Unilin deelt geen eindejaarscadeaus uit, maar plant 1250 bomen in Westouter

In totaal werden 1250 bomen aangeplant. © EF
Redactie KW

In het natuurgebied de Broekelzen in Westouter werden 1250 bomen, voornamelijk zwarte elzen aangeplant. Het waren de werknemers van Unilin, de West-Vlaamse producent van houten vloeren, die de aanplantingen deden.

“We kozen ervoor om dit jaar geen eindejaarscadeau te geven aan onze klanten, maar om te investeren in meer bos in Vlaanderen,” zegt Haike Van den Bulcke, verantwoordelijke marketing binnen het bedrijf.

Liefst 115 werknemers trokken laarzen aan en trokken van de kerk van Westouter met de schop in de hand naar de Broekelzen, een natuurgebied van 18 hectare waarvan Natuurpunt de eigenaar en de beheerder is.

5000 m² extra

Natuurgebied Broekelzen wordt zo uitgebreid met 5.000 m² nieuw bos. “De aanplantingen gebeuren in de weide naast het natuurgebied“, zegt Johan Carette, medeconservator van de natuurgebieden in Heuvelland. “Door de uitbreiding krijgt de boshyacint nog meer de kans om zich te tonen in de voorjaarsperiode.”

De keuze van de zwarte elzen werd gemaakt omwille van de drassige toestand van de weide. “We zitten hier met stuwwater. In de cirkel rond de aangeplantte bomen vormt zich een plas. Het water zakt niet door de ondergrond in klei. In die omstandigheid zal de zwarte els het best groeien. Binnen de 10 jaar moeten we eerste boseffect krijgen. Een volwaardig bos is voor binnen de 50 jaar. Het nieuwe bos paalt aan het wandelnetwerk. Er is op dit moment geen sprake om het bos ook recreatief te gaan gebruiken. Een speelbos bijvoorbeeld is niet aan de orde.”

Unilin maakte inmiddels de belofte het hout uit dit gebied niet te verwerken in hun productie. “Onze producten zoals meubelpanele en parketvloeren zijn gemaakt van 100% circulair hout dankzij hoogtechnologische reinigingsprocessen en een gespecialiseerd productieproces. Op die manier wordt geen enkele boom specifiek voor onze producten gekapt en geven we hout een tweede leven”, klinkt het.

Meer bossen nodig

De aanplantingen kaderden in het project Bos voor Iedereen. Natuurpunt wil met deze actie zoveel mogelijk grond kopen en bossen aanplanten. “Want er is in de Westhoek nog te weinig bos”, aldus nog Johan Carette. “De beste manier om bos te planten is door de grond erbij te kopen. En dat is wat Natuurpunt doet dankzij de financiële steun van Unilin. Zo kunnen de bomen groeien tot machtige bossen volleven. Bossen die blijven.”

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier