Vaccinatiecentra in Torhout en Gistel sluiten al begin september

Over een maand zit ook voor de vrijwilligers, waarvan hier enkelen bij het vaccinatiecentrum De Mast, de noeste arbeid erop. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

De coronavaccinaties is in de eerstelijnszone Houtland en Polder zijn zo vlot verlopen, dat de vaccinatiecentra in zaal De Mast in Torhout en zaal Zomerloos in Gistel al op donderdag 9 september de deuren sluiten. Iedereen uit Torhout, Koekelare, Kortemark, Gistel, Oudenburg en Ichtegem die vanaf die datum nog een prik dient te krijgen, moet zich naar de huisartsenwachtpost nabij het AZ Delta campus Rembert in Torhout begeven.

De huisartsenwachtpost bevindt zich net naast het ziekenhuis in de Sint-Rembertlaan. In de zalen De Mast en Zomerloos zullen dankzij de vlotte gang van zaken bijna twee maanden vroeger dan verwacht de gebruikelijke sport- en socioculturele activiteiten weer kunnen plaatsvinden.

De Mast en Zomerloos nemen vertrouwde functie opnieuw op

Tegen 9 september zal iedere inwoner ouder dan 12 jaar uit de genoemde zes gemeenten de kans gekregen hebben om de noodzakelijke prikken – bij de meeste vaccins twee – in De Mast of Zomerloos te laten zetten. Dus dienen enkel de zogenoemde herkansers doorverwezen te worden naar de huisartsenwachtpost. Het callcenter verhuist mee en blijft bereikbaar op het bekende nummer 0800 29 668.

Verenigingen en sportclubs zullen blij zijn dat de zalen De Mast en Zomerloos hun vertrouwde functie als polyvalente zaal kunnen heropnemen. Al dient het gezegd dat sommige activiteiten sowieso al uit voorzorg naar een datum eind oktober verschoven werden. Het wordt voor de organisatoren erg moeilijk om daarop terug te komen. Dat is onder meer het geval voor de Bierfeesten van de vzw Strike in Torhout. Die zijn intussen, vanwege de toenmalige onzekerheid over de beschikbaarheid van zaal De Mast, verschoven naar zaterdag 22 oktober 2022, daar waar ze eigenlijk zoals voorzien dit jaar in oktober hadden kunnen plaatsvinden. Tenzij de coronaregels dat niet hadden toegelaten.

Eerste prik na half augustus betekent tweede prik in huisartsenwachtpost

De inwoners van Torhout, Koekelare en Kortemark die hun eerste prik nog ten laatste op 13 augustus laten zetten, zullen zich alsnog volledig in De Mast kunnen laten vaccineren. Voor de inwoners van Gistel, Oudenburg en Ichtegem die hun eerste prik ten laatste op 12 augustus in Zomerloos krijgen, kan de volledige vaccinatie ook nog net in de laatstgenoemde zaal. Valt het toedienen van het eerste van twee vaccins na die data, dan zullen de betrokkenen voor hun tweede spuitje naar de huisartsenwachtpost in Torhout moeten.

“Je vóór 9 september volledig laten vaccineren, heeft niets dan voordelen”, zegt voorzitter Romina Vanhooren van de eerstelijnszone Houtland en Polder. “Wie aarzelt, doet er goed aan alle twijfel nu snel te laten varen.”

Voor een overzicht van de vaccinatiegraad per eerstelijnszone: vaccinatieteller

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier