Valeria Kukotina tovert de lekkerste taarten op tafel

Met haar eigen bedrijfje Vanille et Chocolat tovert Valeria Kukotina de lekkerste en mooiste taarten te voorschijn.©Laurette Ingelbrecht Laurette Ingelbrecht
Met haar eigen bedrijfje Vanille et Chocolat tovert Valeria Kukotina de lekkerste en mooiste taarten te voorschijn.©Laurette Ingelbrecht Laurette Ingelbrecht
Redactie KW

Valeria Kukotina startte een jaar geleden in bijberoep met Vanille et Chocolat. In haar keuken tovert ze volgens de wensen van de klant de mooiste en lekkerste taarten op tafel. “Ik bak al lang heel graag. Mijn vroegere buurman wijlen Franky gaf me destijds de aanzet om iets met mijn passie te doen”, vertelt Valeria.

Haar naam verraadt het al: Valeria Kukotina is Russische van geboorte. “Mijn mama en ik kwamen 20 jaar geleden naar België. Ik was toen pas 12 jaar. Mama wilde een betere toekomst voor mij. Ze kende iemand in Brussel waar we een tijdje woonden. Via via konden we later een appartementje in Oostende huren. Wonen aan zee, wat was dat een openbaring voor mij!”

Na haar huwelijk verhuisde Valeria naar Oudenburg. Haar man werkte bij de firma Demeulenaere en vond het gemakkelijker om dichtbij zijn werkgever te wonen. “We konden een huis huren in de Akkerstraat, wonen nu in de Zandvoordsestraat, maar we verhuizen binnenkort met onze kindjes Yasmina en Amir naar onze eigen woning in de Louis Clesselaan. En ja, ik wil hier nooit meer weg”, vertelt Valeria.

Nodige duw

Het was in de Akkerstraat dat ze door haar buurman Franky, intussen jammer genoeg overleden, gepusht werd om iets met haar baktalent te doen. “Ik bakte toen al veel en hij gaf me die nodige duw om het bakken professioneel aan te pakken”, is Valeria dankbaar. “Een toen ik het haar vertelde, was ook mijn mama direct enthousiast.”

Een jaar geleden zette Valeria de stap met haar bedrijfje Vanille et Chocolat. “Ik bak op bestelling en op aangeven van de klant. Alles is mogelijk. Van de kleinste taart tot een in verdiepingen. Onlangs kreeg ik de vraag van een oma en opa om een taart te bezorgen aan hun kleindochter die ze zo missen. Het meisje is grote fan van Frozen, dus werd dit het thema van de taart. En of ze er blij mee was”, vertelt Valeria Kukotina.

Bestellen en afzeggen

Ook voor Valeria is 2020 een jaar geworden van bestellen en afzeggen. “Alle communie- en lentefeesten werden uitgesteld en ook de bijhorende feesten. En de kerst- en eindejaarsfeesten zullen in mineur worden gevierd. Daar pas ik dan wel een mouw aan door kleinere taarten of dessertjes te bakken. Hoe groot of klein ook, elke taart moet perfect zijn.”

“Ook in gezinsverband kan kerst gezellig worden, met een lekkere maaltijd en een taart, de afsluiter van elk feest. En die moet dan ook perfect zijn”, besluit Valeria Kukotina. (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier