Vader en zoon Boudens sieren inkom Brugs woonzorgcentrum met poëzie van Bart Moeyaert

Aan het woon- en zorgcentrum Sint-Jozef in Brugge is dinsdagmiddag een kunstwerk ingehuldigd van de bekende Brugse letterbeeldhouwer Pieter Boudens en diens zoon Robrecht.

Vlnr.: Voorzitter Frans Vandamme, zuster Linda, Robrecht en Pieter Boudens, zuster Magda en algemeen directeur Brecht Verhaeghe © WK

Ze vereeuwigden de openingszin uit het gedicht ‘Sterk’ van Bart Moeyaert: Ik dacht dat het niet kon: dat iets wat je niet ziet, je alle dagen draagt en sterker maakt. “Die ene zin draagt perfect de christelijke identiteit van onze voorziening uit”, zegt algemeen directeur Brecht Verhaeghe.

Ernaast prijkt de patroonheilige Sint-Jozef, een beeld van Edgard Fonteyne – óók een Bruggeling – dat nu samen met het letterkunstwerk één harmonieus geheel vormt. De aanleiding was het 250-jarig bestaan van de zusters van Maria Ingelmunster, de congregatie die het woonzorgcentrum stichtte.

Voor Pieter Boudens is het kunstwerk ook een soort afscheid. “Ik zal hierna nog wel even actief blijven, maar dit is toch mijn laatste grote opdracht geweest: ik ben stilletjes aan het uitbollen”, zegt de 64-jarige kunstenaar.

Boudens werk is onder meer terug te vinden op de Brugse kerkhoven. “En ik heb ook heel wat inhuldigingsstenen mogen ontwerpen voor stad en provincie. Blij dat ik aan het einde van mijn loopbaan nog eens zoiets monumentaals mocht verwezenlijken.”

Pieter Boudens zegt ook opgetogen te zijn dat de keuze op Bart Moeyaert viel. “Het moet erom doen dat hij toevallig net die wereldprijs (de Astrid Lindgren Memorial Award, red.) won, maar ik heb altijd al veel van zijn werk gehouden”, zegt hij. Moeyaert zelf was overigens ook gevraagd voor de inhuldiging. “Maar hij kon er jammer genoeg vandaag niet bij zijn. Hij heeft wel beloofd eens een andere keer naar het werk te komen kijken”, klinkt het.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.