Valerie en Dimitri ruilen krantenwinkel in Zedelgem voor horecazaak in Spanje

Bieke Cobbaert

Valerie Vercruysse en Dimitri Verbouw trekken eind maart de deur van hun krantenwinkel Books & Things aan het station van Zedelgem voorgoed dicht. Ze kiezen voor een nieuw leven onder de zon in het Spaanse Torrevieja en zullen er een horecazaak beginnen.

Valerie Vercruysse (45) en Dimitri Verbouw (44) wonen achter hun krantenwinkel Books & Things, die gelegen is langs de Ruddervoordestraat in Zedelgem, op een steenworp van het station. Het is vooral Valerie die in de winkel staat, want Dimitri doet nog luchthavenvervoer. “Daarnaast doen we ook allebei een krantenronde. Ik sta daarvoor op om 1.45 uur en Dimitri om 3 uur. Veel slapen doen wij dus niet”, begint Valerie. Zij en Dimitri hebben twee kinderen: Glenn (24), die ondertussen al het huis uit is, en Synthia (20) die voor verpleegster studeert en nog thuis woont. Glenn zorgde al voor een kleindochter: Lyana.

Winkel in huis

Na jarenlang in de horeca en als poetshulp te hebben gewerkt, begon Valerie elf jaar geleden haar krantenwinkel. “In het huis net naast ons was er een krantenwinkel, maar die is omzeggens van de ene op de andere dag gestopt. Toen ontstond bij mij het idee om zelf een krantenwinkel op te starten. We zijn begonnen in een kleine ruimte vooraan in ons huis, later hebben we die uitgebreid”, vertelt Valerie over de beginjaren.

“In die elf jaar heb ik een goed draaiende zaak uitgebouwd met een vast cliënteel. De zaak is ook goed gelegen, langs deze drukke uitvalsweg naar de autostrade en met CNH vlak bij de deur. En er zijn ook maar twee krantenwinkels op Zedelgem: hier en één in het dorp.”

Wassalon blijft open

Enkele jaren geleden hebben Valerie en Dimitri ook nog Clean Wash opgericht, het wassalon langs de Koning Albertstraat in Veldegem. “Het was onze bedoeling om het wassalon met het huis ernaast te verkopen, maar bij nader inzien hebben we toch beslist om de krantenwinkel met daarbij ons huis te verkopen. Het zou onmogelijk geweest zijn om de krantenwinkel van uit Spanje te runnen. We hebben onze kinderen de kans gegeven, maar zij doen het liever niet. Ze weten ook dat het keihard werken is. Het wassalon staat dus niet meer te koop en blijft open.”

Nieuwe uitbaters

“Nick Deman en Mieke Vande Kerckhove uit Veldegem zijn de nieuwe eigenaars. Zij runnen de winkel vanaf 1 april. Wij zijn heel blij dat het een krantenwinkel blijft!”, vervolgt Valerie, die haar klanten zal missen. “Het doet echt raar… Maar aan de andere kant verlang ik ook naar die nieuwe stap in ons leven. Dimitri had twintig jaar geleden al de kans om als onderhoudsman in Spanje te gaan werken, maar ik zag dat toen niet zitten. Het was zijn droom – en later werd het ook de mijne – om ooit nog naar Spanje te verhuizen en door het luchthavenvervoer kent hij een makelaar die ook in Spanje een immokantoor heeft. Die zei dat we niet al te lang meer moesten wachten, want dat de prijzen van het vastgoed snel naar omhoog zouden gaan.”

“We beginnen in Spanje een horecazaak. Wellicht een bistro of een Belgisch biercafé”

“Vorig jaar hebben we dan de knoop doorgehakt en een villa met zwembad gekocht in de buurt van Torrevieja. Het was niet het plan dat het allemaal zo snel zou gaan, maar nu ben ik heel blij. En in tegenstelling tot wat kwatongen wel eens durven beweren, heb ik géén geld geraapt toen enkele jaren geleden een gestolen kluis voor onze deur werd gedropt en de duizenden euro’s in het rond vlogen. Ik was toen zelfs niet thuis! Wij hebben er keihard voor gewerkt!”

In diepe coma

Voor het koppel kan hun nieuwe start er niet snel genoeg komen “Sowieso moest er iets veranderen, want de ellenlange dagen beginnen zwaar door te wegen. Ik slaap nauwelijks drie uur per nacht. Om kwart voor twee ‘s nachts sta ik op om m’n krantenronde te doen en van 4.30 uur tot 18 uur is de winkel open. Heel dikwijls ga ik dan ‘s avonds ook nog eens poetsen in het wassalon. Het begon echt te zwaar te worden. Ik sloot de winkel ook nooit. Eén keer heb ik gesloten en dat was voor een begrafenis van eigen familie.”

“Dus ook om op reis te gaan sloten we onze winkel niet. Alleen tijdens verlengde weekends trokken we de laatste jaren naar Spanje. Tijdens drie van die reisjes ben ik telkens op de spoed beland, omdat ik flauwviel en zelfs in een coma belandde. Een keer duurde dat liefst negen uur. Mijn lichaam valt stil omdat het gewend is aan m’n dagelijkse routine. Maar dat wijst er natuurlijk ook op dat het te veel aan het worden is. Ik kan het geen tien jaar meer volhouden op die manier.”

Belgisch biercafé

31 maart is hun laatste dag in de krantenwinkel. Daarna gaan Dimitri en Valerie op zoek naar een pand in of in de buurt van Torrevieja om er een horecazaak uit te baten. “Eerst dachten we aan een frituur, maar dat is weer keihard werken. Nu twijfelen we tussen een bistro en een Belgisch biercafé. We hopen om binnen het jaar een pand te vinden. Maar de eerste drie weken van april ben ik van plan om eens niets te doen”, lacht Valerie.

“Tot we een pand gevonden hebben, verhuizen we naar ons huis naast het wassalon in Veldegem. Dat komt wel pas vrij eind mei, dus moeten we nog even op hotel. En tot we definitief verhuizen naar Spanje, blijft Dimitri vluchthavenvervoer doen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.