Een ambachtelijke ondernemer moet zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen en mag maximum 20 werknemers in dienst hebben. Het product moet minstens 50 procent 'handmade' zijn, heeft een zekere nutsfunctie en is uniek in zijn soort. Allemaal voorwaarden dus waaraan Pierre Kemseke met zijn bedrijf en product Jolipet, producent van ambachtelijke voed...

Een ambachtelijke ondernemer moet zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen en mag maximum 20 werknemers in dienst hebben. Het product moet minstens 50 procent 'handmade' zijn, heeft een zekere nutsfunctie en is uniek in zijn soort. Allemaal voorwaarden dus waaraan Pierre Kemseke met zijn bedrijf en product Jolipet, producent van ambachtelijke voeding voor huisdieren, voldoet. De Bruggeling begon zo'n negen jaar geleden met de onderzoeksfase voor zijn bedrijf en is nu zeven jaar commercieel bezig. "Jolipet is ontstaan vanuit een idee om hapklare en gezonde voeding te maken voor honden en katten. En dat met dezelfde kwaliteit als wanneer je voor jezelf zou koken. Honden en katten lusten namelijk vlees, geen cornflakes", stelt Pierre Kemseke. "Ik ben afkomstig van een vleesfamilie. We merkten dat er behoefte was aan vriesverse producten voor huisdieren op basis van rauw vlees. Het vlees is volledig nutritioneel uitgebalanceerd op een wetenschappelijk verantwoorde manier. We startten een samenwerking op met de veterinaire afdeling van de Universiteit Gent. Samen verfijnden we recepten voor katten en honden." De voedingsproducten van Jolipet bevatten niet alleen vlees maar worden ook aangevuld met groenten, fruit, oliën en een eigen samenstelling van mineralen en vitamines. "Om onze ecologische voetafdruk laag te houden en de lokale boeren te ondersteunen, streven we ernaar om 90 procent van onze grondstoffen lokaal te betrekken", gaat Pierre Kemseke verder. Onze voeding wordt gemaakt in kleine loten van maximaal 1.000kg. Dit HIB-label van Unizo is belangrijk omdat het helpt ons te onderscheiden in de sterk geïndustrialiseerde wereld van diervoeding. Wij maken dus het verschil met ambachtelijke versheid." (PD)