Vakantiewerking Egem past noodgedwongen werking aan: “Dit is een financiële domper”

(foto Jan)
Redactie KW

Al ruim 40 jaar kunnen de kinderen tijdens de zomervakantie op woensdagnamiddag hun hart ophalen bij de Vakantiewerking Egem. Dit jaar gooit corona echter roet in het eten. Niet alleen moest de werking omgegooid worden, het wegvallen van de Sint-Germanuskermis bezorgt de vereniging ook een financiële kater.

“Het is inmiddels al 45 jaar dat de kinderen tijdens de vakantie wekelijks op woensdag van 14 tot 17 uur bij ons terecht kunnen voor een namiddag vol spel en plezier. Maar de coronacrisis en de hieruit voortvloeiende maatregelen voor de jeugdverenigingen hebben dit momenteel onmogelijk gemaakt”, steekt hoofdleider Elien Vervaeke van wal. “Doordat ze per week maar tot één bubbel mogen behoren, kunnen de kinderen die bijvoorbeeld ook naar de speelpleinwerking of sportkampen gaan, op woensdag niet meer naar ons komen want dit zou immers een bijkomende bubbel betekenen.”

“Daarom hebben we, in samenspraak met de jeugddienst en de schepen van jeugd, besloten om al onze dagen in de eerste week van het verlof samen te voegen. Er is dus van 6 tot 10 juli vakantiewerking en dan helaas voor de rest van de vakantie niet meer. We hebben voor deze week echter wel de uren aangepast van 13 tot 18 uur, zodat de hele namiddag gevuld zal zijn. Ook qua locatie hebben we ons moeten aanpassen. Normaal delen we de tuin van de Egemse Basisschool met de mensen van NeuzeNeuze. Omdat dit nu niet mogelijk is, zijn wij uitgeweken naar CC Het Buurthuis. Daar is voldoende ruimte buiten en als het zou regenen, is er ook mogelijkheid om binnen te spelen.”

zelfgemaakte picon

“Jaarlijks verzorgen wij ook de drank in de grote tent op het dorpsplein tijdens de Sint-Germanuskermis gedurende het eerste weekend van augustus”, gaat Emily Braeckevelt verder. “Dat is jaarlijks zonder twijfel onze grootste bron van inkomsten en stelt ons ook in staat om de kinderen op een goedkope manier op kamp te laten gaan. Nu de kermis dit jaar geannuleerd is, betekent dit een serieuze financiële tegenvaller voor ons.”

“Het wordt een speciale zomer voor ons en de kinderen, maar we zullen er zeker het beste van maken”

Maar ze bleven niet bij de pakken zitten en bedachten een alternatief. “We zullen nu onze zelfgemaakte mojito en picon, die we vorig jaar voor het eerst succesvol serveerden tijdens de kermis, gaan verkopen in flessen met ons eigen logo erop. We gaan midden juli briefjes verdelen in Pittem en Egem waarmee de mensen mojito of picon kunnen bestellen. Naarmate de bestellingen binnen komen en betaald worden, zullen we ons aan het mixen zetten en de bestellingen dan systematisch bij de mensen afleveren. Om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt, zullen we de flessen aan de deur zetten, aanbellen en de bewoners kunnen de flessen dan binnen nemen. Voor de kinderen zullen we ook zakjes met koekjes verkopen. Op die manier zullen we het financieel verlies wat kunnen compenseren en ook de extra kosten kunnen dragen die we moeten maken voor de aankoop van extra ontsmettings- en beschermingsmateriaal om veilig te kunnen werken begin juli en tijdens ons kamp.”

Kamp in bubbels

“We waren uiteraard zeer blij toen we eind mei vernamen dat de zomerkampen mochten doorgaan. Van 10 tot 17 augustus gaan we dan ook op kamp naar Doomkerke. Uiteraard zal ook het kamp niet zijn zoals de voorgaande jaren. Zo zullen we de kinderen opdelen in twee bubbels, met voor elk een afzonderlijke leidingsgroep. De jongeren van de Tienerwerking zitten dan weer in een derde bubbel. Gedurende het hele kamp zullen de bubbels nooit samen mogen komen. De kookouders en de leiding zullen ook nooit met mekaar in contact komen. De koks zullen het eten in de eetzaal zetten en de leiding zal dit dan verdelen. Eens snel naar de keuken lopen voor een koekje of een drankje zal er voor de leiding dus niet bij zijn.”

“Uiteraard zullen we ook de nodige regels hanteren qua hygiëne binnen elke bubbel. Aangezien de kinderen vanuit de scholen al ervaring hebben met veelvuldig handen wassen en ontsmetten, voorzien we hier weinig problemen. Het zal alleszins een speciale zomer zijn voor ons en de kinderen, maar ondanks alles is het leidingsteam gemotiveerd om er het beste van te maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier