Unieke vondst tijdens werken in de Albert I-laan

Tijdens de rioleringswerken in de Albert I-laan werd een Britse helm gevonden. De helm dateert uit de Eerste Wereldoorlog en volgens historicus Patrick Vanleene gaat het om een Brodie Mark I uit 1916 of 1917.

© IV
© IV

“Ik denk dat het om een helm uit 1917 gaat omdat het een verfijnder model betreft dan de Brodiehelm uit 1916”, zegt Patrick Vanleene. Niet enkel de vondst op zich is uniek, ook de locatie waar de helm gevonden is, is bijzonder.

In die buurt lag een brug over de Ijzer die door de Britten werd gebruikt om naar de loopgraven aan de overzijde te gaan. Over de soldaat die de helm droeg, is niets geweten, maar te zien aan de beschadigingen vermoedt men dat de soldaat het slachtoffer is geworden van de Operatie Strandfest. Deze operatie vond plaats op 10 juli 1917. Met deze verrassende aanval namen de Duitsers de Britse linies op de Noordoostelijke oever van de Ijzer onder vuur. De artilleriegevechten hielden aan tot in het najaar van 1917 en zorgden voor een massa vernielingen in Nieuwpoort en de regio. Stadsgids Kries Priem schenkt de vondst aan het archief van de stad Nieuwpoort.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.