Vaccinatiecentrum Tielt zette al meer dan 90.000 prikken

Hannes Vanhauwaert (shiftverantwoordelijke), Filip Ysenbrandt (operationeel coördinator VC Tielt), Stijn Verwaerde (dokter), Michel Van Daele (centrumverantwoordelijke) en Filip Vermeulen (apotheker). An-Sofie Vermeulen (centrumverantwoordelijke) ontbreekt op de foto. © WMe by Wouter Meeus foto WME
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Dat de vaccinatiestrategie in het vaccinatiecentrum in Tielt een grote spurt heeft gemaakt, is volgens communicatiecoördinator van stad Tielt, Nick Demey, een feit. Meer en meer mensen ondervinden dat de prikjes een toegangsticket vormen voor een toekomst met meer vrijheden. “De 12- tot 15-jarigen krijgen ten laatste volgende week een uitnodiging en al ruim 60 procent van de inwoners die naar Tielt moeten komen, heeft twee vaccins gekregen.”

De Europhal van Tielt is al enkele maanden geen evenementenhal meer, maar de place to be om je coronavaccin te laten zetten. Daar blikken ze met de 400 vrijwilligers positief terug en kijken ze vooral uit naar de – hopelijk – laatste spuitjes die de deur uit moeten. “Van de inwoners die hier hun vaccin konden halen, kreeg al een kleine 80 procent een eerste prik en ruim 60 procent een tweede”, zegt Nick Demey. “Nu ook de uitnodigingen voor de laatste leeftijdscategorie op de post zijn, kunnen we zeggen dat we ver gevorderd zijn.”

De 12- tot 15-jarigen mogen deze week of ten laatste volgende week hun uitnodiging verwachten. Later deze maand volgt nog een halve dag waarop seizoenarbeiders zich kunnen laten vaccineren. “Daarna beginnen we opnieuw. Mensen boven de 37 jaar die niets van zich lieten horen, krijgen weer de kans om toch het vaccin te krijgen. Weet wel dat we die methode hanteren tot we weer bij de 18-plussers zijn.” Mensen die eerder hun vaccin weigerden en er nu toch eentje willen, kunnen zich eind augustus opnieuw inschrijven. “Zij krijgen dan eventueel een nieuwe uitnodiging. Hoe dat in zijn werk zal gaan, is nog niet duidelijk.”

Genoeg sterke handen

In andere vaccinatiepunten moest de organisatie soms bergen verzetten om genoeg vrijwilligers op de been te brengen. In Tielt hebben ze daar geen last van. “Wij hebben al sinds het begin genoeg sterke handen om alles in goede banen te leiden. Ons team bevat een 400-tal vrijwilligers waarvan er per shift 30 ingezet worden.” Geen klachten dus over de vrijwilligers. Al merkt de stad dat de vakantie een invloed heeft op het aantal vaccins. “Wij bestellen bewust minder vaccins, omdat veel mensen hun afspraak verplaatsen door een reis. Ook de leeftijdscategorie 18-24 komt minder snel opdagen, vaak uit vergetelheid.” (KV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.