Afgelopen weekend zetten alle Kringwinkels in Vlaanderen speciale retrospullen in de kijker. Echte liefhebbers gingen dan ook al van 's ochtends vroeg op speurtocht naar een uniek voorwerp. Zo ook Yves De Cloedt, die helemaal naar Blankenberge trok. "Waarom ik helemaal naar daar ben gereden? Ik ken de winkel goed. Ze hebben er een mooi, groot en interessant aanbod", begint de man zijn verhaal. "Ik ben een liefhebber van keramiek. Ik ging eerder in de week al eens kijken en zag toen al een hele mooie vaas staan: rechthoekig met bruintinten en knappe schakeringen. Maar het vaasje stond nog in een afgesloten stuk van de winkel, speciaal met het oog op het retro-evenement. Toen ik vorige zaterdag in de winkel aankwam, kon ik alleen maar hopen dat niemand me voor was geweest. En of ik geluk had: de vaas stond er nog en ik kon het op de kop tikken. Ook speciaal: bovenaan zat er een speciaal handvatje. Ik kocht het item voor amper 8 euro, samen met nog tal van spullen."

Tóch geen vaas

Eens terug thuis, gaf Yves de vaas een mooi plekje in huis. "De vaas stond netjes op de ontbijttafel. Het was pas een dag later dat mijn vrouw zich afvroeg of het deksel van de vaas gelicht kon worden. Ik probeerde wel, maar er was geen beweging in te krijgen. Plots viel het ons te binnen: zou dit een urne kunnen zijn? Het deksel is namelijk met een soort pasta dichtgemaakt en verzegeld." Zoekacties op het internet brachten geen sluitend antwoord. Daarop trok Yves dan naar de lokale begrafenisondernemer Vanhooren om zijn licht op te steken. "(lacht) Ik stapte de zaak binnen en zag aan de dame haar ogen dat ze dacht dat ik hier kwam informeren voor een crematie. Niet, dus. Ze haalde er een collega bij en zij waren zeker: het is een urne. Mocht er geen as in zitten, dan zou het deksel nog los zijn. Het gaat ook om menselijke resten, want anders zou het een veel kleinere urne zijn. Ik vraag mij toch af hoe dit in godsnaam in de Kringwinkel is beland. Dit moet toch van iemand zijn? En iémand moet zijn of haar geliefde toch missen? Ik ben, uit respect, niet van plan de urne te openen. Maar misschien zijn er mensen naar op zoek of hebben ze meer info." Yves gaf de urne een intussen een mooi plekje in huis.

Onmogelijk te achterhalen

Frederick De Paepe, coördinator van de Kringwinkels in de Brugse regio, waartoe de winkel in Blankenberge behoort, schrikt wanneer we het verhaal aanbrengen. "Zoiets heb ik nog nooit eerder gehoord. Wanneer producten bij ons binnenkomen, worden ze nagekeken, opgepoetst of gesorteerd. Allicht is het niemand opgevallen dat het om een urne gaat. We kunnen moeilijk achterhalen wie het destijds bij ons heeft gebracht. Per jaar zamelen we maar liefst 2,5 miljoen goederen in - hou dan maar eens bij wie wat wanneer komt inbrengen. Bovendien worden sommige goederen opgespaard met het oog op een speciale actie, zoals de recente retroactie. Het kan dus zijn dat de urne vorige maand, maar evengoed vorig jaar werd ingezameld."

Wie het item herkent of meer info heeft, mag contact opnemen via yves.de.cloedt@skynet.be.

Afgelopen weekend zetten alle Kringwinkels in Vlaanderen speciale retrospullen in de kijker. Echte liefhebbers gingen dan ook al van 's ochtends vroeg op speurtocht naar een uniek voorwerp. Zo ook Yves De Cloedt, die helemaal naar Blankenberge trok. "Waarom ik helemaal naar daar ben gereden? Ik ken de winkel goed. Ze hebben er een mooi, groot en interessant aanbod", begint de man zijn verhaal. "Ik ben een liefhebber van keramiek. Ik ging eerder in de week al eens kijken en zag toen al een hele mooie vaas staan: rechthoekig met bruintinten en knappe schakeringen. Maar het vaasje stond nog in een afgesloten stuk van de winkel, speciaal met het oog op het retro-evenement. Toen ik vorige zaterdag in de winkel aankwam, kon ik alleen maar hopen dat niemand me voor was geweest. En of ik geluk had: de vaas stond er nog en ik kon het op de kop tikken. Ook speciaal: bovenaan zat er een speciaal handvatje. Ik kocht het item voor amper 8 euro, samen met nog tal van spullen."Eens terug thuis, gaf Yves de vaas een mooi plekje in huis. "De vaas stond netjes op de ontbijttafel. Het was pas een dag later dat mijn vrouw zich afvroeg of het deksel van de vaas gelicht kon worden. Ik probeerde wel, maar er was geen beweging in te krijgen. Plots viel het ons te binnen: zou dit een urne kunnen zijn? Het deksel is namelijk met een soort pasta dichtgemaakt en verzegeld." Zoekacties op het internet brachten geen sluitend antwoord. Daarop trok Yves dan naar de lokale begrafenisondernemer Vanhooren om zijn licht op te steken. "(lacht) Ik stapte de zaak binnen en zag aan de dame haar ogen dat ze dacht dat ik hier kwam informeren voor een crematie. Niet, dus. Ze haalde er een collega bij en zij waren zeker: het is een urne. Mocht er geen as in zitten, dan zou het deksel nog los zijn. Het gaat ook om menselijke resten, want anders zou het een veel kleinere urne zijn. Ik vraag mij toch af hoe dit in godsnaam in de Kringwinkel is beland. Dit moet toch van iemand zijn? En iémand moet zijn of haar geliefde toch missen? Ik ben, uit respect, niet van plan de urne te openen. Maar misschien zijn er mensen naar op zoek of hebben ze meer info." Yves gaf de urne een intussen een mooi plekje in huis.Frederick De Paepe, coördinator van de Kringwinkels in de Brugse regio, waartoe de winkel in Blankenberge behoort, schrikt wanneer we het verhaal aanbrengen. "Zoiets heb ik nog nooit eerder gehoord. Wanneer producten bij ons binnenkomen, worden ze nagekeken, opgepoetst of gesorteerd. Allicht is het niemand opgevallen dat het om een urne gaat. We kunnen moeilijk achterhalen wie het destijds bij ons heeft gebracht. Per jaar zamelen we maar liefst 2,5 miljoen goederen in - hou dan maar eens bij wie wat wanneer komt inbrengen. Bovendien worden sommige goederen opgespaard met het oog op een speciale actie, zoals de recente retroactie. Het kan dus zijn dat de urne vorige maand, maar evengoed vorig jaar werd ingezameld."