Vaccinatiecentra schrikken van nieuwe uitnodigingsbrief: “Plots lijkt het alsof elke begeleider meteen mee gevaccineerd wordt”

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Wie ouder is dan 65 jaar en meekomt met iemand die een uitnodiging voor de inenting met het coronavaccin kreeg, kan mee gevaccineerd worden. De uitnodigingsbrief van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is aangepast, tot ontsteltenis van de vaccinatiecentra zelf. “De stelling is misschien iets te strak. Het kan, maar enkel als er vrije plaatsen zijn omdat er eerder uitgenodigde ouderen niet komen opdagen”, duidt Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid.

In het vaccinatiecentrum van Brugge schrok men zich woensdag een hoedje. De uitnodigingsbrief die ze aan de 65-plussers versturen, bevatte een nieuw lijntje tekst waarin gesteld wordt dat ook begeleiders van die 65-plussers op hetzelfde moment gevaccineerd zullen kunnen worden. “Zo kunnen wij niet werken”, klinkt het bij centrumcoördinator Filip Strobbe. “We maken onze planning op basis van het aantal uitnodigingen en aantal mensen dat antwoordt op die uitnodigingen. Dinsdagavond hebben we 6.000 uitnodigingen gestuurd naar 75-plussers voor binnen twee weken. Bij al die mensen was die zin aan hun brief toegevoegd. Maar wij wisten van niets.”

De Brugse vaccinatiecoördinator is absoluut niet te spreken over de wijziging en spreekt van een ‘flater van jewelste’. “Door die zin schep je een hoop valse verwachtingen bij duizenden mensen. Plots lijkt het alsof elke begeleider meteen gevaccineerd kan worden. Je kan je niet voorstellen hoeveel extra telefoons wij vandaag al hebben gekregen, alleen daarover”, aldus Filip Strobbe nog. “Neen, dit is bijzonder, bijzonder onprofessioneel. Het enige wat kan helpen is dat de verantwoordelijke minister Beke (Vlaams minister van Volksgezondheid, CD&V, red.) vanavond in het VRT Journaal komt zeggen dit was een stommiteit, dit klopt niet .”

“Verkeerde indruk”

Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid dat instaat voor de vaccinatiecampagne in Vlaanderen, geeft toe dat de formulering in de uitnodigingsbrief ‘misschien iets te strak is’. “Er staat woon je samen met een 65-plusser, ben je ouder dan 65 en wil je ook op hetzelfde moment gevaccineerd worden? Dat kan! met de vermelding van de gegevens van het vaccinatiecentrum in de buurt”, zegt hij. “Dat kan in principe wel, maar enkel als er plaats is en er vaccins over zijn. Met die extra zin wilden we aangeven dat die groep 65-plussers een ideale categorie is om op de reservelijst te komen. Uiteraard zal dat niet de standaard zijn, ik kan begrijpen dat dat misschien een verkeerde indruk geeft.”

Het kan dus, maar enkel nadat je jezelf op de reservelijst hebt laten plaatsen en indien er in jouw vaccinatiecentrum op die dag mensen niet komen opdagen. “Dat zijn veel ‘als’en’”, benadrukt Filip Strobbe van het Brugse vaccinatiecentrum. “Wij hebben bijvoorbeeld amper no-shows, zeker in de groep van 75-plussers die we nu ontvangen is er zo goed als niemand die niet komt opdagen. Ik zeg het: door die brief creëert Vlaanderen valse verwachtingen en extra verwarring. Maar de vragen komen wel bij onze mensen terecht.”

Minister Beke in Terzake: “Op een ongelukkige manier in de brief geslopen”

In Terzake op Canvas kwam Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) kort terug op de nieuwe uitnodigingsbrief en de toevoeging. “We hebben deze beslissing genomen op vraag van veel burgers zelf”, zegt hij. “We zijn daarop ingegaan door gelijktijdige vaccinatie voor koppels ouder dan 65 jaar via de reservelijst mogelijk te maken.”

Dat die ‘via de reservelijst’ niet ter sprake kwam in de brief was volgens de minister niet de bedoeling. “De fout is op een ongelukkige manier in de brief geslopen. Dat gaan we dan ook rechtzetten”, benadrukt minister Beke.

Zelf afspraken inplannen

Brugge werkt net zoals de meeste Vlaamse vaccinatiecentra met het zogenaamde pre-bookedsysteem. Dat betekent dat iemand die gevaccineerd wil worden, langskomt op het voorgestelde moment. In Wevelgem en Menen werkt men anders. “Wij zijn afgestapt van het pre-booksysteem en vullen de afspraken in op basis van het moment dat voor de gevaccineerden het best past”, legt Lisa Yserbyt van het Wevelgemse centrum uit. “We kregen die tip van de collega’s in Kortrijk die merkten – zeker bij de 90-plussers die eerst aan bod kwamen – dat dat vruchten afwierp.”

Die Wevelgemse uitnodigingsstrategie betekent wel dat het vaccinatiecentrum veel makkelijker kan schuiven. “We vragen om je afspraak vooraf te maken, bij velen gebeurt dat telefonisch. En dan kan je vragen of er een partner of mantelzorger ouder dan 65 meekomt als begeleider. Die mensen plannen we dan op hetzelfde moment in. Daar kruipt wel wat extra werk in, maar het wordt wel enorm geapprecieerd”, aldus Lisa nog.

Vraag is of die manier van werken wel nog behapbaar is voor een ‘klein’ vaccinatiecentrum als Wevelgem als er straks honderden vaccins per dag moeten worden geplaatst. “We schalen nu stilaan op richting 1.000 per week en zijn van plan om vast te houden aan hoe we nu werken. Uiteraard zullen we dat opnieuw goed evalueren en indien nodig aanpassen”, besluit Lisa Yserbyt.