Vaccinatiecentrum voor Izegem, Lendelede, Ledegem en Ingelmunster:“Eresaluut aan zaal ISO”

Het vaccinatiecentrum in Izegem is al ingericht. Je herkent v.l.n.r. Izegems schepen Ann Van Essche, Carine Dewaele en Bert Maertens, respectievelijk burgemeesters van Lendelede en Izegem.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Het vaccinatiecentrum in Izegem is al ingericht. Je herkent v.l.n.r. Izegems schepen Ann Van Essche, Carine Dewaele en Bert Maertens, respectievelijk burgemeesters van Lendelede en Izegem.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Zaal ISO, die deze zomer normaal tegen de vlakte zou gaan, fungeert straks als vaccinatiecentrum voor de bewoners van Izegem en buurgemeenten Lendelede, Ledegem en Ingelmunster. “Bereikbaarheid en centrale ligging zijn een pluspunt. We zijn er nu al klaar voor”, zegt Izegems burgemeester Bert Maertens.

In zaal ISO zullen straks de bewoners van Izegem, Lendelede, Ledegem en Ingelmunster hun vaccin toegediend krijgen. Het zag er eerst naar uit de inwoners van Ledegem zouden aansluiten bij Roeselare, maar uiteindelijk kon de gemeente van burgemeester Bart Dochy toch aanpikken bij Izegem. Ledegem maakte deel uit van een ander eerstelijnszone, maar de uitzondering werd toegestaan. De vier gemeenten samen tellen 44.500 18-plussers. “Een deel van hen wordt gevaccineerd in de woonzorgcentra en ook voor de niet mobiele mensen bekijken we met de huisartsenkringen om aan huis te gaan vaccineren. De organisatie van het medisch personeel is in handen van de huisartsenkring. José Vanlerberghe, de Kachtemse huisarts op rust, heeft zich als coördinerend en raadgevend arts (CRA) aangemeld. Een geknipte figuur en niet alleen omdat hij ook mijn huisdokter was”, knipoogt de Izegemse burgervader.

De vaccinatieprikjes zullen uitgedeeld worden in omgebouwde stemhokjes

De verschillende gemeentebesturen zetten ook mensen in. “We zullen hier ook een callcenter installeren. Mensen die een afspraak moeten annuleren of omboeken kunnen dat telefonisch doen. Als iemand wegvalt kan men vanuit het callcenter ook bekijken om dat gat in te vullen met andere mensen die op een vaccin zitten te wachten. En via dat callcenter willen we ook de mensen motiveren om zich te laten vaccineren. Iedere gemeente vaardigt daarvoor een medewerker af. De coördinatie van het geheel gebeurt door iemand van het Izegemse stadsdiensten.”

Helpende handen

Er zullen ook heel wat vrijwillige handen nodig zijn. “In de zaal zelf wordt de administratie verzorgd door medewerkers van de gemeentes. De medische intake – twee check-ins per vaccinatielijn gebeurt door verpleegkundigen en in totaal hebben we vier vaccinatielijnen waar telkens drie verpleegkundigen of artsen actief zullen zijn. We starten in principe met twee vaccinatielijnen, maar kunnen later opschalen tot vier. Per uur kunnen er per lijn 20 tot 25 mensen gevaccineerd worden. Als de vier vaccinatielijnen in gebruik zijn betekent dat 100 vaccinaties per uur. Maar naast de medische vrijwilligers hebben we ook nog helpers nodig. Die mensen zullen meer de rol van steward vervullen: de mensen ontvangen, hun temperatuur meten en naar de juiste plaats begeleiden. Die vrijwilligers krijgen ook een vaccin toegediend, maar we vragen van hen wel een engagement. Ze moeten minstens een viertal shifts van enkele uren voor hun rekening nemen.”

Maar het enthousiasme is groot. “Dat ondervinden wij ook in Lendelede”, neemt burgemeester Carine Dewaele over. “De mensen willen terug naar hun oude leven. En daarvoor hopen ze dat dit vaccin de oplossing zal bieden. Dat verklaart ook mee waarom zoveel mensen zich als vrijwilliger aanbieden. Bij ons zegde het Rode Kruis ook al de medewerking toe. Izegem is voor ons ook ideaal als locatie. Via de Rijksweg verloopt de verbinding naar zaal ISO vlot.”

Aan zaal ISO is parkeerplaats voldoende. “Maar er komen ook extra fietsenstallingen”, vult schepen Ann Van Essche aan.

Zaal vol herinneringen

Om het vaccinatiecentrum in te richten deed men geen beroep op de eventsector. “We hebben onze technische dienst gevraagd om een proefopstelling uit te dokteren. Maar die mensen hadden in een mum van tijd, onder meer met het gebruik van de stemhokjes en ander eigen materiaal, de hele zaal ingericht. Die staat nu al klaar. Naar verwachting komt het Agentschap Zorg en Gezondheid nog zijn zegen geven, maar wij zijn er al klaar voor. Het is nu nog wachten op de vaccins. De mensen zullen van de Vlaamse overheid een uitnodiging in de bus krijgen om zich te laten vaccineren. We bekijken ook om voor minder mobiele mensen een oplossing te bieden.”

Op de site van zaal ISO verrijst straks een volledige nieuwe evenementenhal. ”De afbraak was voor deze zomer voorzien, maar we kunnen dat gerust even uitstellen zonder dat het invloed heeft op de timing van onze nieuwbouw. Heel wat mensen uit de regio Izegem zijn hier nog naar de boks komen kijken, hebben een fuif bijgewoond of zijn naar de boekenbeurs gekomen. Nu kunnen we nog een mooi eresaluut brengen aan de zaal die zoveel herinneringen met zich meedraagt.”

Aanmelden als vrijwilliger kan via www.helpdehelpers.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.