Vaccinatiecentrum Europahal klaar om 59.000 mensen in te enten

Philippe Verhaest

Het vaccinatiecentrum in de Europahal in Tielt staat in de startblokken om de grootscheepse vaccinatiecampagne op gang te trappen. Met vier lijnen moet het mogelijk zijn om tot duizend mensen per dag hun (dubbel) spuitje richting vrijheid te geven. “Maar alles hangt af van de aanlevering van het aantal vaccinaties.”

In de Europahal kunnen straks de inwoners van Tielt, Ruiselede, Dentergem, Wingene, Oostrozebeke, Meulebeke en Pittem terecht om zich tegen Covid-19 te laten inenten. De zeven gemeenten sloegen de handen in elkaar en bouwden in recordtempo de evenementenhal Europahal om tot een vaccinatiecentrum.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vrijdag 19 februari worden al de eerste honderd vaccins gezet. “Eerst komen mensen uit de zorgsector aan de beurt, daarna moet de brede bevolking hier terecht kunnen”, verduidelijkt Hendrik Vandenbruaene, algemeen directeur van Tielt. “Daarvoor werken we ook nauw samen met de eerstelijnszone RITS. Deze locatie moet de komende vijf tot zes maanden de plek worden waar 59.000 mensen hun (dubbele) inenting richting herwonnen vrijheid krijgen.”

De doorlooptijd per burger wordt op maximaal één uur begroot

Om alles vlot te laten verlopen, is het hele complex erg gestructureerd uitgewerkt. “De Vlaamse overheid zal iedereen een oproepingsbrief met datum en exact tijdstip bezorgen, waarmee je je hier kunt aanmelden.”

Dat gebeurt aan de achterzijde van de Europahal, waar je in het JOC de incheckbalies vindt. “Aan de ingang zullen stewards je lichaamstemperatuur meten. Is die te hoog, dan word je afgeleid naar een wachtruimte waar een dokter je zal onderzoeken. Daar wordt dan beslist of je als nog het vaccin op dat moment kan krijgen.”

Rolstoelvriendelijk

Na het inchecken gaat het via looplijnen naar de grote zaal, waar vier vaccinatielijnen zijn opgebouwd, via verschillende kleuren duidelijk te herkennen. “Met televisieschermen wordt aangetoond wie wanneer aan de beurt is. Binnen elke lijn vindt het intakegesprek plaats en wordt ook de datum voor de tweede inenting nog eens bevestigd, waarna de eigenlijke toediening gebeurt.

“Je verlaat de lijn via de achterzijde en wandelt zo verder naar de inkomhal van de Europahal, waar een rustzone is ingericht. Daar kan iedereen nog een kwartiertje wachten en staat medisch personeel klaar om bij mogelijke bijwerkingen in te grijpen. Daar worden ook de grote glaspartijen met zonwerende folie afgedekt om de ruimte niet te fel te laten opwarmen. Het hele traject is ook rolstoelvriendelijk ingericht. Je verlaat het complex dan via wat in normale tijden de ingang is.”

De doorlooptijd per burger wordt op maximaal één uur begroot.

Marathon

Om het vaccinatiecentrum draaiende te houden, zijn een pak vrijwilligers nodig. Maar daar lijkt voorlopig geen gebrek aan te zijn. “De zeven gemeenten samen leveren momenteel een 400-tal vrijwilligers aan. Zo’n 250 daarvan hebben een medische achtergrond, de anderen worden ingezet om administratieve taken te verrichten. We kunnen dus zonder zorgen opstarten, maar we beseffen dat dit een marathon is. Ook de komende maanden zullen een pak helpende handen nodig zijn. Alle vrijwilligers zijn dus meer dan welkom.”

Het vaccinatiecentrum zal in de opstartfase twee lijnen in gebruik nemen. “Maar bedoeling is uiteraard om zo snel mogelijk onze volle capaciteit te benutten”, pikt Wingens burgemeester Lieven Huys (CD&V) in. “Al zal alles afhangen van de snelheid waarmee de vaccins geleverd worden. Wij zijn er alvast helemaal klaar voor.”

Koenraad Degroote©WMe by Wouter Meeus WME
Koenraad Degroote©WMe by Wouter Meeus WME

In de Europahal zal je tijdens drie shifts ingeënt worden: van 8 tot 12, 13 tot 17 en 18 tot 22 uur. “In een ideale wereld zullen we tot duizend vaccins per dag kunnen toedienen”, stelt Hendrik Vandenbruaene. “En indien nodig werken we zeven dagen op zeven.”

Iets wat Lieven Huys beaamt. “Eigenlijk is het eenvoudig: hoe sneller de Europahal opnieuw leeg staat, hoe beter. Dat betekent dat iedereen dan zijn vaccin heeft gekregen. Hoe dan ook is deze realisatie een huzarenstukje en het perfecte bewijs dat we gemeente-overschrijdend schitterend werk kunnen leveren.”

Ook Koenraad Degroote, burgemeester van Dentergem, is vol lof over het vaccinatiecentrum. “Chapeau wat hier gepresteerd is”, zegt hij. “Ik maak er geen geheim van dat ik liever op gemeenteniveau had gevaccineerd, maar hier zal efficiënt werk geleverd worden. Nu enkel nog hopen dat de vaccins vlot geleverd worden. Dat wordt dé bepalende factor in dit hele verhaal.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.