Van beste naar slechtste veld: wat is er aan de hand met het voetbalplein van Essevee?
Vroeger een van de beste velden in eerste klasse, nu een van de slechtste. Het voetbalveld van SV Zulte Waregem heeft zijn beste tijd duidelijk gekend en dit is nog maar een understatement. Het werd afgelopen weekend tegen Beerschot nog maar eens bevestigd dat de grasmat aan vervanging toe is, maar komt die er wel?
Graszoden komen meteen los nadat spelers over het veld lopen en bij een tackle houden de greenkeepers van SV Zulte Waregem al helemaal hun adem in. Wat is er toch aan de hand met het plein van eerste klasse ploeg SV Zulte Waregem? Specialist in veldtechnologie Yves De Cocker van het bedrijf PitchTecConcept denkt een paar oorzaken te zien. “Het is zeker een samenloop van omstandigheden. Bijvoorbeeld dat het stadion dichtbebouwd wordt met doorlopende tribunes waardoor er een pak minder zonlicht en verluchting is.”, begint De Cocker. “De opeenvolgende wedstrijden kan ook een probleem vormen. Het veld kan niet rusten en de terreinknechten kunnen niet de nodige herstelwerken doorvoeren. Mogelijk is er ook een onevenwichtige situatie in de onderbouw waar er teveel vocht ter hoogte van de wortelgroei zou kunnen zitten waardoor de toplaag zwakker wordt en dus veel minder bestand is tegen tackles en het veelvuldig bespelen.” Een oplossing lijkt voor Yves wel mogelijk. “Een hybride veld in combinatie met grow lights kunnen structurele oplossingen bieden, maar dat zal pas in het tussenseizoen kunnen. Je hebt dan meteen wel een duurzame oplossing voor minstens 10 jaar.
Het bestuur van SV Zulte Waregem stuurde op 26 januari een open brief richting hun supporters. “Over de staat van de grasmat in het Regenboogstadion is recentelijk al veel gezegd en geschreven. Dit is een grote kopzorg voor onze club waarvoor we al het mogelijke doen om dit op te lossen.”, klinkt het bij de bestuurders van de West-Vlaamse club. Volgens hen is de slechte toestand van het veld een gevolg van een schimmelziekte die in augustus op het grasveld werd vastgesteld.
De spelers van SV Zulte Waregem moeten deze akker nog minstens vier keer betreden voor een reguliere competitiewedstrijd. Voor technische spelers is dit plein zeker geen plezier, maar elke speler blijkt er last van te ondervinden, gaf Jelle Vossen aan na de verloren wedstrijd tegen Beerschot. “We voetballen allemaal ongelooflijk graag, maar dit gaat wegen. Vooral omdat het zo belastend is voor de spieren, omdat je na elke beweging verplicht bent te corrigeren. Zo kom je nooit aan goed voetbal toe. De vrees voor blessures is ook groot”, zei hij. Niet alleen de thuisploeg zit verveeld met dit probleem, ook bezoekende clubs spelen hier momenteel liever niet. Zo deelde Beerschot verdediger Jan Van den Bergh vlak na de match een sneer uit naar SV Zulte Waregem met te zeggen dat je in het Regenboogstadion nog eerder een manche van de Superprestige cyclocross kan organiseren dan een voetbalmatch.
Een nieuwe grasmat moeten de supporters van Essevee nog niet meteen verwachten. “De aanleg van een nieuwe grasmat is evengoed bekeken. Doch de drukke wedstrijdmaanden in hartje winter in combinatie met de verwachte neerslag en vorst maken ook deze oplossing onmogelijk.”, lezen we in de reactie van het bestuur.
Tijdens het voetbalseizoen 2017-2018 werd er voor het eerst een greenkeepers-klassement bijgehouden. Dat is een klassement die de Pro League bijhield om het beste veld van de Belgische voetbalcompetitie te bepalen en te belonen. Trainers, aanvoerders van voetbalploegen en de Koninklijke Belgische Voetbalbond beslisten na het beëindigen van reguliere competitie in maart 2018 dat het toenmalige Sporting Lokeren de beste grasmat van dat seizoen had. Met 42,60 punten op 45 mochten de terreinknechten van de Oost-Vlamingen terecht fier zijn op hun veld. SV Zulte Waregem pronkte samen met een andere West-Vlaamse ploeg, KV Oostende, op een eervolle tweede plaats met 42,20 punten. Tijdens de terugronde van datzelfde seizoen stonden de terreinknechten van het Regenboogstadion zelf helemaal bovenaan het klassement, maar moesten dus zoals al aangehaald hun meerdere erkennen op het einde van dat seizoen aan Sporting Lokeren.
Ook voor het seizoen 2018-2019 werd er een tussentijds rapport opgemaakt. Daar zagen we dat de ploeg van trainer Francky Dury in december 2018 zesde werd van de zestien ploegen uit eerste klasse. Het liet topploegen als Standard, Anderlecht en Club Brugge achter zich. Momenteel zijn er geen rapporten voor dit seizoen bekend, maar zesde zal SV Zulte Waregem ongetwijfeld niet meer staan.
KWS Desselgem, vierdeprovencialer en deelgemeente van Waregem, deed SV Zulte Waregem een ludiek voorstel op hun Facebook-pagina. “KWSD reikt de hand toe naar SV Zulte Waregem. Nu jullie toch zonder supporters moeten spelen willen we het groene pareltje van het Leiestadion in Desselgem ter beschikking stellen voor mooi voetbal.”, klonk het bij de club uit Desselgem. Maar uitwijken naar een ander stadion in een straal van 30 kilometer, zit er ook niet in door de strenge criteria voor de verlichting, licentievoorwaarden en jawel … de toestand van de grasmat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier