Vader en dochter schrijven kortverhaal voor goede doel

(foto DS)
Redactie KW

Ook in onze regio zijn er inmiddels heel wat Warmste Week-acties opgestart. Sommigen hebben al de ervaring van jaren ver, maar anderen lanceren iets nieuws. Zoals het gezin Pattyn-Witdouck die van hun zelfgeschreven kortverhaal ‘de Koning van de Nacht’ een boekje maakte en dit nu verkoopt voor hun goed doel: de Stichting Alzheimer Onderzoek

Ieperlingen Ine (8), Vik (10), Frederik (41) Pattyn en Annemie Witdouck (45) zijn druk in de weer met het verzendingsklaar maken van de boekjes wanneer we langslopen. Ine en Vik lopen school in de Vrije Basisschool Lyceum-Heilige Familie. Vik voetbalt bij KVK Westhoek en Ine doet aan judo bij Neko en danst ook nog bij Dance Space in Zillebeke. “En we volgen allebei ook les aan dé Academie”, zeggen ze in koor. Mama Annemie is leerkracht wiskunde en natuurwetenschappen in de Heilige Familie. Papa Frederik is grafisch vormgever voor de stad Ieper en geeft trouwens les aan dé Academie. Het idee om iets te doen voor een goed doel ontstond eigenlijk vorig jaar al en kwam van Ine. “We waren eind vorig jaar naar Music for life van StuBru op tv aan het kijken en toen vertelde ik dat ik eigenlijk ook wel iets voor een goed doel wou maken en verkopen.”

Houtskool

Zonder het goed en wel te beseffen was het wel Frederik die de voorzet gaf voor de uiteindelijke actie. Ine: “Papa en ik hadden samen een verhaaltje gemaakt om te gebruiken in dé Academie. Dat was super leuk.” Frederik vult aan. “Dit verhaaltje met als thema duisternis ging ik dan gebruiken om met de leerlingen te werken rond figuren en taferelen als de maan, de donkere nachten, contrast enzovoort. Ik vroeg haar hieraan mee te werken omdat ik op die manier meteen kon weten hoe zij, mijn doelgroep, hierover dacht en voelde. Het verhaaltje werd zo gemaakt dat ikzelf een aantal zinnen typte en voorlas aan Ine. Ik liet haar dan het vervolg vertellen terwijl ik typte. Zo gingen we even door tot we de grote lijnen hadden vastgelegd. Nadien heb ik er natuurlijk nog even doorgegaan om hier en daar nog wat details of elementen aan toe te voegen die belangrijk zouden zijn voor de lessen in dé Academie.“Maar de clou moest nog komen, zegt Ine. “Papa gebruikte dit in de klas van Vik, die met deze opdracht zou moeten werken!”

Vik bevestigt. “Hiervoor mochten we werken met houtskool en pastelkrijt. Iedereen koos een stuk uit het verhaal om te tekenen. Ik koos voor de hoofdfiguur: de koning van de nacht.”

Dementie

Doordat het hele gezin meehielp aan de theaterwandelingen van de Nocturnes vlogen de maanden voorbij, maar plots was Ine daar toch opnieuw met haar vraag voor een goed doel, vertelt Annemie. “Ze stelde zelf voor om ‘De koning van de nacht’ te gebruiken. De actie die voor onze neus lag, hadden we bijna niet gezien. Vanaf dan hebben we een versnelling hoger geschakeld.” Nu moest er nog een goed doel gekozen worden en dat was misschien nog het moeilijkst. “Dat het voor de Warmste Week ging zijn stond buiten kijf. De vele emoties van de mensen die met een warm hart geld kwamen geven op het scherm lieten de kinderen niet onberoerd. Uiteindelijk kozen we voor de Stichting Alzheimer Onderzoek (SAO), want in onze beide families heeft dementie al verschillende generaties aangetast. Het is natuurlijk voor Ine en Vik een zwaar thema, maar helaas zijn zij hiermee ook reeds geconfronteerd geweest. Door samen met dit boekje bezig te zijn is dementie nog bespreekbaarder geworden.”

Naar Kortrijk

En nu hopen op een goeie verkoop, maar zoals het nu al loopt ziet het er veelbelovend uit, horen we van Frederik tijdens de fotoshoot. “We hadden het nog maar net op Facebook en Instagram gepost of de bestellingen stroomden binnen. We hebben dat een beetje onderschat en dus is het nu alle hens aan dek om alles goed bij te houden. Gelukkig kan Annemie als leerkracht wiskunde goed tellen en volgt zij de bestellingen en verkoop op. De kinderen helpen mee om de boekjes te leveren. Vaak vragen mensen om een gesigneerd exemplaar. Ook daar helpen de kinderen met veel plezier aan mee.” Over het verhaal verklappen ze niets, dat moet je maar lezen in het boekje zelf. Het ingezamelde geld gaan ze persoonlijk afgeven. “Het is goed dat StuBru zijn Warmste Week-tent ook opslaat in Kortrijk, want in het verleden geraakten we nooit tot in de Warmste Week-steden. Dat moet nu zeker lukken. Hoeveel we zullen kunnen afgeven, maakt voor ons eigenlijk niet uit. We hopen uiteraard om met een dikke cheque naar Kortrijk te kunnen gaan. Maar het gaat ons eigenlijk ook puur over de inzet, motivatie en intentie van de kinderen. Wij zijn in ieder geval fier over hun warm hart.” (DS)

Het boekje ‘De koning van de nacht’ bestellen, kan viadekoningvandenacht@gmail.com en mits overschrijving van 3 euro (gratis levering binnen Groot-Ieper – zoniet 5 euro) op rekening BE71 9733 7513 1669 (met vermelding van naam, adres en aantal) of in Schoolwinkel De Link – Tempelstraat 15, Ieper.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.