Vader en zoons Neels staan samen op het podium in De Biekorf

Eric Neels staat straks samen met zijn zoons Frodo en Arend op het podium. © gf
Redactie KW

Op zaterdagavond 6 april valt in de theaterzaal van De Biekorf een uniek muzikaal evenement mee te maken. Voor ‘A different kind of Neels’ verenigt het Cultuurcentrum Brugge de Neelsfamilie. Vader Eric en zijn zonen Frodo en Arend bereidden zich de voorbije maanden voor op een avond waarbij ze parels van de jazz, blues, rock en pop oppoetsen.

Na 35 jaar en duizenden uren gitaarlessen viel bijna vijf jaar geleden het doek over de Guitar Workshop, de gitaarwinkel in de Nieuwe Gentweg die Eric Neels (65) zolang uitbaatte. Neels is een muzikaal monument in Die Scone. Hij heeft twee zonen, Frodo (35) en Arend (26), die ook gitaar spelen.

“Hij heeft onze interesse voor muziek aangewakkerd, maar we hebben nooit echt les van hem gekregen”, zegt Frodo, die zijn muzikale carrière in 2005 als screamer aanvatte bij metalband Omerta en vandaag mee de dienst uitmaakt bij coverband Bruges Swan Patrol. Acht jaar geleden richtte hij samen met zijn broer de metalband From Whence We Came op. Momenteel bereidt Arend de release voor van een nieuwe cd van zijn band Your Face Offends Me.

Verschillende smaken

“Samen met mijn vader heb ik nog in Het Visioen, dat toen nog een café was, opgetreden en met zijn tweeën zijn we nog op trouwfeesten gaan spelen. Daar brachten we jazzy standards. Ik begeleidde hem”, glimlacht Frodo.

Zo’n vier jaar geleden traden Eric en zijn oudste zoon Frodo ook op in ‘t Zwart Huis en deed Arend een cameo. Het Cultuurcentrum Brugge krijgt evenwel de primeur van het muzikale familieonderonsje. “Dit is toe te schrijven aan onze muzieksmaken die nogal ver uiteen liggen. Mijn vader is een jazzcat, terwijl mijn broer en ik eerder (metal)rockers zijn. Wat ons verbindt, is de liefde voor de blues”, legt Arend uit.

‘A different kind of Neels’ kondigt zich aan als en wij citeren de perstekst ‘een humoristische, absurde roadtrip doorheen de muziekgeschiedenis’. Volgens Frodo vatten ze dit bijzondere project ook niet weer al te serieus op. “Het optreden vangt aan met de muzikale oerknal. Daarna pendelen we van jazz naar blues, van rock naar pop, en als uitsmijter wagen we ook een stapje richting elektronische dansmuziek”, schetst Frodo. “We coveren ook enkele favoriete nummers van The Beatles, Muse en het John Mayor Trio.

Twintig nummers

Op deze bijzondere avond nodigt het drietal ook tal van gasten uit. Van Jente Neels (de halfzus van Frodo en Arend) en Naym Neels, de tienjarige zoon van Frodo, en tot Filip Bollaert en Roel Jacobus (BEUK). “Variatie troef dus”, belooft Arend. “Er Goed voor een show met bijna 20 nummers die zo’n twee uur gaat duren. We zorgen ook voor visuals, want achter ons worden bij elk nummer beelden geprojecteerd die verwant zijn met de song. Er komt ook een hilarische sketch in die we met Bruges Swan Patrol gedraaid hebben. Vanzelfsprekend meten we onszelf mooie kostuums aan.” (SVV)


‘A different kind of Neels’ vindt op zaterdag 6 april om 20. uur plaats in de theaterzaal van De Biekorf voor een zittend publiek. Tickets kosten 10 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier