Valère (96) dolblij met vaccin: “Nerveus? Dat valt goed mee”

Valère Billiet kreeg woensdagnamiddag zijn eerste vaccin in het bijzijn van zijn dochter Martine en was supercontent. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
Valère Billiet kreeg woensdagnamiddag zijn eerste vaccin in het bijzijn van zijn dochter Martine en was supercontent. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

In het vaccinatiecentrum in het Oostendse Kursaal zijn ze deze week gestart met het vaccineren van de 65-plussers. Eerst aan de beurt kwamen vooral 85-plussers die nog thuis wonen. Onder hen Valère, met zijn 96 jaar de oudste inwoner van Zandvoorde.

Valère Billiet (96) mocht deze week een eerste keer langsgaan in het Kursaal voor zijn eerste spuit met het vaccin. Zijn dochter Martine vergezelde hem. “Nerveus voor mijn vaccin? Ach, dat valt goed mee”, lacht hij. Aanvankelijk was hij uitgenodigd voor zijn prik om 20.40 uur, maar dat vond hij wel erg laat voor een mens van zijn leeftijd. Die afspraak werd echter al snel aangepast en zo kreeg hij woensdagmiddag om 15.24 uur stipt zijn vaccin.

Sterke genen

Valère woont nog altijd in zijn eentje thuis in Zandvoorde. Hij is trouwens de oudste inwoner van die wijk, en is daar trots op. Hij bakt nog altijd zelf zijn brood en onderhoudt zelf zijn huis en tuin, met hier en daar wat kleine hulp. “Die sterke genen komen van mijn vader Achiel, die bijna 105 is geworden”, zegt Valère, die vroeger metaalbewerker was bij de UCB.

Dochter Martine komt regelmatig op bezoek bij haar vader, steeds met mondmasker aan. “Een tijdje geleden kreeg hij een CO-vergiftiging en is hij eens met de fiets gevallen, maar hij trekt nog goed zijn plan”, zegt ze.

In het Kursaal is het ondertussen al een stuk drukker dan een week eerder. “Klopt, er zijn meer lijnen open en we ontvangen meer mensen”, zegt Sarah Vandekerckhove, coördinator van het vaccinatiecentrum. “De leveringen zijn ook aan het toenemen. Volgende week ontvangen we meer dan 2.000 vaccins en zal het centrum dus de hele week open zijn.”

Meer vragen

Momenteel worden de laatste zorgverleners gevaccineerd en is er ook gestart met de 85-plussers die nog thuis wonen. “Dat verloopt vlot tot nu toe”, zegt Sarah. “Al krijgen we veel meer telefoontjes en is ons callcenter druk bevraagd. We ontvangen ook enkele vragen rond het Astrazeneca-vaccin en we hebben iets meer annulaties dan anders, maar dat valt mee. We werken met een reservelijst. Momenteel zijn we nog volop bezig met het samenstellen van die lijst en het bepalen van de beroepscategorieën die op de lijst komen. Dat zullen voornamelijk mensen zijn die beroepsmatig met veel andere mensen in contact komen.”

Folder met uitleg

In de communicatie van de stad is er de komende weken extra aandacht voor de oudere Oostendenaars: er is een folder met alle praktische uitleg die onder meer verspreid wordt via de maaltijdbedeling van de ontmoetingscentra en via de verschillende thuiszorgdiensten. Over twee weken valt het stadsmagazine de Grote Klok in alle Oostendse bussen met extra ruimte voor vragen en antwoorden over de vaccinaties.

Het vaccinatiecentrum is momenteel ook bezig met de voorbereidingen van mobiele vaccinaties voor ‘collectiviteiten’ die buiten de woonzorgcentra vallen: assistentiewoningen, dagcentra en kloosters. In die voorzieningen verblijven ook heel vaak risicopatiënten en ouderen, dus waar mogelijk is het efficiënter dat een vaccinatieteam ter plaatse gaat om het vaccin toe te dienen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.