Vader en zoon over deelname aan Novembertocht: “De zwaarste tocht in 20 jaar”

Gregory en Gillian Devolder. © EDB
Redactie KW

Dat het zwaar was, zullen de 55 deelnemers aan de Novembertocht van Chiro Yvegem geweten hebben. Vier onder hen haalden de finish niet, de anderen werden op en top verwend na aankomst. We hadden een babbel over de ervaringen met vader en zoon Gregory en Gilian Devolder van de ploeg ‘Het Driegeslacht’.

Het was fantastisch, maar enorm zwaar.” Daar zijn Gregory (45) en Gilian Devolder (18) uit Ingooigem het over eens. Voor Gilian was het zijn eerste deelname. “Je moet minstens 18 jaar zijn”, zegt Gilian, die lid is van Chiro Yvegem. Gregory en zijn vader namen al verschillende keren deel aan de loodzware tocht. “Mijn vader moest opgeven”, zegt Gregory. Hij wordt 68 jaar en het werd zaterdagmiddag te zwaar. Hij was nochtans zo trots dat ze voor het eerst met drie generaties samen in een ploeg konden meedoen.”

Puur ‘overleven’

Wat de Novembertocht zal worden, weten altijd maar enkel de organisatoren. “Het is één groot mysterie!” De deelnemers werden in de loop van de voorgaande week wel allemaal op de hoogte gebracht dat ze voor de start een chauffeur moesten voorzien, waar ze naar toe moesten of waar ze moesten gebracht worden, was nog altijd geheim.

“Vrijdag kregen we een bericht dat we om 15.55 uur naar café Nieuw Yvegem moesten gaan. Daar moesten we een barcode scannen om te weten waar we naar toe moesten gebracht worden. Het was het adres van het station van Gent.” Van daar trokken de tochtgangers zaterdagmorgen in alle vroegte naar Luik, waar ze om 7 uur ‘s morgens uit de trein stapten en rondleiding kregen door een ‘Spanjaard’. Niemand die er iets van begreep. “We moesten door middel van een Mastermindspel een aantal locaties zoeken waar een code te vinden was. Deze code hadden we later tijdens de tocht nodig. Na twee uur rondlopen kregen we onze fietsen. Vanuit Luik trokken we met fietsen de bossen in over 1.600 hoogtemeters, over stenen, door modder, nog meer modder, water…’s Nachts kwam de mist op en werd het ijskoud. We fietsten tot 1 uur ‘s nachts en konden tot 4 uur rusten in een voetbalkantine, waar een warme tas soep deugd deed.”

https://www.youtube.com/watch?v=UzvffjHVERA

Als je de verhalen hoort, werd de ‘overlevingsknop’ bij alle deelnemers aangezet. “Om 4 uur moesten we wandelen naar de plaats waar onze fietsen verplaatst werden. De modder was aan de kettingen bevroren. We plasten er op om onze kettingen weer op gang te krijgen. Het was puur ‘overleven’. Geleid door bladeren met heel wat omschrijvingen trokken we door weides, vanwaar we soms op een pad moesten komen en onze tassen en fietsen zeulen over de omheiningen.”

Straffe verhalen en pintjes

Gregory en Gilian kwamen uiteindelijk om 20 uur aan op de eindbestemming, een jeugdherberg in Champlon. “Dan was het tijd voor een deugddoende douche, enkele pintjes en straffe verhalen. We werden verwend met stoofvlees met frietjes. Er volgden nog meer pintjes en nog straffere verhalen.”

Maandagmorgen was het vooral genieten voor alle deelnemers die de tocht tot een goed einde brachten. Gregory weet dat ze in totaal 178 km fietsten. “Hoeveel kilometer we uiteindelijk stapten weet ik niet.” Volgens deelnemers die al 20 jaar op rij deelnemen aan de novembertocht, was deze editie de zwaarste die ze al meemaakten. De organisatoren waren dit jaar Piet Himpens en Ann Dubrunfaut uit Moen, Eric Debosschere uit Waarmaarde, Jamie Decock uit Heule, Stefaan Bourgeois uit Avelgem, José Decock uit Gullegem en Matthias Debosschere en Steven Vanluchene uit Kortrijk.

Bij aankomst maandagavond in Chiroheem De Paloeder werd er tradioneel afgesloten met een lied dat de dag zelf geschreven werd en de sfeer op de tocht volledig meegaf.

The Great Escape

Volgend jaar zijn Gregory en Gillian met hun team en twee andere teams de organisatoren. “We deden het al eens in 2015”, vertelt Gregory. De deelnemers kregen een sleutelhanger met de datum van 6, 7 en 8 november 2020 op, de data van de volgende tocht. Gregory en Gillian willen nog niets verklappen. “Het enige wat we kwijt willen is dat het doenbaar zal zijn voor iedereen. Onze tocht heet ‘The Great Escape’.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier