Vaccinatiecentrum wordt opgebouwd in Ieper: “120 tot 150 vaccinaties per uur”

Donderdag werd gestart met de opbouw van het vaccinatiecentrum in sporthal 2.© TOGH
Donderdag werd gestart met de opbouw van het vaccinatiecentrum in sporthal 2.© TOGH
Redactie KW

Ondanks haar coronabesmetting was burgemeester Emmily Talpe afgelopen week hard aan het werk om de organisatie van het Ieperse vaccinatiecentrum in sporthal 2 rond te krijgen. Het centrum zal zes vaccinatielijnen tellen en er komen extra sanitaire voorzieningen en extra parkeerplaatsen tussen de Picanollaan en de Fenix.

Vorige week kondigde het stadsbestuur aan dat sporthal 2 in de Leopold III-laan het Ieperse vaccinatiecentrum wordt. “Ideaal is het uiteraard niet, omdat we een gedeelte van onze sportinfrastructuur moeten opgeven, maar dit is de beste locatie gebleken”, zegt Emmily Talpe. De zaal zelf wordt ingedeeld in drie grote zones. “Eerst een wachtruimte met onthaaldesks waar een identiteitscheck gebeurt”, legt de burgemeester uit. “De tweede zone is het vaccinatiegedeelte. Daar worden met tijdelijke inrichtingen verschillende ruimtes gecreëerd. Zo kunnen alle medische handelingen in een afgesloten ruimte gebeuren met respect voor de privacy. Er worden tot zes vaccinatielijnen geïnstalleerd.”

Opbouw

De echte opbouw begon donderdag. Dinsdag waren al medewerkers van de technische dienst aanwezig voor voorbereidende werken. Er werd ook al een hellend vlak gemaakt om de ingang zo toegankelijk mogelijk te maken. “Vanuit Vlaanderen wordt financieel een voorschot vrijgemaakt van 250.000 euro voor het op poten zetten van de logistieke infrastructuur alsook voor het aanwerven van personeel”, vervolgt Emmily Talpe. “Er wordt ook heel wat materiaal door de hogere overheid ter beschikking gesteld zoals medische koelkasten en koelboxen, persoonlijk beschermingsmateriaal voor het personeel en tal van benodigdheden voor de vaccinatie.”

Mobiliteit

Op vlak van mobiliteit moeten er verschillende maatregelen genomen worden om de toestroom in goed banen te leiden. “Er zullen meerdere parkeerzones zijn, met onderscheid voor wie in het vaccinatiecentrum dient te zijn of wie komt voor het zwembad en de andere sportinfrastructuur”, gaat Emmily Talpe verder. “We voorzien parkeerplaatsen voor personen met een handicap en voor personeel van het vaccinatiecentrum. Er zal ook een drop-offzone zijn voor onder andere busjes. De huidige randparking Leopold III-laan wordt uitgebreid met 95 parkeerplaatsen die we tijdelijk inrichten langs de Leopold III-laan, tussen de Picanollaan en de paaltjes ter hoogte van de Fenix.”

Burgemeester Emmily Talpe in sporthal 2.© GF
Burgemeester Emmily Talpe in sporthal 2.© GF

“De Leopold III-laan tussen de Picanollaan en rondpunt ter hoogte van de voetgangersbrug wordt dan eenrichtingsverkeer met als rijrichting Menenpoort. Dit zal het aantal bewegingen op de rijweg verminderen en de veiligheid verhogen. We voorzien ook extra fietsenstallingen aan sporthal 2. We moedigen de Ieperlingen aan om te voet langs de vestingen of met de fiets te komen. Qua openbaar vervoer zal het vaccinatiecentrum mee opgenomen worden in de lus van de centrumbus, zodat er ieder kwartier een bus is vanaf het station of de Grote Markt. We bekijken de mogelijkheid om de uren van de centrumbus ook uit te breiden.”

Coördinatie

“Dit is organisatorisch en vooral operationeel een grote uitdaging voor de Eerstelijnszone Westhoek, maar ook voor Ieper en Poperinge waar de centra zich huisvesten”, meent Talpe. “We zijn wat sporthal 2 in Ieper betreft vanaf dag één aan de slag teneinde op 1 februari klaar te zijn met de logistieke uitbouw. Daarna volgt een testfase en worden de puntjes op de i gezet. Vanaf 15 februari zal het centrum in Ieper stand-by staan, zodat we meteen van start kunnen gaan zodra de vaccins geleverd worden. In onze sporthal zullen tot zes vaccinatielijnen worden ingericht, wat betekent dat we in principe 120 à 150 vaccins per uur kunnen toedienen. Wat betreft de verdeling binnen de Eerstelijnszone werd aan Vlaanderen voorgesteld dat Ieper instaat voor de vaccinatie van inwoners van Ieper, Zonnebeke, Mesen, Langemark-Poelkapelle en Houthulst. Heuvelland, Lo-Reninge en Vleteren sluiten aan bij Poperinge en ook de mobiele vaccinatie wordt van daaruit gecoördineerd. Vrijdag (vandaag, red.) wordt dit definitief afgeklopt door de Vlaamse regering.”

Vrijwilligers

Zowel Ieper als Poperinge lanceerden al een oproep voor vrijwilligers. “Op korte tijd schreven al meer dan 1.000 vrijwilligers zich in. Dat toont alvast dat er heel wat engagement is. Dat is hartverwarmend. We zoeken zowel mensen met medische opleiding die bijvoorbeeld gepensioneerd zijn of een andere job uitoefenen, maar ook mensen zonder medische kennis zijn nodig voor hulp bij allerhande administratieve en logistieke taken.”

Schepen van Welzijn Eva Ryde (N-VA) benadrukt dat bij de inrichting van het vaccinatiecentrum sterk zal rekening gehouden worden met toegankelijkheid, ook en in het bijzonder voor wie minder mobiel is. “Daarnaast zal er tevens een mobiele ploeg zijn voor thuisvaccinatie bij doelgroepen die hun centrum moeilijk kunnen bereiken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier