Vader redt baby, maar belandt zo zelf in coma

© GF
Redactie KW

De vader die vorige week zijn baby net op tijd kon redden en zelf de klap van een aankomende motorfiets opving, ligt nog steeds in coma. Frederik (42) liep verschillende breuken en bloedingen op. “Hij is de held van gans de familie”, aldus zijn vrouw.

Ze waren terug aan het stappen naar hun appartement aan zee in Oostduinkerke na een gezellige avond samen met familie. Nog het zebrapad langs de Leopold II-laan over en ze waren er. Frederik Vanhooren (42) uit Zedelgem duwde de buggy met daarin zijn slapende zoontje Maurice (elf maanden oud) voort. Zijn vrouw Ann-Sophie fietste naast hen. “Ik zou eerst oversteken zodat ik de fiets nog kon wegzetten en hen daarna kon binnen laten in het appartement”, zegt ze. “Ik was even verderop en zag plots die motorfiets afkomen. Ik voelde meteen dat het niet goed kwam.”

De motorfietser merkte Frederik en de buggy niet of te laat op en stevende recht op de buggy af. Maar de alerte papa kon de buggy net voor de klap nog vooruit duwen, tot tegen de stoeprand. Hij redde zo het leven van zijn zoontje, maar werd wel zelf aangereden. Hij werd enkele meters verder weggeslingerd en liep een open beenbreuk op. “Ik ben eerst naar Maurice gelopen. Mijn moederinstinct. Hij was ongedeerd. Daarna liep ik met hem op mijn arm naar Frederik. Ik was zo in paniek dat ik zelfs viel”, zegt Ann-Sophie. “Hij was nog bij bewustzijn, maar het was meteen duidelijk dat hij heel ernstig gewond was.”

Levensgevaar geweken

In het ziekenhuis bleek dat zelfs nog erger te zijn dan verwacht. Want Frederik liep door de klap verschillende inwendige bloedingen in zijn bekken op. Vlak voor hij geopereerd werd, kon Ann-Sophie toch hem nog heel even spreken. “Hij bleef maar vragen om hem mee naar huis te nemen. Hij besefte op dat moment zelf niet zo goed hoe ernstig de situatie precies was.”

We zijn allemaal enorm trots op hem

Frederik zijn toestand was een tweetal dagen zeer kritiek. Ondertussen is het levensgevaar geweken, maar hij moest wel al verschillende keren bloed toegediend krijgen. De dokters houden hem voorlopig nog in een kunstmatige coma. “Vooral omdat hij ook nog eens een longontsteking heeft opgedaan. Eenmaal dat voorbij is, zullen ze proberen om hem te laten ontwaken. Maar hij probeert zijn benen soms te bewegen en opende zijn ogen al even. Het is op zich wel positief dat hij op bepaalde prikkels reageert. Gelukkig is hij zeer fit en gezond. Daardoor kan hij zich er door slaan.”

Ann-Sophie houdt zich sterk als ze over het ongeval en de verwondingen bij haar man vertelt. Haar stem stokt wel als ze over haar zoontje en zijn reddende engel spreekt. “We kozen bewust voor één kindje. Frederik zou alles voor Maurice doen. En dat heeft hij nu ook echt wel bewezen. We zijn allemaal enorm trots op hem. Elke keer als ik naar ons zoontje kijk, denk ik aan wat hij gedaan heeft. Ik brand sinds het ongeval elke dag een kaarsje naast onze familiefoto. Het klinkt misschien stom. Maar het geeft me hoop.”

Wijnbar

Frederik geeft les aan autistische kinderen en heeft een eigen wijnbar “Vinho”. Het koppel houdt er een druk werkschema op na en ging vorige week uitzonderlijk even uitblazen aan zee. “Voor één keer zouden we niet naar de klok kijken. En gewoon alles nemen zoals het kwam. De wijnbar zou maar één weekend gesloten zijn. Dat vond Frederik belangrijk. Hij zal heel ongelukkig zijn als hij ontwaakt en beseft dat hij die voor lange tijd zal moeten sluiten. Want er wacht hem nog een zeer lange revalidatie. Maar goed, we zullen het snel proberen te relativeren. Naar onze Maurice kijken en beseffen dat het allemaal nog slechter had kunnen aflopen.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier