In de Belgische gevangenissen werd van dinsdagochtend tot donderdagochtend een 48 urenstaking gehouden. De vakbonden protesteerden op die manier tegen de geplande versoepeling van de bezoekregels voor de gedetineerden. De bonden wijzen op de gezondheidsrisico's die dat kan veroorzaken, op een ogenblik dat de coronacijfers aan het stijgen zijn.

Donderdagnamiddag vond er tussen de overheid en de vakbonden overleg plaats over de kwestie. Er werd gesproken over een regeling voor het bezoek aan tafel en voor maatregelen rond het ongestoord bezoek, waarbij intiemer contact tussen de gedetineerde en de bezoeker mogelijk is.

"Het is wachten op de schriftelijke voorstellen die de overheid na dit overleg zal overmaken", zegt vakbondsman Alain Blancke (ACV Openbare Diensten) na afloop van het overleg. "Voor het bezoek aan tafel zitten we wel op dezelfde lijn. Er is overeenstemming om bezoek toe te laten zonder plexiglas, maar waarbij wel het mondmasker moet worden aangehouden."

Voor de regeling van het ongestoord bezoek, zit er mogelijk wel nog enige ruis op de lijn. "We vragen dat die bezoeken worden gekoppeld aan medische isolatie van de gedetineerde van zeven dagen en aan tests", zegt vakbondsman Robby De Kaey (ACOD Justitie). "Maar het is ons niet duidelijk geworden of de overheid daarop zal ingaan. Dat zal dus nog moeten blijken uit de schriftelijke voorstellen."

De bonden zullen die voorstellen vervolgens voorleggen aan hun achterban.

Ook het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (DG EPI) meldt dat er een grote mate van overeenstemming is over het bezoek aan tafel. Over het voorstel rond het ongestoord bezoek, wordt inhoudelijk niet in detail gegaan. "Het gevangeniswezen zal vandaag (donderdag) zijn laatste schriftelijke voorstellen overmaken aan de vakbonden", zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver wel. "We verwachten op heel korte termijn het advies van de vakbonden, zodat we duidelijkheid kunnen scheppen voor de gedetineerden en hun bezoekers."

De woordvoerster laat ook weten dat er niets verandert voor de gevangenissen die de instructies voor de versoepeling al hebben doorgevoerd.

(Belga)

In de Belgische gevangenissen werd van dinsdagochtend tot donderdagochtend een 48 urenstaking gehouden. De vakbonden protesteerden op die manier tegen de geplande versoepeling van de bezoekregels voor de gedetineerden. De bonden wijzen op de gezondheidsrisico's die dat kan veroorzaken, op een ogenblik dat de coronacijfers aan het stijgen zijn. Donderdagnamiddag vond er tussen de overheid en de vakbonden overleg plaats over de kwestie. Er werd gesproken over een regeling voor het bezoek aan tafel en voor maatregelen rond het ongestoord bezoek, waarbij intiemer contact tussen de gedetineerde en de bezoeker mogelijk is. "Het is wachten op de schriftelijke voorstellen die de overheid na dit overleg zal overmaken", zegt vakbondsman Alain Blancke (ACV Openbare Diensten) na afloop van het overleg. "Voor het bezoek aan tafel zitten we wel op dezelfde lijn. Er is overeenstemming om bezoek toe te laten zonder plexiglas, maar waarbij wel het mondmasker moet worden aangehouden." Voor de regeling van het ongestoord bezoek, zit er mogelijk wel nog enige ruis op de lijn. "We vragen dat die bezoeken worden gekoppeld aan medische isolatie van de gedetineerde van zeven dagen en aan tests", zegt vakbondsman Robby De Kaey (ACOD Justitie). "Maar het is ons niet duidelijk geworden of de overheid daarop zal ingaan. Dat zal dus nog moeten blijken uit de schriftelijke voorstellen." De bonden zullen die voorstellen vervolgens voorleggen aan hun achterban. Ook het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (DG EPI) meldt dat er een grote mate van overeenstemming is over het bezoek aan tafel. Over het voorstel rond het ongestoord bezoek, wordt inhoudelijk niet in detail gegaan. "Het gevangeniswezen zal vandaag (donderdag) zijn laatste schriftelijke voorstellen overmaken aan de vakbonden", zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver wel. "We verwachten op heel korte termijn het advies van de vakbonden, zodat we duidelijkheid kunnen scheppen voor de gedetineerden en hun bezoekers." De woordvoerster laat ook weten dat er niets verandert voor de gevangenissen die de instructies voor de versoepeling al hebben doorgevoerd.(Belga)