Unizo: “Onderscheid tussen publieke en private banketten is discriminerend”

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. © belga
Philippe Verhaest

Unizo is niet te spreken over het feit dat publieke banketten en recepties meer volk mogen ontvangen dan privé-initiatieven. “Volstrekt onlogische en onbegrijpelijke discriminatie”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. Ook het nog uitblijven van enig perspectief voor de organisatie van beurzen is een doorn in het oog.

Wie een perfect georganiseerde receptie of een feest in privé-sfeer organiseert, met een professionele cateraar en een vooraf bekende gastenlijst, mag vanaf morgen maximaal 50 genodigden ontvangen. Vanaf 1 augustus worden dat er 100. Dat betekent dat bijvoorbeeld heel wat huwelijksfeesten deze zomer niet zullen kunnen doorgaan, meent Unizo.

“Maar voor een publiek mosselsouper van de lokale amateurvereniging, waarvan niemand vooraf de toeloop kent, ligt die limiet op 200 genodigden en straks zelfs op 400 binnen, en vanaf augustus zelfs op 800 genodigden buiten. Dit slaat nergens op en is een kaakslag voor veel van onze traiteurs en cateraars die de noodgedwongen annuleringen andermaal zullen zien binnenstromen”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. “Laat die professionele banketten toch gewoon de geldende regels voor de horeca toepassen – wat ze perfect kunnen – met oog voor de noodzakelijke social distancing, en met eenzelfde limiet op het aantal gasten als bij de publieke banketten. Dat zou het voor onze cateraars weer leefbaar maken en uiteindelijk vragen we hier niet meer dan logisch respect voor het gelijkheidsprincipe.”

Laat de professionele banketten gewoon de geldende regels van de horeca toepassen, met eenzelfde limiet als het aantal gasten bij publieke banketten – Danny Van Assche, Unizo

Grote teleurstelling en onbegrip bij Unizo is er ook voor het nog altijd uitblijvende perspectief voor het organiseren van beurzen. Als het in Nederland, Duitsland en Frankrijk kan, waarom dan niet bij ons?”, vraagt Danny Van Assche zich af. “Het organiseren van een beurs neemt makkelijk vier maanden en meer in beslag. Dus als de beursorganisatoren nu geen concrete datum krijgen, betekent dit dat de rest van hun jaar om zeep is.”

“Wij eisen dat de discriminatie tussen privé en publieke recepties en banketten in het ministerieel besluit onmiddellijk wordt weggewerkt en dringen aan op een klaar en duidelijk perspectief voor de eventsector.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier