Unizo Waregem wil creatieve acties: “Waarom geen groot buitenterras op de esplanade?”

Naast zijn taak als Waregemse Unizovoorzitter is Peter Van Luchene samen met Ann Cattoir ook opnieuw gestart in hun kap- en beautysalon. © DJW
Redactie KW

Unizo Waregem is met 300 leden een van de grootste afdelingen in Vlaanderen en heeft zeker in deze coronatijden nog meer het voortouw genomen om de zelfstandige ondernemer te ondersteunen. Voorzitter Peter Van Luchene, die samen met Ann Cattoir een kapsalon annex beauty- en pedicurecenter heeft in de Noorderlaan, licht enkele initiatieven en voorstellen toe.

“Binnen de werkgroep van Unizo Waregem, met vertegenwoordigers van handelaarsorganisatie Winkelen in Waregem, het autonoom gemeentebedrijf Wagso en het stadsbestuur hebben wij werk gemaakt van de stickers die bij alle handelszaken en winkels werden verdeeld. Idem voor de markeringen in de straten. Maar daarnaast moeten wij ook denken aan enkele van de meest getroffen sectoren. De horeca bijvoorbeeld en zeker de cafés. Wij pleiten ervoor dat de stad zeker voor die sector enkele speciale ondersteunende initiatieven kan nemen”, aldus Peter Van Luchene.

“Natuurlijk: het blijft wachten op wat de Nationale Veiligheidsraad zegt. Maar Unizo denkt aan het gebruiken van het openbaar domein door de horeca. De esplanade in het Pand bijvoorbeeld met de vroegere bibliotheek die deel uitmaakt van de Schakel. Daar heb je voldoende ruimte om zowel binnen als buiten een tijdelijke cafetaria van te maken. Zeker een buitenterras moet mogelijk zijn. Dat zal dagjestoeristen aantrekken, wandelaars, fietsers, noem maar op. Het komt erop aan dat wij extra mogelijkheden creëren om de horeca er weer bovenop te helpen.”

Info via Facebook

De voorzitter stipt nog een ander initiatief aan van Unizo waarbij online een lijst van afhaalmogelijkheden bij diverse handelszaken verscheen. “Dat was een mooie opportuniteit om de lokale handel alvast een beetje te stimuleren. Daarnaast is ook Facebook een uniek medium om voortdurend nieuws aan elkaar door geven. Ook dat kan helpen”, aldus Peter.

Waarom maken we op de esplanade in het Pand geen groot buitenterras om de horeca te steunen?

“Met Unizo Waregem hebben wij normaal gezien in de loop van het jaar belangrijke evenementen zoals de Nacht van de Humor of het braadfestijn voor de leden in park Casier. Die hebben wij uiteraard geschrapt. Dat zal wel hakken in onze fondsenwerving. Maar onze afdeling heeft door de jaren heen wel een veilige financiële buffer kunnen aanleggen. Er is reserve. Wij kunnen tegen een stootje.”

Geen sluitingsdag

Intussen hebben Peter Van Luchene en Ann Cattoir al enkele bijzonder drukke werkdagen achter de rug in hun kap- en schoonheidssalon. Zoals opgelegd moet je vooraf afspreken en een datum vastleggen. “Wij werken zes dagen op zeven en hebben zeker de komende maanden geen sluitingsdag”, halen ze aan. “Dat moet om op zijn minst wat van de achterstand in te halen. Elke dag werken we tot 20 uur, zeker de eerste vier à vijf weken. Alle veiligheidsmaatregelen voor de klanten zijn ook voorzien: mondmaskers, handgel, voldoende afstand, plexiglas. Dat kost wel wat. Voor de coronacrisis betaalde je voor een doos mondmaskers 5 euro; nu is dat tien keer meer.”

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier