Unizo: “Graag duidelijkheid over markten”

Unizo hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de openbare markten. © archief JVGK
Laurens Kindt

Unizo West-Vlaanderen is tevreden dat de winkels maandag terug open mogen gaan, maar hoopt dat er binnenkort ook duidelijkheid komt voor de openbare markten.

Woordvoerder Jonathan Schuermans van Unizo West-Vlaanderen reageert tevreden op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om de winkels vanaf maandag terug open te laten gaan. “De meeste winkels hebben zich de laatste dagen goed voorbereid zodat ze de regels kunnen volgen. In de grotere winkels is dat makkelijk haalbaar, bij de bakker en de slager worden ook de nodige maatregelen genomen. De voedingswinkels hebben de afgelopen dagen en weken bewezen dat het kan dus we hebben er vertrouwen in dat dit ook in de andere winkels kan. Wat betreft de kapsalons begrijpen we dat men nog even de evolutie van de cijfers wil afwachten. Net als elke ondernemer staan de meesten wellicht wel te trappelen om opnieuw aan de slag te kunnen gaan. Mogelijk zal dat met mondmaskers moeten gebeuren”, klinkt het.

Markten

Dat premier Wilmès op de persconferentie aankondigde dat de openbare markten nog niet kunnen doorgaan, zonder een datum te noemen waarop dat wél zou kunnen, terwijl minister Nathalie Muylle meteen nadien de datum van 18 mei vooropstelde, stuit ook bij Unizo ook wat onbegrip. “Wij hopen dat er over de openbare markten snel duidelijkheid komt, ook omdat steden en gemeenten zich gaan moeten aanpassen. Als er veel plaats tussen de kramen moet komen, dan zal men moeten bekijken hoe dit praktisch in zijn werk gaat. Dan moet men met creatieve oplossingen komen, zoals bijkomende straten gebruiken naast het marktplein of de marktkramers alternerend in de voor- en namiddag laten open gaan”, stelt Jonathan Schuermans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier