https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Valerie en Filip bleven uit Roeselare twee maanden en casa in hun Spaanse B&B

Valerie, Filip en Cédric hebben uit de lockdown nieuwe energie geput om van hun tiende seizoen in Hacienda Riogordo opnieuw een topper te maken. (gf)
Redactie KW

Bed & breakfast Hacienda Riogordo van de Roeselarenaars Filip Cappelle en Valerie Sartelet opent opnieuw de deuren na de strenge lockdown in Spanje. “Het was even slikken maar we hebben nooit gepanikeerd”, laat het koppel weten uit Riogordo.

Ruim tien jaar geleden zegden Filip Cappelle en Valerie Sartelet hun job en stad vaarwel om een bed & breakfast op te starten in Spanje. “We hadden het in Roeselare nochtans perfect naar onze zin. Ik in de Stedelijke Basisschool De Brug en Filip in het VTI”, vertelt Valerie vanuit Andalusië. “Maar op een avond besloten we om toch die sluimerende droom te gaan waar maken. Het zou eerst Portugal worden, maar we vonden uiteindelijk na een lange zoektocht ons paradijsje in het Spaanse dorpje Riogordo in de nog ongerepte streek van Axarquía ten oosten van Málaga. We doopten de typische Spaanse hacienda, het grote witte huis, zoals de dorpelingen het noemden, om tot Hacienda Riogordo.”

“We namen een loopbaanonderbreking in Roeselare en zochten in Spanje een school voor onze toen tienjarige zoon Cédric. De dorpelingen ontvingen ons hartelijk en we namen de tijd om onze B&B in te richten met vijf kamers en twee appartementen en om de mooie omgeving te leren kennen. Want de mogelijkheden zijn hier enorm. Van de kusten van Málaga tot de Costa Tropical. Van Granada, Marbella tot Puerto Banús op een uurtje rijden of van Ronda, Córdoba tot Sevilla wat verderop. Een absolute must is wandelen bij ons in de buurt of in een van de populaire natuurparken El Torcal, Caminito del Rey en El Chillar.”

“Tien jaar later draait Hacienda Riogordo op volle toeren en studeert onze zoon Cédric in Málaga voor lijnpiloot. Hij zou net aan zijn laatste twee modules en aan zijn honderd vlieguren beginnen toen Spanje in lockdown ging.”

Resistiré

“Bij de afkondiging van de alarmtoestand op 14 maart was er niet meteen paniek”, gaat Filip verder. “We waren zelfs opgelucht omdat we ervan overtuigd waren dat het virus bij een strenge lockdown niet tot bij ons zou overwaaien. De haard van het vieze beestje bevond zich in Madrid en Barcelona. Alles werd strenger toen de pandemie zich verspreidde maar gelukkig het zuiden spaarde. We beseften wel snel dat de opening van ons tiende seizoen niet op de geplande datum in april zou kunnen plaatsvinden.”

“De maatregelen kon je goed vergelijken met die in België, alleen was het hier nog strenger: de honden mochten we nog uitlaten al moest je in een straal van tweehonderd meter rond je huis blijven. Alle straten en veel gebouwen in het dorp werden een paar keer week ontsmet. Ik betwijfel of dat nut heeft gehad. Anderzijds waren er in het drieduizend inwoners tellende Riogordo geen covid-19-besmettingen.”

“Toch hebben we ons nooit echt op slot gevoeld. Anders dan in het dorp hebben wij hier nog wat bewegingsvrijheid. Elke dag hoorden we dorpelingen op hun balkon of vanuit hun deuropening uit volle borst Resistiré zingen. We konden het lied vanop ons terras aan het zwembad meezingen.”

¡Quédate en casa!

“Kortom we bleven in ons kot of zoals ze dat hier zeggen ¡Quédate en casa! En met succes want vanaf 26 april is hier de geleidelijke escalada of afbouw begonnen.”

“Eigenlijk mochten we al op 18 mei open gaan voor klanten uit onze provincie, maar wij hebben vooral Nederlandse en Belgische gasten. Er waren een tijdje geruchten dat Spanje deze zomer geen buitenlandse toeristen zou toelaten. Dat kwam hard aan. Gelukkig is ondertussen beslist om de grenzen weer te openen.”

“Er begon een periode van urenlang mailen met onze klanten die hun reis in het water zagen vallen of die ongerust contact opnamen in verband met hun boeking voor deze zomer. De eersten konden hun reis omboeken of kregen een voucher die drie jaar lang geldig is. Bijna iedereen heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Een opluchting want Hacienda Riogordo was al voor tachtig procent volgeboekt dit jaar.”

“Op onze houten vaten staat naast een glas wijn voortaan ook een flesje gel”

“Er was natuurlijk ook veel tijd om klusjes aan te pakken die al te lang waren uitgesteld. We hebben nieuwe gerechten uitgeprobeerd en we gebruikten de vele vrije tijd om zelf nog eens extra te genieten van ons eigen huis en om te brainstormen over de toekomst van de B&B.”

#logerenbijbelgen

“Dat er voor lange tijd veel zal veranderen is duidelijk. Zo kunnen we geen ontbijtbuffet meer serveren. Het ontbijt zal per tafel of bubbel worden opgediend. Tafels worden verder uit elkaar gezet en elke groep krijgt zijn eigen vaste tafel voor ontbijt, lunch en diner. Ligbedjes rond het zwembad staan voortaan op voldoende afstand en elke klant krijgt zijn vaste stoel. Handen ontsmetten bij het binnenkomen en voor elke toegang tot gemeenschappelijke delen wordt de norm. Op onze houten vaten staat voortaan naast een glas wijn ook een flesje gel. Wij zelf gaan meerdere keren per dag deurklinken, de pingpongtafel, de jeu de boules en andere gemeenschappelijke voorwerpen ontsmetten. En we gaan nóg meer dan vroeger extra hygiënisch kamers en appartementen schoonmaken. Kortom we passen ons aan aan het nieuwe normaal.”

“We lezen dat in Roeselare iedereen wordt opgeroepen om de plaatselijke middenstand te steunen en lokaal te kopen in #RSL. Mogen wij ook oproepen om vakanties te boeken bij Belgen in binnen- of buitenland, #logerenbijbelgen dus? Ook bij ons zijn Vlamingen welkom in ons kleinschalige, stijlvolle gastenverblijf”, besluiten Filip en Valerie. (Bart Crabbe)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.