Vader en zoon en moeder en dochter samen op het toneel

Op 9 mei brengt Theater Antigone de première van het sociaal-artistiek project Coupe familiale, een voorstelling over alle aspecten van familie. De tekst en regie is van Silke Thorrez en Michaël Vandewalle. Leuk detail: vader Rémi en zoon Daan en moeder Sonja en dochter Fien spelen voor de eerste keer samen.

Acteurs Daan en Rémi. © KDS

Zoon Daan (32) en Rémi Frère (63) spelen voor de eerste keer samen. “Drie jaar geleden kwam ik al eens naar het theater om mijn vader te zien spelen. Ik wilde ook wel eens meespelen, dat vond ik leuk om te doen, maar twijfelde”, vertelt Daan. “Ik heb dan toch de stap gezet, je moet keuzes maken en er voor gaan. Ik zou dat nog willen doen.”

Rémi speelt zijn vierde voorstelling. “Het gezelschap is een familiegroep geworden met mensen uit verschillende hoeken. Toneel verbindt ons: mensen met talent en minder talent. Ik ben nogal terughoudend, maar je wordt zelfstandiger. Door op het podium te staan, durf ik veel meer”, vertelt Rémi.

Acteurs Fien en Sonja.
Acteurs Fien en Sonja.© KDS

Dochter Fien Van West (16) en moeder Sonja Geldhof spelen ook voor de eerste keer samen. Sonja speelt al 6 jaar toneel, waarvan 4 jaar in De Spil. “De sfeer zit hier goed. Hier kan je jezelf zijn, ik was vroeger eerder stiller en ben opener geworden. Je leert veel bij en leert veel mensen kennen”, vertelt Sonja, die ook helpt naaien aan de kostuums van Germana Tack.

Voor Fien is het de eerste keer op het podium. Zij volgt drama in Gent. “Het is echt tof. Ik kwam eens mee met mama en was verkocht. “Bij toneel kan je je uitdrukken en zijn wie je bent. Zelf ben ik wel open, je moet je niet schamen op een podium. Zelf zing ik ook en het toneel is een goede leerles. Ik wil daar zeker verder mee doen en er mijn beroep van maken: acteren en zingen”, zegt Fien overtuigd. Ze doet momenteel haar 7de jaar Drama in gent.

Regisseurs Silke en Michaël.
Regisseurs Silke en Michaël.© KDS

Regisseurs Silke Thorrez en Michaël Vandewalle gingen op zoek in boeken en bij de acteurs naar bijzondere familieverhalen. “We deden veel improvisaties en hebben veel stukken gelezen. Iemand is komen praten over kinderrechten, familie en scheidingen. We hebben alle invalshoeken bestudeerd en geluisterd naar de verhalen van onze acteurs“, duiden Silke en Michaël. “Vanaf januari hebben we de verschillende vertellende fases met elkaar en in groep gedaan. Daarna zijn we alles gaan uitschrijven. Het resultaat is Coupe familiale, een familiefeest waarin we die verhalen vertellen, zowel goede als slechte of tragische. In dat traject past ook beweging en muziek“, aldus Michaël, die aan zijn zevende regiejaar bezig is.

Voor Silke is het de eerste keer. “De eerste momenten voor de groep waren, zoals verwacht, wel spannend, maar die spanning ging ik met mijn enthousiasme te lijf”, getuigt Silke. “Het traject was wel intensief, maar de acteurs mogen werken volgens eigen capaciteit en op hun eigen tempo.” Aan het stuk werken 44 personen uit alle leeftijden mee en een live-muzikante. Het stuk is te zien op 9, 10, 11, 17, 18, 19, 23, 24 en 25 mei.

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.