monnikenstraat, waar vriendin Sonja op hem wachtte, weer mooie verhalen na. Over zijn rit langs de Whisky Trail of de prachtige kilt, die hij zich onderweg had aangeschaft.

Hij koestert, de stramme kuiten nauwelijks hersteld, echter alweer een nieuw doel. “Noorwegen affietsen van helemaal boven, aan de Noordkaap, tot beneden”, zegt Peter enthousiast.

Maar eerst wacht hem een nieuwe uitdaging van een geheel ander allooi namelijk zingen. “De organisatie Zaterdag Zondag staat bekend om zijn pop-upkoren. Zij stellen koren samen voor tijdelijke projecten. Deze bestaan uit ervaren zangers maar net zo goed uit mensen die nooit eerder zongen. Wie met passie zingt, is echter altijd welkom, in de wetenschap dat samen zingen voor magie zorgt”, legt Peter uit.

Op die feestelijke editie zullen we bekende namen zoals Bart Peeters, Lady Linn, Frank Vanderlinden, K’s Choice… begeleiden

Met zo’n pop-upkoor, 250 man/vrouw sterk, treedt Peter De Wolf straks in Hasselt en Antwerpen op naar aanleiding van 10 jaar ‘In koor’. “Op die feestelijke editie zullen we bekende namen zoals Bart Peeters, Lady Linn, Frank Vanderlinden, K’s Choice,… begeleiden. We worden hiervoor sinds kort professioneel gecoacht. We krijgen workshops, stem- en performancetraining, enzovoort om ons zo goed mogelijk voor te bereiden.” Bijzonder is de manier waarop tussen de workshops in wordt gerepeteerd. “We krijgen de muziekstukken in een dropbox via onze gsm doorgestuurd. Op basis van die partituren en fragmenten kun je van thuis uit je bijdrage inoefenen.”

Zijn deelname aan ‘In koor’ betekent wel dat Peter straks niet met toneelkring Boontje op de planken kan staan. Want ook op het toneel leeft Peter zich, in het kielzog van partner Sonja Vandendriessche, sinds enkele jaren uit. “Eigenlijk wilde ik me vorig jaar al inschrijven voor ‘In koor’. Er waren toen optredens in Oostende, dicht bij de deur dus. Maar ik had me toen al geëngageerd voor een rol bij Boontje. Nu moet ik afhaken voor hun nieuwe productie, de thriller En toen waren er nog maar… naar Agatha Christie. Jammer, want het wordt een prachtig stuk. Maar huisregisseur Jeremy De Craecker verzekerde me om mijn goesting te doen en ervoor te gaan. Nu, ik werk straks wel nog mee aan de decoropbouw, dus ik ben toch wel een beetje betrokken bij deze productie.”

(MM)

Peter De Wolf staat met het pop-upkoor op 28 en 29 oktober in het Ethias Theater in Hasselt. Daarna verhuist het concert naar Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier