Valt dinsdag doek over Luchtmachtbasis Koksijde?

Een luchtbeeld van de Luchtmachtbasis Koksijde tijdens een airshow in 2015. © EDK
Hannes Hosten

Volgende dinsdag vindt een persconferentie plaats over de toekomst van de Luchtmachtbasis Koksijde. De kans is groot dat daar het einde van de basis wordt aangekondigd. De aanwezigheid van Oostends burgemeester Bart Tommelein doet vermoeden dat de heli’s naar Oostende verhuizen.

In Koksijde is al jaren bekend dat de Luchtmachtbasis, vooral bekend van de legendarische Seaking-reddingshelikopters, flink zal afslanken of mogelijk helemaal zal verdwijnen. Ook van een verhuizing naar Oostende is al jaren sprake. Bij de afscheidsvlucht van de Seakings op 21 maart wist Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche al hoe laat het was.

“Enkele weken geleden hadden we een overleg met Defensieminister Didier Reynders (MR)”, vertelde hij toen. “De minister legde ons een studie voor waar niemand omheen kan. Een verhuizing van de NH90 naar Oostende is de goedkoopste oplossing. Er zou een stuk grond van de luchthaven in concessie worden genomen. Over twee weken komt er een persconferentie waar dat vermoedelijk zal worden bekendgemaakt.”

Verouderde infrastructuur

Die persconferentie lijkt komende dinsdag te zullen plaatsvinden. “Er zijn nu nog ongeveer 330 militairen voorzien op de vliegbasis Koksijde”, zegt Defensie in de uitnodiging. “Vooral het personeelsbestand van de operationele steundiensten is kritiek. De activiteiten op de vliegbasis zijn ondergebracht in grotendeels verouderde infrastructuur, die over een groot gebied verspreid is. Op basis hiervan heeft Defensie in samenspraak met de lokale autoriteiten een studie uitgevoerd naar alternatieven, met als doel de uitvoering van de opdrachten te rationaliseren en naar de toekomst te blijven verzekeren.”

Op 21 maart wist burgemeester Bart Tommelein van Oostende nog niet welke richting het uitging met de reddingshelikopters. “Wij zijn vragende partij om ze in Oostende te hebben, maar definitieve bevestiging is er nog niet“, zei hij toen. “Defensie heeft me wel gevraagd om eerstdaags rond de tafel te zitten voor informatie.”

Wellicht naar Oostende

Dinsdag vindt in het provinciehuis Boeverbos in Brugge een overleg plaats tussen Defensie, de gemeente Koksijde, de stad Oostende en de provincie. Daarna volgt de persconferentie. De aanwezigheid van Oostends burgemeester Bart Tommelein doet vermoeden dat de reddingshelikopters inderdaad binnenkort naar de Oostendse luchthaven verhuizen. Maar zekerheid daarover hebben we pas dinsdag.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.