https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vaccinatiecentrum in Ieper is klaar voor gebruik

Burgemeesters van de betrokken gemeenten en medewerkers poseerden in Sporthal 2 in Ieper die door de technische dienst van Ieper, onder leiding van Stijn Fertin, werd ingericht.© EG
Burgemeesters van de betrokken gemeenten en medewerkers poseerden in Sporthal 2 in Ieper die door de technische dienst van Ieper, onder leiding van Stijn Fertin, werd ingericht.© EG
Redactie KW

Het vaccinatiecentrum in sporthal 2 in Ieper is zo goed als klaar voor gebruik. Donderdagvoormiddag kwamen de burgemeesters binnen de Eerstelijnszone Westhoek een kijkje nemen. De logistieke opbouw werd uitgevoerd door de stedelijke technische dienst in nauw overleg met de Eerstelijnszone Westhoek.

Het vaccinatiecentrum Ieper bevindt zich in Sporthal 2 in de Leopold III-laan 18. Tot eind oktober kunnen hier de inwoners van Ieper, Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke, Houthulst en Mesen terecht om er het vaccin te krijgen.

In het vaccinatiecentrum Ieper zijn er 6 vaccinatielijnen voorzien om ongeveer 54.000 mensen te vaccineren. Als het nodig blijkt, kan het vaccinatiecentrum desnoods zeven dagen op zeven open zijn. “Nu onze centra in Ieper en Poperinge klaar zijn, bereiden we ons volop voor om vanaf 1 februari proef te draaien”, aldus Iepers burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “Dat geeft ons de tijd om de opstelling van de centra te testen, te evalueren en indien nodig bij te sturen. Vanaf 15 februari zijn we dan volledig operationeel en eens de vaccins geleverd kunnen we onmiddellijk starten. Ondertussen starten we met een campagne om onze inwoners te motiveren om zich te laten vaccineren.” De afgelopen weken kregen heel wat bewoners, personeelsleden van de woonzorgcentra en zorgpersoneel al een eerste inenting tegen het coronavirus. Momenteel is het voorzien om vanaf juni de brede bevolking te laten vaccineren. Al blijft alles onder voorbehoud van de hoeveelheid beschikbare vaccins. Snel schakelen zal een constante zijn.”

Medewerkers en vrijwilligers

Naast de logistieke en infrastructurele voorzieningen zoals de opbouw van de individuele ruimtes, meubilair, opslag- en bereidingsruimte voor het vaccin, een EHBO-post, voorzieningen voor het medisch personeel, in- en uitregistratie vormt het voorzien en aansturen van medewerkers en vrijwilligers een extra grote uitdaging. Pol Sansen, voorzitter van de Eerstelijnszone vervolgt: “Op korte tijd schreven al ongeveer 1.300 vrijwilligers zich in, dat toont alvast dat er heel wat engagement is. Dat is hartverwarmend. We zoeken zowel mensen met medische opleiding die bijvoorbeeld gepensioneerd zijn of een andere job uitoefenen, maar ook mensen zonder medische kennis zijn nodig voor hulp bij allerhande administratieve en logistieke taken. Er zal personeel continu in dienst zijn en anderen in bepaalde shifts, voor de vaccinaties of als reserve. Deze oefening is opgestart. Wie zich inschrijft via het formulier, ontvangt een ontvangstbevestiging en bedanking. Iedereen wordt gescreend voor de openstaande opdrachten en later gecontacteerd in functie van de openstaande opdrachten.”

Wie nog wil helpen in een vaccinactiecentrum, kan zich aanmelden via een online formulier: www.ieper.be/vaccinatiecentrum of www.poperinge.be/vaccinatiecentrum . Daarnaast zal er een mobiele ploeg zijn voor de thuisvaccinatie bij doelgroepen die hun centrum moeilijk kunnen bereiken. De lijst wordt momenteel door de eerstelijnszorg uitgewerkt in samenwerking met onder andere het ziekenhuis en de huisartsenkring.

Sensibilisering van de inwoners

“Er werd een sensibiliserings- en communicatieplan uitgewerkt, zodat we alle inwoners – online én offline – maximaal kunnen bereiken”, aldus Sven Geldof en Heleen Debaene van de eerstelijnszorg. “Met de slogan ‘Snel weer samen’ en bijhorende illustraties, wordt binnenkort een campagne opgestart om de inwoners van alle gemeenten uit de Eerstelijnszone Westhoek te motiveren om zich te laten vaccineren. Een eerste startschot van de campagne wordt een videoboodschap van de burgemeesters verbonden aan elk vaccinatiecentrum uit de Eerstelijnszone Westhoek. Zo wordt het ook meteen duidelijk wie in welk centrum terechtkan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten