Vakbond wil betere bescherming na corona-uitbraak bij Febelco in Izegem

Personeelsleden van Febelco en vakbond ACV Puls hebben donderdagochtend mondmaskers uitgedeeld aan de poorten van de apotheekleverancier langs de Noordkaai in Izegem. In november was er in die vestiging een corona-uitbraak en de werknemers hekelen dat het bedrijf die kon vermijden als het de veiligheidsmaatregelen strikter had toegepast.

Werknemers Pol Vanbeckevoort en Johan Claerbout die mondmaskers uitdelen.© vadu
Werknemers Pol Vanbeckevoort en Johan Claerbout die mondmaskers uitdelen.© vadu

In november raakten zes van de vijftien medewerkers op de telefoniedienst van Febelco besmet met het coronavirus. “Een uitbraak die vermeden kon worden”, meent personeelslid Johan Claerbout. “ Pas sinds kort werken ze er met een minimumbezetting, terwijl telewerk al veel eerder ingevoerd kon worden. Bovendien kregen magazijnmedewerkers slechts vijf stoffen mondmaskers. De rest moesten ze zelf aankopen. Daarom hebben we aan de poort zelf chirurgische mondmaskers aan ons personeel uitgedeeld.”

Onhoudbare druk

Febelco levert onder andere geneesmiddelen aan honderden apothekers. “Het zou dan ook het goede voorbeeld moeten geven”, vindt vakbondssecretaris Elien Broeckhove van ACV Puls. “De gezondheid van het personeel én bij uitbreiding van het volk staat op het spel. “Het gebrek aan kwalitatieve beschermingsmiddelen, zoals degelijke mondmaskers, de afwezigheid van een actieplan bij (cluster)besmettingen én het totaal gebrek aan sociale dialoog over de gezondheid van de eigen medewerkers, zorgen ervoor dat de fysieke en mentale werkdruk bijna onhoudbaar wordt.” Zo getuigen werknemers over chauffeurs die zich onveilig voelen op de werkvloer en bij de apothekers. “Ze zijn fysiek en emotioneel uitgeput”, zegt Elien. “Het regent dan ook collectieve dossiers die grenzen aan wat menselijk mogelijk is.”

De vakbond zegt dat er nauwelijks een sociale dialoog is. Donderdag zat ze dan toch samen met de directie over de kwestie. Die betreurt dat de vakbond naar de pers stapte en blijft openstaan voor een open dialoog. Febelco zegt evenwel de richtlijnen van de overheid steeds te hebben gevolgd. (vadu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.