Unizo Waregem-voorzitter Peter Van Luchene spreekt klare taal: “Beperk eindejaarsactiviteiten niet tot het centrum”

Peter Van Luchene is voorzichtiger geworden in hoe hij de zaken verwoordt. © Hein Demeyer Hein Demeyer
Redactie KW

Met de feestdagen in zicht komen vanaf 21 november ook de koopzondagen er aan. Tijd voor een gesprek met Peter van Luchene (51), de Unizo-voorzitter van Waregem die geen blad voor de mond neemt. “Dat de ijspiste opnieuw open is, juich ik toe maar het zou mooi zijn mochten we de eindejaarsactiviteiten ook kunnen proeven op andere pleinen.”

Peter Van Luchene is in de eerste plaats bekend als kapper en eigenaar van Van Luchene Hair & Beauty. De Waregemse ondernemers waarderen hem evenwel ook als de gedreven Unizo-voorzitter die zijn rol ernstig neemt en er niet voor terugdeinst om al eens een kritische bedenking te maken richting stadsbestuur.

“Diplomatisch handelen, is niet meteen mijn sterkste kant”, zegt hij met een lachje. “Ik herinner me dat ik bij de start van mijn voorzitterschap vier jaar geleden standpunten heb geformuleerd die me toen niet helemaal in dank zijn afgenomen door burgemeester en schepenen. Het heeft mijn voorzitterschap in die begintijd toch wat bemoeilijkt. Ik ben dan ook een tikkeltje voorzichtiger geworden in hoe ik de zaken verwoord.”

Even terug in de tijd dan. In januari 2019 zei je dat de aantrekkingskracht van de stad erg verminderd was. Zie je het nog altijd zo?

“Door de vele bouw- en wegenwerken en de nieuwe mobiliteit is Waregem momenteel een stad in verandering. Dit gaat gepaard met groeipijnen en deze pijnpunten mogen naar mijn oordeel sneller aangepakt worden. De renovatie van Het Pand is een goede zaak. Dat belangrijke project kan de handel in de stad opnieuw een boost geven. Al blijft de vraag wel of de leegstand in het centrum niet weer zal toenemen eens alle handelaars hun plek in het Pand opnieuw hebben ingenomen. Het is een uitdaging voor onze toekomstige citycoach om dit goed op te volgen en zijn rol als winkelmakelaar ten volle te spelen.”

Over verhuizende handelaars gesproken. Jij kan er zelf over mee spreken. Hoe kijk je terug op die ervaring?

“Dat het financieel een zware dobber was. Toen ik mijn kapperszaak in de Westerlaan door wegenwerken moest stopzetten, ben ik snel tot de bevinding gekomen dat er een groot verschil is tussen de financiële steun die je als handelaar krijgt van de Vlaamse overheid en de effectieve kosten die je moet maken wil je elders aan de slag blijven. Ik heb toen 2.000 euro ontvangen voor de zes maanden dat ik dicht ging, maar daar stonden 19.000 euro aan kosten tegenover om een pand in de Stationsstraat gebruiksklaar te krijgen als pop-up. Misschien moet Kurt Vanryckeghem dit als Vlaams parlementslid toch nog maar eens aankaarten in Brussel. Het blijft een zware dobber voor handelaars die genoodzaakt zijn om tijdelijk te sluiten.”

Op de Zuidboulevard, het Stationsplein en het Muziekplein blijft het stil en dat is jammer

Een andere bedenking die je bij de start van je voorzitterschap maakte, was dat de hoge (huur)prijzen de jongeren weg houdt uit het centrum.

“Dat blijft een pijnpunt. Daardoor zien jongeren nog altijd geen andere oplossing dan elders een woning te zoeken en krijgen we in het centrum van Waregem een verouderende bevolking. Een stad heeft nochtans jong geweld nodig want twintigers en dertigers zorgen vaak voor nieuwe impulsen. Positief is zeker wel het bouwproject Spoorweglaan in Sint-Eloois-Vijve waar honderd betaalbare woningen komen voor jonge gezinnen, en dat op enkele kilometers van het centrum.”

Het eindejaar is traditioneel een belangrijke periode voor de handelaars. Doet Waregem voldoende inspanningen om het gezellig te maken?

“Er zijn zeker evenementen in de stad die de mensen lokken en dus leven in de stad brengen. Dat er met Beatrun eind deze maand een loopevent komt, is alleen maar toe te juichen en het is eveneens een prima zaak dat de ijspiste er opnieuw staat. Toch blijft het maar de vraag waarom de activiteiten in hoofdzaak in het centrum van de stad moeten geconcentreerd zijn. Op het nieuwe stadsdeel Zuidboulevard, enkele jaren geleden met veel toeters en bellen geopend, gebeurt er te weinig. Ook op het Stationsplein en het Muziekplein blijft het stil en dat is jammer. Ons advies: betrek ook deze locaties in de eindejaarsactiviteiten en zo komt er een mooie circulatiestroom door de stad.”

Hoe kijk je tot slot als Unizo-voorzitter aan tegen de heraanleg van het op- en afrittencomplex aan de E17 en de N382 de komende jaren?

“Die ingreep is meer dan nodig om een vlottere mobiliteit te garanderen en Unizo Waregem hoopt bij deze ingrijpende werken zijn steentje te mogen bijdragen als doorgeefluik van alle communicatie naar kmo’s en bedrijven. Voor de verkiezingen hebben we een witboek overhandigd aan de lokale politici waarin onze duidelijke vraag was opgenomen om meer inspraak te krijgen. Onze mening wordt af en toe gevraagd en dan geven we graag de nodige suggesties. Het zou dan ook mooi zijn mochten we hierop feedback krijgen. Communicatief mag het iets meer zijn.” (Freddy Vermoere)

Peter Van Luchene

Privé: Peter Van Luchene (51) is getrouwd met An Cattoir (46). Ze hebben samen een dochter Do (13) en wonen in de Westerlaan 104 in Waregem.

Studies/loopbaan: Peter volgde economie/talen in het Heilig Hartcollege in Waregem. Hij ging daarna in de kapperszaak werken van zijn vader in de Duthoystraat in Waregem. Later verhuisde het kapsalon naar de Keukeldamstraat iets verderop.

Kapperszaak: Peter runt samen met zijn vrouw Van Luchene Hair & Beauty aan de Westerlaan 104 in Waregem. Peter werkt er als kapper, An heeft er een schoonheidssalon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier