Vader Bart Tommelein krijgt als één van de eerste Oostendenaars coronavaccin

Jozef Tommelein (86), vader van Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) is bij de gelukkigen. Hij kreeg donderdag als bewoner van Stijnflatjes campus Sint-Monica als een van de eersten uit de regio het vaccin toegediend. “Toen ik het virus opliep, zag ik het niet meer zitten”, zegt hij.

Jozef Tommelein hoopt zijn sociaal leven snel terug te kunnen opnemen.© JRO
Jozef Tommelein hoopt zijn sociaal leven snel terug te kunnen opnemen.© JRO

Jozef woont ondertussen zes jaar in de serviceflats van het woonzorgcentrum. Daarvoor woonde hij in een appartement vlakbij. “Ik was 80 jaar toen ik vond dat ik de verhuizing naar het Stijn niet langer kon uitstellen”, zegt Jozef. “Het wandelen verging me niet meer zo goed. Maar ik heb nog geen enkel moment spijt gehad.”

Elke dag rijdt Jozef nog vijf kilometer op zijn hometrainer. “Het houdt me fit en gezond”, lacht Jozef, terwijl hij zich naarstig naar de finish stampt op zijn hometrainer. Een maand geleden was hij nog besmet met het coronavirus, al is hij naar eigen zeggen nooit echt ziek geweest.

“Ik had geen reuk en geen smaak meer en lichte koorts”, vertelt Jozef. “Maar echt ziek was ik niet. Ik heb geluk gehad, want ik ben nogal een risicovol persoon door mijn medisch verleden.”

Bang geweest

Dat hij nu als een van de eersten het vaccin toegediend kreeg stemt hem tevreden. “Ik ben heel bang geweest”, gaat Jozef verder. “Op een gegeven moment zag ik het zelfs niet meer zitten, maar er werd goed voor mij gezorgd. Men heeft veel met mij gepraat en ik werd constant gerustgesteld. Mijn dokter die mijn medische situatie kent was er ook niet gerust op, maar kijk… het is goed gekomen en ik ben er nog steeds op mijn 87ste.”

Sociaal leven

“Wat ik van het vaccin verwacht? Dat het ons zal helpen om ons sociaal leven te herpakken. Elke middag ging ik Rummikub spelen en opeens was dat gedaan. Ik mocht niemand meer zien. Mijn verlangen is dat ik terug onder de mensen kan komen en dat ik mijn leven terug kan oppikken zoals dat voor de uitbraak van het coronavirus was. Ik heb het geluk dat mijn dochters afwisselend komen. Maar ik zal blij zijn dat ik ook mijn zonen terug in de armen kan sluiten. Het is een harde tijd geweest en het is nog steeds niet voorbij.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.