Unieke zomertentoonstelling herdenkt 100 jaar IJzerbedevaart

Vooraan conservator Peter Verplancke, achterkleinkind van Joe Englis en regisseur van de komende IJzerbedevaart, Sam Vanoverschelde en achteraan directeur Peter Mouton en voorzitter Paul De Belder. © ACK
Redactie KW

Deze zomer wordt de 100ste verjaardag van de IJzerbedevaart herdacht in Diksmuide. Het IJzerbedevaartcomité pakt uit met een reeks nieuwigheden en bijzondere activiteiten. Het hoogtepunt wordt een herdenkingsweekend op 5 en 6 september. Dan vindt ook de 93ste IJzerbedevaart plaats, dit jaar niet op 11 november maar begin september, precies 100 jaar na de eerste editie.

“De eerste IJzerbedevaart vond plaats begin september 1920. Ter nagedachtenis van de Vlaamse slachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog stierven aan het front in de Westhoek, werd een hulde gebracht aan het graf van Joe English in Steenkerke”, legt voorzitter Paul De Belder uit.

“Dat vormde het startpunt voor een jaarlijks terugkerende herdenking. Het evenement groeide uit tot een icoon van de Vlaamse beweging. De centrale gedachte van de IJzerbedevaart is vandaag nog steeds Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid in een open en pacifistisch Vlaanderen.”

Nieuwigheden en speciale activiteiten

Het IJzerbedevaartcomité wilde de 100ste verjaardag niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Daarom werd een reeks nieuwigheden en speciale activiteiten op touw gezet onder de noemer “100 jaar IJzerbedevaarten”.

De zomertentoonstelling ‘Een kijk door het verleden’ zal de hele zomer lang op de weide van de IJzertoren te zien zijn, een voorproefje op de tentoonstelling die in september in de toren zal geopend worden.

Foto’s op transparant plexiglas

Directeur Peter Mouton: “Het wordt een buitengewone tentoonstelling met sterke foto’s uit de geschiedenis van de IJzerbedevaart, die op transparant plexiglas werden afgedrukt en op de plaats staan waar de originele foto werd genomen. Zo kunnen de bezoekers door de foto heen kijken en het beeld linken met de huidige situatie.”

Zo is er een foto uit 1930 waarop te zien is hoe de eerste IJzertoren wordt ingewijd. “Deze tentoonstelling geeft een perfect beeld van de evolutie van de IJzertoren en het domein errond, uniek is ook dat het buitenterras op de eerste verdieping uitzonderlijk toegankelijk is, op die manier zal de bezoeker merken dat de toegang van oorsprong op de eerste verdieping zat.”

Op 5 september wordt de 100ste verjaardag van de IJzerbedevaart herdacht met een colloquium, een wandeltocht, de 93ste IJzerbedevaart onder het motto ‘klaar voor de toekomst’ en een herdenkingsmoment in Steenkerke. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier