Vakantiewerking 2020 werd met meer dan 1.400 deelnemers groot succes in Roeselare

De jongeren en schepen Dirk Lievens kijken positief terug op de afgelopen zomer. © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Nu de zomervakantie van 2020 er stilaan op zit, kan er ook geëvalueerd worden. Ondanks de vele maatregelen was het een succesvolle zomer met 1.435 deelnemers, goed voor 115 bubbels verspreid over de vakantie.

De stad voorziet tijdens alle schoolvakanties een groot vakantieaanbod ‘Zapper’. Toen eind mei duidelijk werd dat kampen en speelpleinwerkingen zouden kunnen plaatsvinden, werd achter de schermen hard gewerkt om alles haalbaar te maken. Volgende principes stonden voorop: iedereen doet mee, met en zonder bijzondere noden, als dat veilig kan; werking in bubbels van 50; opzetten van noodprocedures; tal van hygiënische maatregelen en het volgen van specifieke richtlijnen.

Speelpleinwerking Speelodroom in verschillende bubbels.

De grootste aanpassingen werden doorgevoerd bij de centrale Speelpleinwerking Speelodroom. Zo werd er elke week speelpleinwerking georganiseerd in 6 bubbels op 4 verschillende locaties. Er werden permanent 225 plaatsen ter beschikking gesteld, bijna alle plaatsen waren elke week zo goed als volzet.

Ook dit jaar waren tieners welkom op de speelpleinwerking. Zij hadden hun eigen bubbel en bouwden een leuk ‘clubhuis’ in de oude bibliotheek ‘De Vriendschap’. Ze maakten er een zelfgemaakt strand, speelden lasergames, trokken soms de stad in en af en toe was er ook eens tijd om te chillen zoals enkel jongeren dat kunnen.

Speelpleinwerking in de buurt is succesvol.

Tijdens de 2 eerste weken van de zomervakantie wordt er speelpleinwerking georganiseerd in Oekene en Beitem. Ook deze werking in bubbels was zo goed als uitverkocht. Op beide locaties vond ook een afsluitfeestje plaats, om de werking op locatie mooi af te ronden.

Speelpleinwerking Babbeloe met een aangepast aanbod en programma.

Babbeloe, de speelpleinwerking voor kinderen met een beperking, wordt georganiseerd door VOC Opstap in samenwerking met de Stad. In deze kleine vakantiewerking spelen kinderen op hun eigen tempo, in een veilige omgeving en met een vaste begeleidingsploeg. Deze werking week uit naar de geborgen omgeving van SBS de Brug, ook hier werd het maximum aantal inschrijven bereikt. De kinderen waren super enthousiast.

Kampen om mee uit te pakken.

Deze zomer werden er 39 verschillende kampen georganiseerd. Dit zijn zowel themakampen, sportkampen als sport- en spelkampen. Doelgroep was zowel kleuter, lager als tieners. Een aantal kampen moesten ontdubbeld worden om tot een vlotte bubbelwerking te komen. Zo goed als alle kampen waren uitverkocht.

Sportkampen: Dit jaar organiseerden we o.a. een ‘G-sportkamp’ en een kookkamp ‘Comme Chez … Sport’. De samenwerking met een lokaal restaurant zorgde voor de kers op de taart! Via Hockey Belgium kregen de deelnemers op enkele van onze kampen een initiatie hockey o.l.v. een professionele lesgever. Eind augustus stond traditiegetrouw het ‘Swim, Bike, Runkamp’ op het programma waar de kinderen kennis konden maken met de triatlonsport.

Themakampen: Voor de themakampen bereidden animatoren alles iedere week tot in de puntjes voor en dompelden de kinderen onder in specifieke thema’s. We organiseerden kampen met als thema beroepen, wetenschap en techniek, crea-atelier en zo verder. Af en toe organiseerden we kleine uitstapjes of kregen de kinderen workshops van externe organisaties.

Enkele cijfergegevens

· 1.435 unieke deelnemers

· 759 kinderen namen deel aan de speelpleinwerking

· 702 kinderen namen deel aan de kampen

· Werking in 115 bubbels over een volledige vakantie, waarvan 18 verschillende bubbels in week 2

· Het aantal liter zeep om handjes te wassen kon bij nader onderzoek niet achterhaald worden.

Een sterke vrijwilligersploeg

Dit alles wordt gedragen door een ploeg van vrijwilligers, jobstudenten, lesgevers en beroepskrachten. Dag in, dag uit staat een heel team van vrijwilligers klaar om kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen. We konden rekenen op enthousiastelingen die samen een geolied team vormen. Zonder hen is de uitbouw van zo’n werking niet mogelijk. Afgelopen vakantie konden we rekenen op een sterk team van ongeveer 150 vrijwilligers, jobstudenten en lesgevers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier